Proloog
Lang kon ik me niet voorbereiden op dit stuk camino. Een week voor vertrek begonnen met zoeken en boeken en pakken. Het voelde onwennig om weer op camino te gaan. Een hele tijd nog niets eens aan gedacht. Ik ben benieuwd.
Zeker omdat mijn schoenen nog een onzekere factor waren.
 
19-4
Ik sta om half 4 naast mijn bed.Om 4.45u naar Greetje en om 5.45u vertrek in Essen. Eerst naar Brussel en dan naar Parijs.
 
Het is te lang geleden, dat ik in Parijs was. We lopen van gare du nord naar gare de l’ est. Tegen 12 uur zijn we in Troyes. Eerst naar het Office de tourisme. Een plan de ville, het busplan en een slaapplek voor de nacht. De refuge bij de kathedraal is dicht. We gaan met de bus naar het centre sportif. Je kamer in gebruik nemen, opfrissen en terug naar het centrum.
 
Nu eerst wat eten. Ik neem flammekuchli met een rose uit de Elzas. Dan via een toeristische wandelroute naar de kathedraal. Die is groot en indrukwekkend. We nemen er de tijd voor. Ook een stempel.
 
Na nog een drankje gaan we weer naar ons sportcentrum. Daar eten we en regelen het slaapplek voor morgen.

 
P1000477P1000478P1000484

20-4     Troyes  -           Sommeval        21km
 
Om half 8 gaan gaan we eten. De eetzaal loopt langzaam vol. Net na 8 uur probeer ik de mairie te bellen. Pas na een aantal keren lukt het. De gite in Sommeval is vrij en de deur is open.
 
Dan met de bus naar het centrum en de route. Aan de rand van Troyes gaan we op pad. Eerst inkopen doen, want in Sommeval is niets te krijgen. Rien, rien, rien. Noch in de refuge, noch in het dorp. Mijn rugzak is zwaar.
 
Het eerste doel is Epine. We lopen over stoffige landwegen in de zon. We lopen Epine door. Dan naar Laines-aux-Bois. We eten een restje stokbrood van het ontbijt. Koffie is er niet. We lopen Laines weer uit. Er zijn mooie vakwerkhuizen. Bij Grandes vallees moeten we stevig omhoog. Je krijgt het er warm van.
 
Na Grandes gaan we het bos in. Dit zal ruim 9km duren. De ondergrond is erg ongelijk. Oppassen. Constant opletten waar je je voeten zet. Ik ben blij, dat het droog is. De omgeving is schitterend. Hoge bomen tegen een helling. Anemoontjes en sleutelbloemen op de bosbodem. Er is amper iemand. We nemen enkele malen een rust. Het is warm.
 
In het bos laden 2 mannen boomstammen op een grote truck met oplader. Het goede hout is voor pallets, het slechte voor papier.
 
We lopen het bos uit en lopen Sommeval in. De gite is bijna gelijk links. De gite is sober. Een waterkoker, een fornuis met 1 pan, een magnetron en een douche. Eerst jezelf verzorgen, dan de was doen en genieten van een koffie op een bankje in de zon. Dan soep en brood en kaas en wijn. Het pelgrimsleven is prima.

P1000485P1000490P1000494
 
21-4     Sommeval        - Foret Chenu   -           Ervy     23km
 
Ik heb heel slecht geslapen. Er was geen matras en de bank  was hard. Ik heb wat pijnlijke plekken op mijn lijf. Het ontbijt is karig. Na het schoonmaken, komt er een vrachtwagentje van de gemeente. Een man stapt uit en geeft ons een stempel. Daarna gaan we op pad.
 
We lopen het dorp uit. Over landwegen omhoog. Dan het bos in. Als we uit het bos komen, lopen we Foret in. In een bushokje nemen we  een rust. We eten en drinken wat.
 
Bergje op en bergje af. Het wordt warm. Ik loop in mijn bloes met korte mouwen. Na een tijd komen we in Eaux-Puits. Het restaurant is dicht. Net als het hotel. We lopen bijna het dorp bijna uit en treffen een groep Franse wandelaars. Zij gaan eten in het restaurant dat voor ons dicht was. We mogen mee en genieten een heerlijk maal. Een cadeautje van de camino.
 
Verder naar Ervy. Het is warm. Door het warme asfalt krijg ik ook warme voeten. Om 5 uur zijn we bij de B&B. We hebben een mooie kamer. Na het dagelijkse ritueel gaan we pizza eten. De zoon van de eigenaar bedient ons. Ik maak kennis met wijn uit Irancy. Een heerlijke vocht.
 
We hebben onderweg ook Florence ontmoet, een Belgische vrouw uit Wavre. We zullen haar nog meer tegenkomen.

P1000499P1000504P1000507
 
22-4     Ervy     -           Vezannes         24km
 
Om 7.30u aan tafel en om 8.30u op pad. Eerst naar Mezieres. Verder richting Flogny. We nemen een rust op een weide aan de waterkant. Werner en Florence gaan voorbij. Na een tijdje weer verder richting kanaal.
 
De brug over en naar links. Na een 1,5 uur komen we in Roffey. Een waterpunt. Verder is er niets; geen bar of bakker of winkel. Het volgende dorp is Bernouil. Ook dit is een dorp met niets. De druiven staan er voor de wijn uit Auxerre.
 
Na een klein uur zijn we in Vezannes, het dorp van onze gite. Een dorp met 52 inwoners. Ieder kent ieder. De gite is mooi. Het eten is prima. Het bed ligt ook prima. Langzaam wen ik weer aan het ritme van pelgrimeren.

P1000511P1000514P1000518
 
23-4     Vezannes         -           Prehy
 
Het ontbijt is slecht. Een paar stukjes oud stokbrood en wat jam. Een kop koffie erbij en dat was het. Om 8.30u op pad. De zon schijnt. Gelijk weer omhoog. We lopen over een grintweg door het bos. We gaan over het spoor van de Thalys.
 
Collan gaan we in en uit. Veel leven is er niet. Het volgende doel is Chablis. Een stad beroemd om zijn witte wijn. Al km’s van tevoren klimmen en dalen we op grote grintblokken en beton naar Chablis toe.
 
Chablis is een stad. Veel winkels en restaurant en banken. Er zijn volop mogelijkheden voor degustation voor de toeristen. We eten op het terras buiten. Ik heb dorst, zelfs na 1,5 liter water. Het eten smaakt wel. Na een ruime rust gaan we weer op pad.
 
Al snel lopen we Chablis uit. Ik voel me niet lekker. Moe en slap. Ik snap er niets van. Na een paar km een rust in de boskant. Ik slaap een half uur in de boskant. Daarna gaat het beter. We klimmen en dalen door de wijnvelden van de Chablis.
 
Courgis hoef ik niet in. Zo spannend is een lavoir nu ook niet. Verder naar de kapel naar Prehy. De klim is pittig. De kapel is dicht. Jammer. Dan naar onze slaapplek in Prehy. Bij grand rue sloppen we aan. In de ontvangstruimte moet een keuken komen. Het is vol en rommelig. Onze gastvrouw kookt wat en het smaakt prima. Onze gastvrouw is fotografe. We zien haar werk overal in huis. De slaapkamers boven zijn prima. Lekker douchen en goede bedden.

P1000519P1000525P1000531

24-4     Prehy   -           Arcy sur Cure
 
Omdat het gisteren niet goed ging met lopen, vragen we onze gastvrouw ons een stukje weg te brengen. Om 9 uur is het ontbijt. De eet-woonkamer lijkt wel een bouwput. Het ontbijt is prima. Onze gastvrouw is fotografe. Haar woonvertrek hangt vol met foto's. Er hangen heel mooie bij. Kijk maar eens op haar
website. Ik kies 2 kaarten uit de collectie.
 
We stappen In de auto en de gastvrouw brengt ons een stuk weg. Eerst rijdt ze een stuk door Chablis. Daarna naar Irancy. Ik ben blij, dat ik er een indruk van gekregen heb. Ze brengt ons naar Accolay. We moeten dan nog 10-12 km lopen.
 
Eerst gaan we naar Bessy. We klimmen en dalen over landwegen en door het bos. We lopen dwars door Bessy. Een mooie plaats zonder winkels. Dan richting Arcy. Bij de ingang van het dorp komen we Florence tegen. Ze loopt naar Saint More. Daar zal ze vrienden ontmoeten.
 
Wij gaan naar onze gite. Het huis is typisch Frans. Het is groot, het is vol en heeft een heel grote keuken. Eerst wat drinken. Dan komt er een gezin van 6 mensen bij. Het is druk, erg gezellig, erg vol. Ik heb een gesprek met de dochter van 16. Franse jongeren en Nederlandse lijken wel heel erg op elkaar.
 
Net voor het eten gaat het gezin van 6 weg. De gastheer en gastvrouw eten samen met ons. Het smaakt prima en de kazen zijn heerlijk. Net voor 09.30u gaan we naar bed. We slapen snel in.

P1000535P1000536P1000542
 
25-4     Arcy     -           Vezelay
 
Vandaag is de laatste etappe. We gaan op weg naar Vezelay. Dat is het einddoel van deze tocht. Om 07.30u ontbijten we en dat smaakt heerlijk. Om 08.15u gaan we op pad.
 
Het eerste deel loopt langs de rivier de Cure. Ontspannen lopen over mooie paden. Dan gaan we naar Saint More. Het is lastig om het goede pad te vinden. We kiezen voor een route over een D-weg.
 
Dan komt de klim naar St.Jarrie. Het is zwaar. Na een klim komt een afdaling en die is zelfs gevaarlijk. Bij een bos het ontmoeten we Florence en haar vrienden. We drinken en eten samen iets.
 
Daarna komt er weer een pittige afdaling. De route brengt ons naar Asquin. De kerk is gesloten, er is geen bar of winkel. We besluiten om naar Vezelay te gaan. We moeten pittig klimmen.
 
De klim is pittig. En die wordt nog lastiger, als het begint te regenen. De regen valt met bakken uit de hemel. Klimmen en schuilen en weer verder. Als ik boven kom, staat het water in mijn schoenen.
 
We zoeken onderdak bij de refuge van Madeleine. Inschrijven, koffie en dan naar de slaapzaal. Douchen en droge kleding aan. Wassen hoeft niet meer, want morgen gaan we naar huis. ’s Avonds  eten we In de refuge. Een eenvoudige maaltijd die heerlijk smaakt. Greetje heeft haar best gedaan. Daarna naar de slaapzaal en naar bed.

P1000547P1000551P1000558P1000562P1000565
 
26-4     Vezelay - Etten-Leur
 
‘s Morgens gaan we naar de kerk om naar de lauden te luisteren. Het klinkt mooi In de grote ruimte van een middeleeuwse kerk. Na de lauden gaan we ontbijten. We pakken onze rugzakken in en zetten die In de ontvangstruimte.
 
We hebben nog een aantal uren voor gaan vertrekken. We lopen de plaats in, bezoeken de kerk, drinken koffie in een bar en gaan kijken naar winkeltjes. Tegen 12 uur gaan we eten. Eenvoudig en smakelijk.
 
Daarna gaan we naar de plaats, waar de taxi ons ophaalt om naar het station te brengen. We hadden om half twee afgesproken, maar de taxi komt pas om twee uur. Het voelt niet goed. De taxi brengt ons naar het station.
 
De chauffeur vertelt, dat we niet met de trein, maar met de bus naar Auxerre gaan. Om 02.30u komt de bus. Eerst naar Parijs, dan naar Brussel, dan naar Essen. Frank haalt Greetje op. We nemen afscheid n Ik ga naar huis. Deze pelgrimstocht is afgesloten.
 
 
P1000567P1000568P1000571