Voor de eerste keer neem ik deel aan deze pelgrimstocht van de Sint-Janstappers. Ik ben benieuwd hoe het gaat worden. Ik rijd op tijd weg thuis en parkeer net na half vier mijn auto bij zaal Flora in Wildert.
Tegen 16 uur is de groep Sint-Janstappers compleet. Ze gaan op pad voor een bedevaart van 76 km naar Scherpenheuvel. Alle tassen met reservekleding gaan in de caminette van Martijn en Mon. Zij zullen ons de hele tocht begeleiden en van eten en drinken voorzien. Enkele opvallende zaken over de groep: er zijn meer Nederlandse dan Belgische stappers en er zijn 6 vrouwen en 16 mannen.
Om 16 uur verlaten we Wildert. Iedereen heeft er zin in en er wordt stevig doorgelopen. In het begin is zo’n groep een verzameling enkelingen en kleine groepjes. Al snel komende de gesprekken op gang. Eerst inleidend en kennismakend en in een volgend stadium persoonlijker en diepgaander. Je leert elkaar langzaam kennen en in Scherpenheuvel is een groep gesmeed die voor elkaar zorgt. Fantastisch toch.

P1050388P1050390

De plaatsen rijgen zich aaneen. Eerst Sterbos en Wuustwezel. Het waait stevig en het is nog droog. Daar is een binnenrust. We eten en drinken wat en gaan weer op pad. Verder naar Brecht en Oostmalle. Martijn verrast ons onderweg met een wagenrust. Wat drinken wat en eten een hardgekookt ei. Ook gaan de regenjacks en poncho’s aan. Het regent, eerst voorzichtig maar daarna stevig. In Oostmalle zit er 26 km op en maken we weer een stop. Er komt een wandelaar bij. Na broodjes kaas en hesp gaan we gesterkt weer verder.
Via Wechelderzande lopen we naar Herentals. Daar eten we in een café een lekkere kop soep en brood. Als we weer op pad gaan, is het droog en gaan de poncho’s en jacks weer uit. In Herentals zijn we ongeveer op de helft en gaan we aftellen. De volgende stop is Olen. Martijn en Mon verzorgen ons prima. Bij de abdij van Tongerlo is de volgende stop. De abdij tekent zich af tegen de nachtelijke hemel; schitterend. Het donker van de nacht is verdwenen. De lucht wordt blauw en de laatste uren begeleidt de zon ons naar Scherpenheuvel.

P1050392P1050394

Verder naar Westerlo en Averbode. Bij een wagenrust is er rijstepap voor iedereen. Bij een stop geeft ieder zijn bestelling op voor een koek. De meesten kiezen chocolade. In Zichem bij de bakker staat er een cirkel stoelen en is er voor ieder een koek en drinken.
Om 9 uur stappen we het plein voor de basiliek op. We zijn er. Tevredenheid en trots en blij met het bereiken van het einddoel. Natuurlijk wordt er eerst een groepsfoto gemaakt. Bij De Pelgrim is de rust en de mogelijkheid om te douchen. Sommigen gaan een kaars aansteken, anderen naar de mis. Mijn Leffe smaakt super.
Om 12.30 uur wacht Herman ons op bij de bus op de parking en stapt er een groep pelgrims de bus in om weer naar Wildert te rijden. Het afscheid is hartelijk en met een goed gevoel gaat ieder naar huis.

P1050398P1050408P1050410P1050412P1050416