20-7-2021 Zutphen - Lochem 25km

De 4daagse begint al op maandag 19-7. Ik om 10 uur de trein in en net na half 1 bij de studio bij de Spittalstraat 106. Het is een kamer met een groot bed, een keuken, een zithoekje en een sanitaire hoek. Een mooie plek voor 4 dagen.

Als ik mijn spullen afgezet heb, word ik toerist. Eerst een broodje tonijn en een pinot grigio. En dan de stad in. Even na 4 komen Paul, Florence, Famke en Sam. Een heerlijk weerzien. Wat drinken, sightseeing en een heerlijk diner op een terras buiten. Paul, Florence en Famke vertrekken en Sam blijft.

P1010519
We richten onze studio wat in en gaan op tijd naar bed.

Na een goede nacht staan we dinsdagmorgen al om 6.30u naast ons bed. Wassen, eten, broodjes klaarmaken enz.

Om 8uur staan we op de route en gaan Sam en ik op pad. We worden naar enkele stadspoorten gestuurd en verlaten Zutphen via een pad langs de Berkel. Na Warnsveld gaan we noordwaarts. Al snel lopen we langs enkele landgoederen en tot slot langs De Voorst. Het ziet er mooi uit. Bij het kanaal gaan we het spoor over. De eerste 6,1 km zitten er op.

P1010520P1010522P1010524P1010528P1010529

Door mooie bossen en over stille landwegen lopen we 4km naar Almen. Op een terras bij de kerk drinken we een ice-tea en een cappuccino. We wennen snel aan elkaar wat lopen betreft. Na Almen weer door een mooi landschap door het bos en een stuk langs de Berkel. Na de spoorwegovergang rechtdoor.

Sam klaagt over pijn aan zijn voeten. Klachten over de linkerteen en rechts over de hiel. Via een fietspad komen we in het centrum van Laren. We hebben honger en dorst. Op een terras in het centrum eten we friet met een frikadel. De honger is gestild.

Verder richting Exel. Het landschap verandert niet. Bij een camping een stop. Sam heeft een dikke blaar op zijn hiel. Het vocht is er al voor een groot deel uit. Maar de blaar doet wel pijn. Ik verzorg hem en we gaan op zoek naar de bus. Nog 4km is te veel voor Sam.

Bij Exelse tol stappen we in de bus. Die stopt niet bij station Lochem. Na 2 haltes er weer uit. De bus naar Laren is geen optie. Dan maar naar Doetinchem. Met de trein naar Zutphen. En daar op zoek naar een schoenenzaak. Bij Van Haren meten ze Sam’s voeten op maat 40, zijn schoenen op 39. De oorzaak is gevonden. Een paar nieuwe Adidas schoenen maat 41 moet alle zorgen weer doen verdwijnen.

Sam huppelt weer door de wereld. Morgen weer verder.

21-7 Lochem - Ruurlo 23km

Tegen 7.45u gaan we op pad naar het station van Zutphen, om 8.06u de trein in en 15 minuten later zijn we in Lochem. We gaan op stap en na 100m heeft Sam last van zijn knie. Hij kan niet goed lopen. Dat is lastig met een wandeltocht van 23km voor de boeg. Na wat masseren en wrijven is de diagnose groeipijn. We gaan toch op pad.

Eerst door Lochem. Het is rustig op straat. Na een rondje centrum verlaten we Lochem en komen de Berkel weer tegen. We passeren enkele mooie landhuizen. Dan het bos in en over de Lochemse berg. Soms is het een beetje klimmen. Dan omlaag naar Barchem. In het centrum bij de kerk staat bij een supermarkt een bank. We halen wat drinken en pauzeren even.

P1010532P1010536P1010538

Het volgende stuk brengt ons in 7,5km naar Borculo. Eerst 1,5km bos en dan 6km landwegen. Het lopen gaat goed en ook Sam doet zijn best. We belanden op een terras naast de kerk van Borculo. Het is er druk. Er wordt wat afgefietst in dit gebied. Het drinken komt vrij snel. De lunchkaart echter niet. We besluiten snel af te rekenen en onze eigen boterhammen op te eten en daarna verder te gaan.

Dan naar Ruurlo. Een kleinschalig landschap met boerderijen en soms een landhuis. Regelmatig een brug en een fietsterras. We rusten weinig en stappen in een keer naar Ruurlo. Via een buitenwijk naar het centrum. Daar is het best druk. We lopen door naar het station en na een 10 minuten wachten vertrekken we naar Zutphen.

In Zutphen is het druk. Onderweg naar onze studio doen we wat boodschappen. Daarna inkapselen, rusten, douchen en op tijd naar bed.

22-7 Mariënveld - Doetinchem 21km

Om 7.32u vertrekt de trein naar Ruurlo. De bus naar onze start vertrekt na 12 min wachten. Net voor half 9 gaan we op pad. Na een 200 meter zitten we op de route. Landwegen leiden ons naar Halle-Heide. Het is heel erg stil in dit gehucht.

Het landschap blijft ongeveer hetzelfde. Lange stukken zandpad omzoomd met boerderijen. Het loopt lekker door. Dan, na 12km, komt kasteel Slangenburg in zicht. Om half 12 zitten we op het terras bij het kasteel. De lunch smaakt prima. Rondom ons veel Pieterpadders. Andere wandelaars zijn er amper.

P1010543P1010546

Na de lunch komen we bij cafe Onland. Sam wil een ijsje. Ik neem een alcoholvrij biertje. Na het ijs kloppen route en gps niet meer met elkaar. We. Kiezen voor het fietspad i.p.v. het bospad.
Het loopt vlot. Net voor Doetinchem komen we weer op de route. Door een natuurgebied maken we een omtrekkende beweging van Doetichem. We komen aan bij het station. De bus naar Vorden is net weg. Dan maar met de trein naar Zutphen.

We zijn vandaag bijtijds thuis. Opruimen voor morgen en voorbereiden voor de laatste dag.

’S Avonds gaan we eten in het centrum. Ons afscheidsmaal.

Sam’s voet is heel gebleven en zijn knie heeft het ook goed gedaan.

23-7 Doetinchem - Drempt 18km

Via Vorden naar Doetinchem. Net voor na 8 uur gaan we van start. Het eind van vandaag is Drempt, een plaatsje voor Doesburg. Daar zullen we opgehaald worden om half 1 door Florence en Paul.

Achter het station lopen we eerst naar het centrum. Een lange straat. In het voetgangersdomein is het nog leeg. Sam is vandaag degene die de kaart en route beheert. Ik volg en controleer met de gps. Van het centrum naar het ziekenhuis. Daarachter ligt een kasteel en daar gaan we het bos in om Doetinchem achter ons te laten.

P1010548P1010550P1010551P1010554


Eerst een stuk door landgoed Hagen en de Kruisbergsche bossen. Mooie bossen met een mix van veel loofbos en een beetje naaldbos. Dan is dit bos op. We komen bij de Hessenborch en lopen dan de bossen bij Keppel in. Langs Hummelo en Laag-Keppel heen richting Hoog-Keppel.
Het landschap is nu open. Mooie paden langs akkers en tussen gehuchten door. Het loopt prima. Sam vliegt vandaag. Komt het door het komende weerzien met papa en mama? Na Hoog-Keppel komt nog een stukje bos en dan langs de rijksweg richting Doesburg. Bij Drempt, een belangrijke plaats door 4 gemeenteborden, verlaten we de rijksweg. Al snel zijn we bij de kerk, waar we afgesproken hebben met Paul en Florence. Het is dan net voor 12 uur. Vandaag gelopen zonder de blaren en spierpijn van Sam.

Op de bank eten we wat. En kijken we samen terug op 4 mooie wandeldagen.