Vierdaagse 2023
 
Al in januari vraagt Sam of ik met hem de 4daagse van Nijmegen wil wandelen. Lang hoef ik niet na te denken. Dit is speciaal en een buitenkans. Veel verandert er niet in mijn wandelleven. Ik loop mijn km’s En geniet ervan.
 
Op 9-7 komen Victor en Helena naar Etten-Leur. Er breekt een drukke week aan. Veel meer koken en wassen en opruimen. Op 15-7 komt Florence met haar gezin. Veel gesprekken tijdens de lunch, het bezoek aan de ijsboerderij en bij het diner in Petit Saveurs. Het wordt een heerlijke avond. Ik ben een gelukkig man.
 
Op zondag vertrekken Victor en Helena al om 8 uur uit Etten-Leur. Als Famke opgehaald wordt en meegenomen door Peter en Renske en Paul vertrekt, wordt het stiller. ’S Avonds is iedereen klaar om maandagmorgen te vertrekken. Ik ben benieuwd wat de 4daagse met Sam gaat brengen. Spannend vind ik het wel.
 
Volgens mij vind ook Sam het spannend. Hij moet regelmatig gemidalgand worden.
 
Maandag 17-7
 
Om 8 uur stapt Florence in de trein en ik ga weer verder met opruimen. Na het ontbijt met Sam ga ik verder met opruimen. Rond 10 uur is alles klaar. Sam en ik rijden nog even naar Lianne en Ad en dan op pad naar Nijmegen.
 
Tegen 1 uur zijn we er. We.hebben een kamer met 2 1p-bedden op de bovenste verdieping. Wat uitpakken en dan Nijmegen in. Naar de inschrijving duurt een ruim kwartier lopen. Het is al best druk bij de inschrijving. De rij bij de 30 is wat korter dan bij de 40.
 
We gaan de stad in. Wat eten en rondkijken. En onze lunch onderweg kopen. Het regent even, maar dat houdt snel op. Dan naar ons slaapplek. Wat lezen, Gimmicks opruimen en verslag typen.Het is prima zo. Vanavond vroeg slapen en morgen op tijd weer op. Ik ben benieuwd.
 
DSC00253

Dinsdag 18-7    dag 1 van de 4daagse 33,5km
 
Tegen de eerste start kwamen we op de werden aan. Om 7 uur van we op pad. Eerst een stuk door Nijmegen. Na de Waalbrug gaan we naar links en lopen richting Oosterhout. In Oosterhout doe ik mijn fleece uit, want het is al warm. Dan naar Slijk-Ewijk en Valburg. Het voelt al best warm.
 
Na Valburg komt Elst. Het duurt een hele tijd voor we erdoor zijn. Sam loopt voor me en ik sla mijn ijsje over. De volgende plaats is Bemmel. Het is best warm geworden. Het is nog ruim 7km naar de finish. Jan Buis tikt me op de schouder en samen lopen we verder. Een ander gesprek doet wonderen. Sam loopt een stukje voor me. Af en toe laat hij zich zien.
 
Dan na Lent de Waalbrug weer over en door Nijmegen naar de finish. Na de startkaart voor dag 2 lopen we naar huis. Onderweg een grote pils, want die heb ik wel verdiend. Dan douchen verzorgen. Sam heeft last van zijn knie. Een coldpack en Greetje gaan redding brengen.
 
We eten in een voormalige kazerne. Dan rust en op tijd slapen. Morgen verder.

DSC00255DSC00256DSC00257DSC00258DSC00259
 
Woensdag 19-7 dag 2 van de vierdaagse 33,4km
 
Vandaag een late start. Om 6.20u ontbijt en om 7.20 op pad naar de wedren. Greetje staat klaar met tape voor de knie van Sam. Na het nieuwe kunstwerk op de knie ziet Sam het helemaal zitten. Tegen 8 uur op weg.
 
Vandaag gaan we rechtsaf richting Hatert. Greetje loopt met ons mee. Gezellig. Aan de rand van Nijmegen gaan we naar de koffie bij Monique. Er zit ook taart bij. Als we weer op stap gaan, lopen we ver achteraan van het wandelpeleton. Dat is onze eer te na. Stevig doorstappen om weer in het peloton te komen. Bij Hatert hebben we ons doel bereikt.
 
Na Hatert komt Alverna. Ik heb mijn zooltjes verwisseld, want mijn gewricht achter mijn grote teen is nog steeds gevoelig. We lopen verder. Eerst door heel Wijchen, Daar eten we wat bij de commandohut. Lekker.
 
Dan Wijchen uit en op weg naar Beuningen. Het is er heel druk en we raken elkaar meerdere keren kwijt. Verder naar Weurt. De bevolking heeft een mooi feest opgetuigd. Na Weurt komt het industriegebied van Nijmegen. Het is warm en het schiet niet op.
 
Dan Nijmegen in. Veel feest en een prima sfeer. Een vrouw aan de kant biedt me een biertje aan. Heerlijk. Via de Waalkade naar het centrum en de finish. Sam wil nog even naar de EHBO voor zijn knie. Hij wordt rit goed geholpen.
 
Dan eerst lekker eten en wat drinken en dan naar ons slaapplek. Verzorgen en uitrusten en dan slapen. Morgen weer vroeg op.
 
DSC00261DSC00262DSC00263DSC00264DSC00265DSC00266
 
 
 
Donderdag 20-7           30,3km Groesbeek
 
Om 5.50u ontbijt en om 6.10u oppas naar de wedren. Sam loopt goed en heeft weinig last van zijn knieën. Na een foto van de deelnemersaantallen, gaan we op pad. De route door Nijmegen is dezelfde als gisteren. Net voor we stad uitgaan een korte stop.
 
Vandaag gaan we naar de Maas. Eerst naar Malden. We lopen een heel stuk met Francien en Hermien. Sam vindt het leuk en het schiet best op.  In Molenhoek gaan ze samen verder. Sam en ik gaan ook weer op pad. Eerst naar Mook en dan door het Groesbekerbos naar Groesbeek.
 
Het is er druk. Het kost moeite om bij elkaar te blijven. Door het vele telefoonverkeer en de livetracking is de verbinding slecht.
 
In Groesbeek tref ik mijn buren, Wim en Tonnie. Een speciaal moment. Even zitten en bijkletsen en weer verder. Na Groesbeek zijn er weer enkele klimmen en afdalingen. Sam heeft er last mee. Op een klim raken we elkaar kwijt. En vinden elkaar weer terug in Berg en Dal.
 
Samen weer beginnen aan de laatste 5km. Het is superduk. Eerst nog een tussenstuk bij de H.Landstichting en dan Nijmegen in. Het schiet niet zo op. Om half 3 zijn we weer bij de finish. We zijn best moe. Dan naar huis. Eerst poetsen en slapen en douchen. Dan eten en gaan slapen.
 
Een vermoeiende dag. Morgen een glorieus moment

DSC00267DSC00268DSC00269
 
Vrijdag 21-7      dag 4 vierdaagse Malden 30km
 
Om half 6 staan we naast ons bed. Vandaag is de laatste dag. De dag van de glorie. Sam is strijdbaar en wil de eindstreep halen. Aankleden en ontbijten en naar de wedren, want Sam wil nog een keer getapet worden. Greetje had een vroege start. Ze vertrekt om 7u i.p.v. 6.45u. Wij gaan om 7.30u op pad. Sam wil Greetje inhalen en haar bij Monique treffen. Hij loopt super.
 
De route door de start naar Hatert is dezelfde als die op dinsdag. We treffen Greetje bij Monique. Na een koffie gaan we met 3 verder. Eerst naar Overasselten dan langs de Maas naar Heumen. In Heumen een ruime stop. Dan naar Malden. Het is druk op het parcours en langs de kant. In Malden staan vrienden van Greetje en even verder haar dochter. Telkens een stop en dan weer verder..
 
Dan gaan we aan de laatste km’s in Nijmegen beginnen. Bij het Radboudziekenhuis staan buren van de Couperuslaan. Heerlijk toch. Net na station Heijendaal staan Peter en Renske en Famke. Famke komt op ons afgestormd met gladiolen. Hartverwarmend. Ik krijg ze niet meer aan de bezoekersaantallen van de omheining. Ik besluit haar mee te nemen.
 
Sam voorop en 20 meter erachter Greetje en Famke en ik. We lopen naar de finish op de wedren. Daar neem ik afscheid van Greetje. Wij gaan onze kruisjes halen en mijn wandelboekje afstempelen. Een hevige regenbui valt op onze hoofden.
 
We zoeken Peter en Renske op  bij de Kazerne, een restaurant vlakbij ons slaapadres. Na wat drinken en eten gaan we ons klaarmaken voor de thuiswedstrijd. Eerst onze kamer opruimen en dan de auto in. Peter en Renske naar IJmuiden en ik naar Etten-Leur.
 
Ik ga op tijd slapen, want ik ben toch wel moe. Het waren schitterende en vermoeiende dagen. Tevreden val ik in slaap.
 
DSC00270DSC00273DSC00274DSC00276DSC00277DSC00279