Zeven feeters naar de 4daagse van de IJzer

Op dinsdag 19 augustus worden er in alle vroegte tassen gepakt en schoenen gepoetst. Zeven Feeters die mee zullen gaan doen met de 4daagse van de IJzer. Met de auto en het openbaar vervoer gaan allen op pad naar Diksmuide. Net na de middag arriveren we in de Boterhalle op de Grote markt. In de grote hal staan 200 legerbedden opgesteld. De damesgroep en de herengroep zoeken hun plaats en installeren zich voor de komende vier dagen.
’s Middags gaan we op herkenning uit. Eerst naar de IJzertoren. Een groot aantal etages met foto’s en voorwerpen en films vertellen het verhaal van de eerste wereldoorlog in België. Daarna wat gaan drinken en al snel ontdekken we de rijkdom in bierkeus. Die is enorm. Tegen 6 uur gaan we in de rij om onze pas te laten scannen en dan krijgen we ons eerste diner. Het smaakt best, al is het anders dan thuis. Vroeg naar bed, want op woensdag begint de dag al om 5.30u.

Op woensdag om half 6 eruit, wassen en aankleden, eten en lunchpakket klaarmaken en dan de bus in naar Oostduinkerke. Jan en Jef gaan samen op pad voor de 32km, Jeanne, Riet en Rika ook voor de 32 en Annie en ik voor de 16km. Het weer is  prima en kort na aankomst gaat ieder op pad. Langs het water naar Nieuwpoort. Onderweg hebben we dan al enkele monumenten en kerkhoven gezien. Via de duinen gaan we weer terug naar de start. Daar stempel ik af en drink wat. Dan zoek je de bus op om terug te gaan naar Diksmuide. Na de persoonlijke verzorging loop je even de stad in en na het diner ga je wat drinken. Je ligt wel vroeg in bed.

Op donderdag vertrekken we naar Poperinge, vlakbij de Franse grens. De weg golft goed en het lint van wandelaars trekt door kleine dorpen als Sint-Jan-ter-Diezen en Vogeltje. Onderweg zien we een aantal keer hop, een plant die nodig is voor een aantal speciale bieren. Na de wandeling weer terug met de bus en naar Diksmuide. Eten en wat drinken en naar bed.

Op vrijdag vertrekken we uit Diksmuide. Het weer is slecht. De regen valt met bakken uit de hemel. We lopen door een polderlandschap. Kleine boerderijen en veel water. En zandige graspaden. In Vladslo hebben we een grote rust. Na soep en een broodje gaan we weer verder. De laatste km’s gaan langs een vaart en mijn schoenen zijn erg nat bij aankomst. Om 19u zal er een defilé zijn. Tegen 19u valt de regen met bakken uit de hemel en het defilé wordt afgelast. Jammer. We gaan wat drinken en na een show van een charmezanger gaan we naar bed.

Zaterdag word ik vroeg wakker. Alle spullen moet opgeruimd worden en in de auto gedaan. Tegen 5.30u maakt Jef me wakker. Een uur later is de auto gepakt en na het ontbijt vertrekken we naar Ieper. Om 8.30u gaan we op pad. Het weer is weer prima en het stapt lekker. De aankomst is op een groot plein. We eten en drinken wat en halen onze herinnering. Als Jan en Jef binnenkomen, halen we hun medaille en vertrekken weer naar huis.

P1040436P104044623573 23575 23576P1040489P10405134-daagse Ijzer 2014 006[1]