Vlimmeren, 12-6-2021

Op weg naar Scherpenheuvel

Om half 4 je bed uit voor een wandeling? Dat heb je graag ervoor over om met wandelvereniging de Noorderkempen naar Scherpenheuvel te stappen. Rond kwart voor 6 arriveren de eerste bedevaartgangers bij de parking bij de kerk in Vlimmeren. Dit jaar is niet in Hoogstraten gestart, want de avondklok liet dat vroege tijdstip niet toe.

P1010334

Om 6 uur zijn alle stappers aanwezig. Jan Mertens zet de stoet in beweging en dan op pad voor ruim 50km. Over landwegen en bospaden is de eerste stop in Lille. Ieder een koffie of thee, wat eten en sanitair gestop en dan weer mooi op tijd op pad.

Het weer is prima. Het is niet te warm en de zonnig wordt het pas vanmiddag. Iedereen is content.

In de Mertenslaan in Welchelderzande even een foto bij de straatnaam. In onze groep zitten 3 Mertens. In Herentals een wagenrust bij McDonalds. We krijgen water en fruit vanuit de auto die ons de hele dag begeleidt. En er komen 5 stappers bij. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.
P1010338

Dan verder naar Olen. Het eerste stuk is druk met verkeer. Enkele keren onder een viaduct door en met een lus een andere weg op. Opletten geblazen. De groep heeft zich al gesetteld en de nieuwkomers worden gemakkelijk opgenomen. Bij “de pot van Keizer Karel” in Olen is de volgende stop. Het wordt een lange stop, want de soep moet nog gemaakt worden in plaats van dat die klaar stond. Voor aankomst lagen we een kwartier voor op schema. Na vertrek een half uur achter.

Het volgend stuk voert ons naar Westerlo. Stukken door het bos en zelfs tussen de planten op de akker door. Het blijft spannend. We lopen door de abdij van Averbode. Een indrukwekkende plaats. Dan komen we aan in de plaats Averbode. Na een drankje op pad voor het laatste stukje. Het is nu warm geworden en we lopen langs de N-weg naar Scherpenheuvel.

P1010353
P1010351

En dan komt de basiliek in zicht. Mijn hart maakt een klein sprongetje. Een korte tijd verder staan we voor de basiliek. Er wordt een groepsfoto gemaakt van de hele groep; 26 man sterk. Eerst de kapel in, want we hebben een jubilaris bij ons. Jan Brosens heeft zijn 25ste bedevaart naar Scherpenheuvel gedaan. Hij krijgt een herinnering en veel bewondering.

Onderweg naar het restaurant steken we nog kaarsjes aan en kopen een souvenir. In het restaurant wordt gedronken en gegeten. Om half 9 is de bus er die ons naar Vlimmeren terug zal brengen. In de bus is het vrij stil. Meerdere pelgrims zijn moe.
P1010359
In Vlimmeren bedanken we Jan en Jef en nemen afscheid. Thuis realiseer ik me, dat het fantastische dag was.

Verslag van Jac de Bruin