Berg en Terblijt 0km
 
Ik ben al vroeg wakker. Zo’n 4daagse brengt bij mij altijd een stukje spanning mee. Op tijd naar de pedicure en dan wat boodschappen doen voor de emigratie naar het zuiden des lands. Tegen 11 uur ben ik bij Jeanne en Stan. Na inpakken van de auto gaan we op weg.
 
Het is druk onderweg. Veel vakantiegangers die gaan of terugkeren. Na een uur een stop bij het Haasje, een benzinestation na Eindhoven. Een koffie en een appelflap en dan weer verder. Net na half 2 rijden we over een smal bruggetje Berg en Terblijt binnen. Na wat schuiven en onderhandelen liggen Jeanne en Stan bij elkaar en ik in de buurt.
 
Na installeren lopen we naar de start. De startsituatie is toch wel veranderd. Een grote tent langs de weg Valkenburg – Maastricht. Het V
öske is dicht. Dan langs Gondulfus en Monulphus naar het cafetaria. De menukaart is uitgebreid en dat wordt ons eetplek voor vanavond.
 
Even terug naar de scouting, wat drinken en kletsen en daarna gaan eten. Het eten smaakt goed. Net na 7 uur zijn we weer bij de scouting. De avond verloopt rustig. Op tijd naar bed en morgen fris weer op.
 
Heuvelland4daagse dag 1         32km
 
DSC00322DSC00323DSC00324DSC00325DSC00326DSC00327DSC00328DSC00330DSC00331DSC00335

Om 6.15u kom ik uit bed. Ik heb onrustig geslapen door het bericht van Victor en Helena. Het gehoopte en verwachte is gebeurd.
 
Dan is het wachten op Pascal, de neef van Jeanne en Stan. Net na half 8 is hij er. Snel naar de start en om 8 uur op pad  voor 28km.
 
Eerst omhoog en naar het Bukske, een uitspanning achter Valkenburg. We lopen met korte broek en bloes/shirt met korte mouw. Al snel is er een stevige klim voor ons. Het valt niet mee voor me. Het tempo is laag. Bij 14km is er weer een stop. Wat drinken en een korte rust. De uitzichten zijn schitterend, maar dan  moet je wel omhoog. Het klimmen gaat niet soepel. De Italiaanse methode: 50 stappen en 10x inademen. Die werkt nog steeds.
 
Na Bukske 2 weer naar de start. Bij de Schaesberg omhoog. Ik loop alleen, want Jeanne moet wachten op haar zoon en neef.  Bij het Bukske komen ze weer binnen. Ik neem een soep en water. Dan de laatste 7 km. Natuurlijk weer omhoog. Dan door Valkenburg. Het is een feest van herkenning. Na Valkenburg weer omhoog. Rustig aan. Het lukt wel.
 
Dan komen we in Berg. Ik ben moe. We steken de weg naar Maastricht over. Maar niet naar de start. Een extra lus naar de start. Omhoog, omlaag en stuk door het gras. Gelukkig is Jeanne bij me. Haar waakzame oog voelt goed. Na een tijdje komen we wel aan de start. We drinken wat, gaan langs de Plus voor wat lekkers.
 
Bij de scouting nemen we afscheid van Pascal. Dan naar onze lunchroom. Conny en John zitten er ook. Een gezellig gesprek bij het kindermenu. Daarna naar de scouting. Mijn wijn smaakt prima. Op tijd naar naar bed.
 
Heuvelland4daagse dag 2         14km

DSC00336DSC00337DSC00338DSC00339
 
Om 6 uur naar het toilet en daarna gelijk klaarmaken voor de dag. Ik voel me niet super. Last van mijn teen en vermoeid van gisteren. Tegen half 8 mee naar de start. Ik besluit mee te gaan naar de groep en onderweg wel te zien hoe het gaat.
Het gaat niet. Ik kan niet bijhouden en besluit na de eerste rust terug te gaan. Bij de rust een leuk gesprek in het Frans met een vrouw uit Luik. Ik krijg een compliment over mijn Frans. Dan op pad.
 
De route loopt wat omhoog en omlaag door de velden. De eerste plaats is Sibbe. Er is niet veel te doen, Geen mensen of verkeer. Na Sibbe naar links. Ik loop omhoog en zie dan in de verte Berg en Terblijt al liggen. Het laatste stukje gaat de Bemelerberg omhoog. Een pittige klim.
 
Bij de finish naar de EHBO. Yvonne doet vette watten op mijn voet. Die helpen wonderwel. Ik krijg ze ook voor morgen mee.
 
Daarna een boodschap bij de Plus en dan naar de scouting. Er is bijna niemand .Wat slapen en kletsen. Na een paar uren voel ik me een stuk beter. Gelukkig maar. Morgen weer 28km.
 
Vanavond een bbq. Heel veel heb ik niet gegeten. Deels was het vlees niet gaar. Ondanks dat was het genoeg. Nog een uurtje een leuk gesprek met Annelies. Daarna naar bed.
 
Heuvelland4daagse dag 3         14km

DSC00340DSC00341
 
Ik heb prima geslapen. Om 6 uur er uit en verzorgen en ontbijten. Het weer wordt slecht vandaag. Ik voel met niet zo gemakkelijk op die gladde ondergrond. Vandaag loop ik met mijn hoge schoenen. Weer eens proberen met mijn huidige zooltjes.
 
Tegen 8 uur gaan we op pad. Al snel gaan we omhoog. Het regent en de grond is zompig. Het klimmen gaat door het bos. Het valt tegen. Ik moet heel erg mijn best doen om bij te blijven. Na 7km is de rust. Ik besluit om 14 ipv 28km te lopen. Na een liter karnemelk en een grote regenbui weer pad naar Berg en Terblijt. Wat klimmen en dalen en door Sint-Gerlach. Na Sint Gerlach kom ik 2x 2 Pieterpadders tegen. Een leuk gesprek met beide koppels.
 
Daarna gaat het omhoog op de Bemelerberg. 40 Stappen omhoog en 8 tellen rust. Na even sta ik boven. De beloning is een mooi uitzicht. Jammer genoeg met veel regen. Daarna wat golvend tot bij de finish. Onderweg een gesprek met Paul.  Bij de finish een gesprek met Victor. Het wordt vervolgd.
 
Bij de finish even naar de EHBO. Een gesprek over het rode kruis en het oranje kruis. Dat wordt vervolgd. Ik probeer bij een lunchroom een broodje tonijn te eten. Dat lukt niet. Dan maar naar de plus voor een stokbroodje. Het is veel te groot. Na een middagdutje even bijkletsen met een groepje stappers.
 
Jeanne en Stan en Pascal komen binnen. Een frietje met is wel lekker. Dan weer naar de scouting. Kletsen en schrijven en op naar tijd naar bed.. En een glas wijn met Annelies.
 
 Heuvelland4daagse dag 4         21km

DSC00342IMG_0543
 
De laatste dag wordt een speciale. Ik ga met mijn 3 mede-wandelaars naar de start, scan en ga van start. Op de plaats waar je voor 14 of 21km moet kiezen, komt Annelies bij me. Na haar “je moet 21 lopen, je kunt het, lichaam en geest horen bij elkaar” ga ik rechtsaf voor de 21. Het gaat best goed en zelfs de klimmetjes in het bos gaan prima.
 
De eerste stop is een aardappelhandel. Even later komt Annelies binnen. Ze heeft me niet ingehaald. Na een korte rust gaan we samen verder. Wat klimmen en dalen en na 1,5 uur zijn we  bij de aardappelhandel.  Annelies kent een deel van de wandelwereld die ik ook ken.
 
We stappen gezellig naar de finish. Op de klim Van Bemelerberg kan ik niet zo snel omhoog. Boven aan de klim zie ik Annelies niet. Dan maar naar de finish ende scouting. Als Annelies me belt, ben ik bijna bij de scouting. We drinken wat en kletsen veel. De tijd vliegt. Als Jeanne en Stan aankomen, wordt er gedouchte. Tegen 4 uur op huis aan. Afscheid nemen en op weg. Tegen 18 uur zijn we in de Lage Neerstraat. John heeft gekookt. Weer gewoon eten. Het smaakt me prima. Thuis aankomen, wat opruimen en op tijd naar bed.