De 4daagse van de IJzer 2016

Jan en ik zijn naar de 4daagse in de IJzer gegaan om 128km te wandelen. De Rothaarsteig komt in september.

Poperinge, 22 t/m 27 juli 2016

Op 21 augustus rijdt om half 9 de familie Dielemans het erf op bij mij. Omdat alle meegebrachte hutkoffers in de Captur passen, rijden ze mee naar het zuidwesten van Belgi
ë. Jan is er niet bij i.v.m. de begrafenis van zijn zwager op dinsdag. Jeanne en Stan slapen in Diksmuide. Daar heb ik vorig jaar ook geslapen. Na een paar uren zijn we er. Ik stap even mee uit om te kijken hoe het er dit jaar uit ziet. Er zijn toch wel dingen aangepast na de feedback van vorig jaar. Ik neem afscheid van Stan en Jeanne en vertrek naar Poperinge. Daar zal ik in de brandweerkazerne mijn kamp opslaan.

Net na half 1 kom ik binnen in de grote hal. Er zijn al wel bedden bezet, maar toch moeten de meesten nog komen. Ik zet twee bedden op naast een groep uit Puurs, de aspergestad. Die keus is een gouden greep. Dezelfde dag is Harrie jarig en dat wordt 's avonds gevierd. Een betere start kun je je niet wensen. Na het installeren wandel ik Poperinge in. Een leuke plaats met een grote kerk en een belfort en een aantal middeleeuwse panden op de markt. Achter in de kerk is een expo over de beeldenstorm. Ik bestudeer die aandachtig. Even later komt er een man bij me staan. Het blijkt de inrichter te zijn van de expositie.

Na de verjaardag ga ik slapen, want morgenvroeg is het vroeg.

DSC03153IMG_1571

23 augustus 2016 Oostduinkerke

Om 5 uur gaat het licht in de zaal aan. Opstaan, klaarmaken om te wandelen en dan aansluiten in de ontbijtrij. De eerste dag loopt nog niet soepel en het duurt even voor je je ontbijt en lunch verzameld hebt. Terug naar de zaal en dan de bus opzoeken. Ineens piept er een bekend gezicht om de hoek. Martha stapt in en vandaag zullen we samen gaan stappen. Om 8.30u mogen we op pad. Eerst Oostduinkerke uit en dan over een landweg richting Wulpen. Het weer is prima en ik loop in korte broek en bloes. Na Wulpen gaan we naar Ramskappele en de Schoorbakkebrug. Langs de IJzer lopen we naar Nieuwpoort. Een ruime rust bij een caf
é bij het oorlogsmonument.
Dan lopen we Nieuwpoort weer uit en gaan de natuur in. Dit keer geen boulevard. De laatste 1,5km gaan door het mulle zand, als toetje. Het werd warm aan het eind en ik ben blij, dat we er zijn.

We zoeken de bus op rijden terug naar Poperinge. Om half 5 is Jan gearriveerd en na zijn bestelperiode lopen we even de stad in.

Daarna eten. Het smaakt prima. Daarna vieren we de verjaardag van Annemarie, onze Puurse buurvrouw. Tegen 10 uur liggen we in bed en gaat het licht uit.

DSC03163 DSC03165DSC03167DSC03168DSC03169DSC03170DSC03178


24 augustus 2016 Diksmuide

Vandaag is Jan er wel bij. Na het ochtendritueel stappen we om 6.45u in de bus en Martha voegt zich bij ons. Met drie op pad. Het wordt weer erg warm vandaag. Om 8.30u mogen we op pad.

Het eerste stuk gaat door Diksmuide. Altijd druk en oppassen geblazen. Bij Vladslo verlaten de 8km en 16km het parcours en dan wordt het rustiger. De weg is mooi. Op weg naar Koekelaere. Daar heeft Kathe Kollwitz een museum. Verder naar Bovekerke. Het water is welkom, want het is warm. Verder naar Esen. Voor Esen een stop van kamp Poperinge. Een blikje Jupiler smaakt prima.
Van Esen naar Diksmuide. We zijn blij, dat we er zijn, want het is boven de 30 graden geworden.
In de bus naar Poperinge kom ik naast Loes te zitten. We hebben fijne gesprekken en ik voel me er prettig bij.
In Poperinge terug gaat Loes mee om 3 liter wijn te kopen en op een terras op de markt drinken we wat. Na een tijd gaan we terug naar het kamp.

Na douche en scheren en eten vier ik mijn verjaardag met de groep Puurs en Bornem en Jan en Loes. Zo'n verjaardag is weer eens wat anders. Tegen 10 uur naar bed, want dan gaat het licht uit.


DSC03174DSC03175DSC03177DSC03178IMG_1578


25 augustus 2016 Poperinge

Dag 3 vertrekt in Poperinge. Niet bij het kamp, maar bij het station. Voldoende water bij ons gestoken en op pad. De temperatuur zal oplopen tot 34 graden. Waakzaamheid is geboden.

Na een km of 7 gaan de 8km en de 16km er af. Wij gaan verder naar Westouter. Martha moet naar het toilet en wij gaan wat drinken. Na een kwartier is ze er nog niet. We nemen haar tas mee. Alles zit er in: gsm, water en geld. Loopt ze voor of achter ons? We weten het niet en kunnen het niet vragen. We gaan op pad. Na een tijd wordt er gebeld. Na een tweede poging blijkt het Herman, Martha's man te zijn. Ze is een klein stukje voor ook en er wordt gewacht. We zijn blij, dat we weer samen zijn.

Dan verder de Kemmelberg op. Het is warm door de hitte. Na de top gaan we dalen. Net voor Danouter komt er eens melding op de gsm dat we in Frankrijk zitten. We zitten wel vlakbij, maar niet er in.De laatste 15km zijn zwaar. Vooral voor Martha, want die heeft het meeste last van de warmte. De laatste 15km maken we wel drie keer een rust voor Martha. In de plaats Ouderdom nog wat foto's.

Het blijft duren, maar we belanden toch in Poperinge. Bij het station raken we elkaar kwijt in de drukte. We drinken een pils en gaan terug naar ons slaapplek. Douchen en eten. Na het eten met Loes en haar wandelgenoot wat drinken op de markt. Het is gezellig, maar niet meer. In de slaapzaal nog een glas wijn en dan naar bed.

DSC03180DSC03181DSC03182DSC03186DSC03187DSC03188DSC03189DSC03190DSC03191


26 augustus 2016 Ieper

Vandaag rijden we naar Ieper. We parkeren op het muntplein en lopen naar de Markt voor de start. Martha is met ons meegereden. Om 8.30u gaan we op pad. Ook vandaag is het weer warm en zullen we water zeer waarderen.

Eerst richting Dikkebus. We lopen langs een groot meer en dan naar Voormezele. Even een rust en wat drinken en eten. In de horeca wordt niet bediend en de wachtrij is lang. Na een boterham lopen we door. Na km15 gaan we het bos in. Een aangename omgeving in de hitte. Dan weer door het open buitengebied. In Sint Elooi een stop met Herman. Het valt niet mee. Toch gaan we stug door. In het bos op een tak eten we wat. In het bos blijken vriendelijke vijvers resten te zijn van bomkraters. Onderweg zie ik een mooie woonwagen en moet aan Greetje denken.
Tenslotte geraken we aan de finish. We halen onze medaille op en gaan naar de auto. Op weg naar huis.. Tot Gent rijd ik achter Jan en bij een wegrestaurant eten we. Daarna rijden we allebei naar huis. Voor allebei wordt het een lange toch door files. Ik ben blij thuis te zijn.
DSC03192DSC03194DSC03200DSC03201DSC03202DSC03203