4daagse Ijzer 2018

Op vrijdag 17-8 ben ik aan het inpakken voor de 4daagse van de Ijzer. Ik vind zoiets altijd spannend. En altijd gebeurt er iets, dat de spanning verhoogt. Op zaterdagmiddag zijn de nieuwe zolen klaar bij TopRunning. Ik wil op zaterdag wel lopen in Breda. Ik besluit op mijn sandalen te lopen.

De eerste 20km gaan goed, maar na wat uren doen mijn voeten zeer. Het ligt aan mijn sokken. Thuis heb ik een rode plek onderaan mijn voet. En die doet pijn. Zaterdagnamiddag haal ik mijn zolen op. Komt het goed?

P1020567
P1020568P1020571

Maandag 20-8
Om 11uur neem ik de trein in Brecht. De auto staat achteraan op de volle parkeerplaats. Drie uur later ben ik in Poperinge. Heidi en Harrie en Anne-Marie hebben mijn bed gereserveerd. In Poperinge komt ik de groep Puurs op de markt tegen. We drinken wat en gaan dan naar de slaapzaal bij de brandweer.
Dan ga ik wat boodschappen halen voor mijn bijdrage aan het borreluurtje. Terug naar de zaal. Om 6 uur stoofvlees met frieten. Lekker, maar veel te veel. Mijn spijsvertering ligt overhoop. Mijn voeten voelen steeds beter.

P1020572P1020575P1020582P1020583P1020585P1020589

Dinsdag 21-8
Om 5 uur ’s morgens gaat het licht aan. Wassen, aankleden, gaan ontbijten en klaarmaken voor vertrek. Trek heb ik niet, maar ik maak toch een lunchpakket. Om 7 uur de bus in naar Oostduinkerke. Om 8 uur ontmoet ik mijn wandelmaatje Martha.

Om half 9 worden we op pad gestuurd. Eerst over het strand naar de boulevard en dan langs de Ijzer. Ik loop niet lekker. Het schiet niet op en het klimmen en dalen gaat ook niet super. Bij km 15 verlaten we de kust. Langs een kanaal weer naar Nieuwpoort.

In Lombardsijde een stop. Veel eet ik niet, want het eten smaakt niet. De laatste 8km gaan wel redelijk. In Oostduinkerke gaan we de bus in en in Poperinge ga ik eruit. Martha gaat verder naar Ieper. Eerst douchen. Ik eet heel weinig en slaap vanavond vroeg.Woensdag 22-8
Om 5uur eruit. Ik voel me veel beter dan gisteren en mijn darmen ook. Om 8 uur ben ik in Diksmuide en om half 9 op pad. We lopen ver vooraan en proberen dat lang vol te houden.

Eerst langs de IJzertoren. Altijd een indrukwekkend symbool. In het volgende dorp een Sint Jacobskapel. Dan Lampernisse en dan Stuivekenskerke. Herman is er al en samen gaan we lunchen. Na een ruime pauze weer op pad. Eerst langs een vaart, dan langs de loopgraven en dan via de IJzertoren weer terug.

Net voor de Markt ontmoeten we een groep van 6 zussen uit Gooreind. De wereld is klein. Eerst moet Martha haar ID tonen omdat ze haar leeftijd niet gelopen, dan een foto van de groep met Martha en dan finishen. Het lopen ging goed vandaag.

In Poperinge ga ik naar de EHBO. Die constateren een bloedbaar. Die wordt getapet en na een borrel naar bed. Ik ben tevreden over vandaag.

P1020592P1020600P1020601P1020604

Donderdag 23-8
Vandaag start ik laat. De bus in Ieper start om 8.30 en ik heb beloofd op Martha te wachten. Na foto’s van Heidi en Anne-Marie, tref ik tegen 9 uur Martha en dan gaan we op pad.
Na een km of 2 verlaten we de bebouwde kom van Poperinge en gaan op weg naar Lijsenthoek. Daar ligt een heel grote begraafplaats, want daar stond het ziekenhuis achter de frontlinies. Dan naar Frankrijk. We lopen een hele tijd op de grens. Je ziet de overeenkomsten en verschillen. We lopen door gehuchten met namen als Helhoek en Rattekot.

Vlak voor Watou een lus in Frankrijk en dan rust voor de boterhammen. Herman is er ook. Een Bernardus smaakt prima. Als we een 500 meter verder zijn, staat er een stand van hommelbier uit Poperinge en 4 km verder een preuverij voor Bernardus. Het kan niet op.
Na deze moeilijke km’s wordt er nog 10 km serieus gestapt. In Poperinge neem ik afscheid van Martha en ga terug naar het kamp.
Mijn voeten laat ik even controleren bij het rodekruis. Alle tapes gaan eraf. Een beetje gevoelig zijn ze nog wel, maar dat is een zorg voor morgen.

P1020606P1020607P1020610P1020614

Vrijdag 24-8
Vandaag vertrekken we weer laat. De bussen uit Poperinge arriveren een kwartier na de start. Het is druk de eerste km’s in Ieper. In Voormezele gaat de 8 km eraf. Door de velden naar Wijtschate en dan naar Mesen. Daar worden we herinnerd aan een veldslag die zich daar afgespeeld heeft.
Na Mesen gaan we weer richting Ieper. Landwegen met weinig bewoning erlangs. We stappen rustig door. Na 20km is een waterpost. Omdat er weinig meer is, stappen we door.
Drie km verder eet ik mijn boterhammen. Het terras van domein Palingbeek is groot. Na de lunch gaan we weer verder. We naderen Ieper met rasse schreden. In Zillebeke staat een grote waterplas halfdroog. Daarna Ieper in. We ontmoeten Harrie en René weer en samen lopen we naar de finish.

Een scan, een medaille, wandelboekje aftekenen en naar een groot grasveld. Wat drinken en afscheid nemen. Herman zie ik maar kort, want die kon zijn auto niet kwijt.
Ik zoek de bus naar Poperinge en hoef dit jaar gelukkig niet zo lang te wachten. In het kamp tref ik Heidi en Anne-Marie en ook Harrie en René. Ik neem afscheid en ga weer op huis aan.

Na ruim 2 uur treinen kom ik in Noorderkempen aan. Mijn auto staat er nog.

Net na half 9 stap ik mijn huis weer in. Ik kan terugkijken op een geslaagde 4daagse. Het weer was prima, de grote slaapzaal weer overleefd, op een paar kleinigheden hebben mijn voeten het goed gehouden en als allerbelangrijkste natuurlijk een gezellige wandelmaat.