Rondom ’t eiland: Texel op 4 en 5 juni 2010
Een aantal maanden geleden ontstond op donderdagavond het idee om deel te nemen aan rondom ’t eiland. Afgelopen vrijdag, 3-6, was het zover. Op pad naar Den Helder, onze eerste verblijfplaats. De reis duurde net zo lang als die naar Parijs: ruim 4 uur. Er moest veel overgestapt worden en we lijken wel een verhuisbedrijf. Om 19.30 uur in Texel op zoek naar ons hotel. Daarna eten en even kijken hoe we bij de veerboot kwamen. Eerst de marinehaven langslopen en dan nog een stuk lopen.
 

P1010889 IMG_0263

Op zaterdag begon de dag al om 6 uur in de morgen. Er wordt getaped met vette watten, een beproefd middel bij een aantal clubleden. Na het ontbijt op pad, dan met de boot over en aan de overkant de bagage afleveren. Net na 9 uur begint onze wandeling naar het noorden van het eiland.

Texel is een eiland met 15000 inwoners, zo’n 20 km lang en 10 km breed. Aan de westkant liggen de Noordzeestranden en aan de Waddenzeekant liggen de polders.

De eerste dag gaan we door een landschap van polders en dijken, van aarden wallen en weiden met schapen, langs bollenvelden en halve huizen. De wereld ziet er heel anders uit dan de omgeving van Etten-Leur. Het wandelen gaat prima en we kunnen al snel aan de koffie in Oude Schild. Onderweg nog langs een begraafplaats met Georgiërs gekomen. Iets wat je niet verwacht. Dan verder langs de kust naar Oosterend. Daar wordt een broodje genuttigd en de tocht gaat verder naar Cocksdorp.

Daar is camping de Krim en daar kunnen we onze tenten opzetten. K(r)ampeerders zijn we niet, maar toch lukt het om onze campingplaats in orde te maken. Rika was duidelijk de snelste. ’s Avonds nog even de lokale bieren en likeuren proeven en dan naar bed.

P1010904P1010910P1010914P1010917P1010934P1010940

De andere morgen begint de dag al om 6 uur. Wassen, omkleden, tapen en tenten afbreken. Nu wint Diana. Na ons staande ontbijt op pad naar de veerboot in het zuiden van het eiland. De wandeling gaat via de duinen naar de Slufter, een gebied dat bij vloed nog onderloopt met zeewater. Onze eerste stop is bij de Koog en daar gaan we het strand op. Na 5 km strand gaan we de duinen weer over en nu de bossen is. Net na 13 uur zijn we in Den Hoorn. We besluiten te gaan voor de boot van 2 uur en na een wandelwedstrijd van 4,1 km komen we na 36 minuten op de boot aan. Op de boot koffie, dan de bus in, de trein in. Wat mis ging op de heenreis, gaat nu goed. Ondanks snelbussen, verkeerde treinen en in een foute klas zitten arriveren we om 18 uur in Etten-Leur.

Als ik ’s avonds in bed stap, realiseer ik me wat een fijne ervaring Texel geweest is. Het landschap, het weer, de tocht, het lopen en vooral mijn wandelgenoten zorgen voor een gouden bladzijde in mijn wandelboekje en op deze website

P1010943P1010947P1010951