Eilandvijfdaagse 2011

Van 14 t/m 20 augustus vindt de eilandvijfdaagse plaats. In een week vijf Waddeneilanden lopen. Op zondag 14 augustus om 11uur draait de eerste auto mijn erf op. Even later zijn Annie, Trees en Jeanne er en na koffie en een toiletbezoek vertrekken we naar Harlingen. Op weg naar de eilandvijfdaagse. De reis gaat voorspoedig en na 3 uur zijn onze koffers afgegeven aan boord. Nog even Harlingen in en en dan aan boord. We gaan vertrekken met 9 boten. Vrachtschepen van 1900 en daarna gemotoriseerd.Texel 35 km
Om 6 uur gaat de wekker. Uit bed en verzorging op minischaal. Het zal niet anders worden. Twee mensen uit onze hut zijn in de kajuit gaan slapen. Na wassen en aankleden bezig met het ontbijt, eten en lunchpakket maken en met waterschoenen aan in de sloep. We worden 15 meter van het strand afgezet. Naar het strand lopen, droge wandelschoen aan en op pad. De eerste 5 km gaan door mul zand en het is zwaar. Na km 5 wordt het strand hard en lopen we 20 km op hard zand. De tweede rust laten we schieten, want we denken achteraan te wandelen. Na korte tijd zien we de voorlopers en liggen we op kop. Bij de ingang van de slufter lunchen we op een zandrand. Er groeit zeekraal en lamsoor. Op de slikplaten zitten veel vogels. Een mooie wereld. Via het duin, een fietspad, wat strand komen we bij de opstapplaats voor een bus. De laatste km's wandelen we met Lia, Hennie, Sjan en Maria; vier dames uit Rijsbergen. De bus brengt ons naar Oudeschild, want daar liggen de boten. Ik heb corvee en ga meer naar het moederschip. Ik help Hans in het kombuis. We kunnen het goed stellen. Na het helpen wil ik aan wal. Bij het overstappen naar een andere boot val ik hard. Een bloedneus en een snee van 5cm in mijn rechterscheenbeen. Ik word naar de dokter in Cocksdorp gebracht. Drie hechtingen en een tetanusinjectie. De verdoving werkt goed, want ik voel niet veel van het hechten. Bij terugkomst ziet ieder in de kajuit. Van zoveel belangstelling word ik helemaal warm. Toch baal ik, want dag 2 loop ik niet. Vannacht slaap ik in de kajuit.

P1030506P1030516

Op de Josina

Om half 3 word ik wakker en voel de pijn, omdat de verdoving is uitgewerkt. Toch slaap ik weer in. Om 5 uur help ik Annie bij het ontbijt en om 7 uur is iedereen weg. Ik was me, kleed me aan en doe de was. Om 8.30uur verhuis ik met de crew naar de Josina. We varen 5 uur en gaan naar Vlieland. Op 100 meter van het strand gaan we voor anker. Iedereen wordt met de sloep aan boord gehaald. Ik heb koffie en thee gezet en ga naar Hans om mee te gaan koken. Onderweg heb ik nog een tijd aan het stuurwiel gestaan. We varen verder naar Terschelling en meren aan. Ik ga met Annie, Jeanne en Trees het dorp in. IJs en cappuccino. De Brandaris lijkt niet op de Brandaris in mijn gedachten. We drinken nog wat op de boot en dan naar bed. Morgen loop ik weer.

P1030525P1030528

Terschelling

Om 8.30u moeten we aan de wal staan. De drukte aan boord is dan al een paar uur bezig. Om 8.45u vertrekken we met de hele groep en de eerste km's gaan in ganzenpas door de duinen. Ik loop in lange broek, want ik ben bang voor zwiepende takjes die tegen mijn been komen. Het duin afdalen vind ik eng. Op het strand loopt het goed en na iets meer dan 2 uur zijn we bij de eerste stop. De cappuccino smaakt prima. Na weer een paar uur komen we bij stop 2. Plotseling van een van onze Rijsbergse groepsgenoten en breekt haar rechterarm. De ambulance is er snel en na korte tijd is ze op weg naar Leeuwarden. De laatste 13 km zijn eentonig. Een km voor het eind worden we opgewacht door iemand van Staatsbosbeheer. De waterschoenen aan en over het wad. Het water is warm en de zeekraal smaakt prima. Op de Flierefluiter douchen en eten. 's Avonds zamelen we geld in voor Sjan en Hennie.

P1030553P1030568

Ameland

Onze boot vertrekt vandaag laat. Om 10 uur is het water hoog genoeg en gaan we vertrekken. Gonnie is jarig. Er wordt gezongen en er is iets bij de koffie. Onderweg passeren we een zandbank met meer dan 100 zeehonden. Om 12 uur staan we op het strand. Het loopt prima. Een breed strand, droog weer, 17 graden, korte broek en shirt met korte mouw. Na ruim 1,5 uur zitten we aan de koffie. Dan weer verder over het strand. Door een suppletie moeten we aan de duinkant lopen. Op het strand een tractor en een platte wagen met heel veel kinderen erop. Bij rust 2 koffie en abrikozenvla. Daarna nog 12 km strand. Vijf km voor het eind gaat het regenen en waaien. Ik doe de poncho aan en dan weer uit. De laatste 300 meter gaan we over een slikplaat naar de boot. Eten en douchen en na borrelen naar bed.

P1030584

Schiermonnikoog

's Nachts is het de bedoeling dat er gevaren wordt. Van een schip is de motor kapot gegaan. De wandelaars worden verdeeld over de andere boten. Om 9.30u gaan we varen en om 11.30u staan we op het strand. Eerst een kilometer door de zeekraal en dan weer gewoon lopen. We moeten om 16u bij de steiger staan en 26 km in 4,5 uur gaat niet lukken. Toch in een redelijk tempo naar de eerste en enige strandtent. Er is twijfel over de route. We besluiten nog 4 km strand te wandelen en dan achter het duin weer terug te keren richting steiger. Het strand is breed en er waait fijn zand voor onze voeten. Is dit een woestijn? Bij paal 10 gaan we het duin over en achter het duin komen we na een tijd over een graspad weer bij het strandpaviljoen. Verder naar het dorp. We krijgen een indruk van Terschelling, maar horen we dat het nog 4 km is naar de boten. In racetempo gaan we op pad en na iets meer dan een half uur zijn we bij de groep. Daarna met de boten naar Lauwersoog. We douchen en pakken al deels in. In Lauwersoog hebben we 's avonds een bbq. Daarna nog even verder feesten op de boot.


Lauwersoog

Iedereen is op tijd ingepakt en op de wal nemen we afscheid van elkaar. Met de bus terug naar Harlingen. Na een laatste afscheid met de auto terug naar Etten-Leur. Om 14uur ben ik weer thuis. Om 17u toch maar even langs de huisartsenpost. De wond is niet ontstoken, maar vraagt toch wat extra verzorging. Hoe ik de E5D vond? Een topweek

P1030592