Een korte Camino

27-4-18 Etten-Leur - Reims - Rilly 12km

Om 8 uur ben ik bij Frank en Greetje. Frank zal ons naar Reims brengen. Heerlijk toch. Nog even op de achterbank in de auto een matige nacht compenseren. Om half 1 stappen we bij de jeugdherberg uit, zwaaien Frank uit en droppen onze rugzakken op onze kamers in de jeugdherberg. Heel vriendelijk is de juffrouw achter de balie niet.

We willen vandaag nog 12 km lopen naar Rilly, maar we gaan toch eerst maar even naar het station hoe het met de gr
èves(=staking) is. Een goede keus. Vandaag kunnen we terugkomen uit Rilly. Morgen rijdt er maar 1 trein naar Rilly. Om 6.45u. Vroeg uit bed dus.

Dan op pad. Eerst een stuk door de stad en dan een aantal km’s tussen kanaal en rivier. Lekker stappen en veel te zien. O.a. Veel roeiers. Vlakbij Cormontreuil van het water weg en richting Louvain. We lopen een hele tijd door druk verkeer en dat voelt niet fijn. Ter onderbreking een koffie drinken en dan weer verder.

Na even zijn we over de A4 gegaan en dan naar rechts, naar Trois Puits. Al gauw lopen we tussen de wijnvelden voor de Champagne. Een vrouw geeft uitleg over enten en druivensoorten. Trois Puits lopen we door en dan naar Montbr
é. Ook daar is het rustig.

Tot slot naar Rilly. Een mooi dorp in een dal. Morgenvroeg zijn we er weer. We zoeken het station op en na 20 minuten brengt de trein ons naar Reims terug.

Onderweg naar slaapplaats doen we wat boodschappen voor morgen. Dan wat gaan eten. Vanavond een pizza met Chianti. Het kan veel slechter.

Voor we naar binnen gaan in de jeugdhergerg staat er een club Brabo’s en Belgen. Na een kort gesprek naar bed. Morgen is het vroeg.

Net voor het inslapen, realiseer ik me, dat het een erg actieve eerste dag was.

P1010886P1010888P1010891P1010894P1010899


28-4 Rilly - Epernay 24km

De enige trein naar Rilly vanuit Reims vertrok om 6.49u. Wij vroeg uit bed en om 6.15u al op pad naar het station van Reims. Om 7.10u in Rilly. Heel vroeg. De wereld is nog leeg en fris. Na een paar straten het dorp uit en het bos in. Na 5 km lopen we Germaine binnen. Ook hier is het nog uitgestorven. We stoppen even bij een wasplaats en gaan dan weer verder.

Een kleine 1,5 uur verder zijn we in Hautvillers. In een caf
é drinken we eerst wat, maar besluiten er maar meteen te eten. Het smaakt prima. We lopen de kloosterkerk in en komen bij het graf van Dom Perignon, de ontdekker van de methode Champenoise. Op de heuvels staan de wijnstokken van veel grote Champagnemerken en nog meer onbekende merken door elkaar.

Tussen de druivenvelden dalen we naar de Marne bij Cumi
ères. Altijd leuk om over een rivier te gaan, die je vroeger op school moest leren. Dan naar ons slaapplek in Epernay. We worden netjes ontvangen.

Dan na wassen en douchen Epernay in voor boodschappen en sightseeen. Je wilt toch ook wel zien, waar je loopt. Er zijn veel Champagnehuizen en bij Paul zijn we gaan proeven.

Terug in de pastorie een maaltijd en dan schrijven en daarna na een glas wijn naar bed.

P1010902P1010903P1010905P1010913P1020008P1020012P1020015

29-4 Epernay - Baye ancienne gare 20km

Het zit vandaag niet mee.

Het zelfverzorgde ontbijt in Epernay was prima. Om 8 uur stappen we de pastorie uit. Het heeft geregend vannacht en dat geeft altijd problemen in de Franse bossen.

Eerst langs de weg naar Pierry. De poncho heb ik dan al aangedaan. Na een ruim half uur is er een café open en we drinken een café au lait. In het café wel 20 mannen die elkaar kennen. De ober zet zonder te vragen de juiste drank voor de neus van de klant. Bij binnenkomen kussen de mannen elkaar.

Verder richting Moussy. In Moussy centre linksaf en omhoog naar een kerk met kerkhof. Verder omhoog. We worden de Mont Felix opgestuurd. En daar gaat het fout. Eerst omhoog via glibberige paden en nog verder omhoog. Ik schuif op mijn knie en mijn broek is vuil. Bij het dalen schuift Greetje onderuit en na een klein uur staan we weer op dezelfde plaats vlakbij de kerk.

Dan maar over een asfaltweg. Het loopt makkelijker, maar is ook extra km’s. In een dorp naar links en daar weer de route opgezocht. Via een keistenenpad klimmen we omhoog en komen bij een watertoren.

Het uitzicht is schitterend. Op hoogte langs een dal lopen en genieten van het uitzicht. Klimmen en dalen en glijden naar Morangis. In Morangis eten we ons brood bij een feesttent. Het smaakt prima, net als ons toetje met de naam Ile Flottante. Ik ga zoiets thuis ook maken.

Dan omhoog door het bos en naar de D40. Na een paar km leidt de weg het bos in, maar die nemen we niet. Het is te glad en te blubberig. We gaan langs de D40. Een lege asfaltweg die blijft duren. Nog 6 km voor Montmort gaan we even op een steen zitten. We moeten dan nog 14km en de fut is er wel wat uit.

Als we even zitten, stopt er een stel met een hond. We raken ermee in gesprek. Ze willen ons met hun auto best naar Bay brengen. Het aanbod wordt graag aanvaard. We nestelen ons in de laadruimte en na een kwartier staan we op de plek van bestemming. We bedanken ze.

Het hotel is open en we gaan naar boven om onszelf te verzorgen. En natuurlijk proberen om onze vieze kleding schoon te krijgen. Na het wassen, ga ik naar beneden om het wasgoed in de zon te hangen en dan het dorp te verkennen. Ik kom bij de champagneboer terecht. Wat gesprekken met Fransen en Brazilianen en wat proeven. De Champagne smaakt prima.

Terug naar het hotel. Een gesprek met onze gastheer over Champagne en transport. Tot slot installeer ik blablacar, een app voor transport. En dan naar boven om het blog te schrijven.

Straks eten en morgen weer verder.
P1020021P1020023P1020027P1020028P1020033P1020034


30-4 Baye - Barbonne Fayel 20km

Een prima nachtrust en dito ontbijt. Om 9 uur op pad. Onze gastheer zet ons af in Lachy, 10km op pad. Greetje heeft last van haar voet. Die doet zoveel pijn, dat ze geen 30km kan lopen. Daarom vandaag 20km.

In Lachy gaan we langs een kasteel het dorp uit en het bos in. De paden zijn doorweekt. Het is van die lekkere vette klei die aan je schoenen plakt. Het is glibberen en glijden en balanceren op een smal randje, dat er betrouwbaar uitziet. Natuurlijk ga ik een keer onderuit. Het doet geen pijn, maar je wordt er zo vies van.

Na ruim 8km komen we aan de rand van S
ézanne. Eerst op zoek naar een bar voor de koffie. Daarna lopen we even de stad in. Een mooie kerk die verwaarloosd is. Vergane schoonheid, net als meer huizen in het centrum.

Na enige tijd op weg naar Vindey. Het regent flink, de petten en poncho’s aan/op. En windkracht 7 op kop. Opschieten doet het niet. Dan nog zo’n stuk naar Saudoy. Wind en regen werken ons tegen. Net voor we aan de laatste 6 km beginnen, drinken we wat. Er is een café open!!

Na een Amstel kun je de wereld weer aan en de bokspartij tegen weer en wind doorsta ik glansrijk. Dan komen we in Barbonne-Fayel. We zoeken ons slaapplek op en komen in een refuge bij 2 Nederlanders. Het is prima verzorgd en er is aan alles gedacht.

De spullen voor de magnetronmaaltijd liggen in de koelkast. Ik haal bij het café een fles wijn, want alle andere winkels zijn dicht. Het eten smaakt goed en de wijn maakt het af.

Intussen is bijna alle was weer droog en is het bedtijd. Ik slaap prima en kan de andere dag de wereld weer aan.


P1020037P1020038P1020041P1020043P1020048P1020050


1-5 Barbonne Flayel - Mery sur Seine 25km

Om 8.45u op pad. Het is droog en fris en het is half bewolkt. Na een heerlijk ontbijt gaan we rechtsaf en zoeken de route weer op. Na een tijd lopen we naast een oude spoorbaan. Ze hadden er een pad van moeten maken. Nu loop je door het gras naast de spoorbaan. Greet krijgt natte voeten door haar schoenen heen. Zo hoort het niet.

We lopen St.Quentin voorbij en komen aan in Anglure. Op dag van de Arbeid is er geen winkel open. Na even vinden we een café. Eerst een choco en dan een Calvados. En een stempel in het paspoort.
In Anglure een mooie watermolen door een poort heen. Een schitterend gebouw. Dan op pad voor de laatste 12km.

Eerst naar Bagneux. Niemand te zien. In een bushok drinken en eten we wat. Na een gezellig gesprek verder naar Clesles. De D5 is saai. Lopen tussen graanvelden aan de kant van de weg. Na een ruim half uur een rust aan de oevers van de Seine.

Dan de laatste 5 km naar Mery. Eerst over een grindpad en dan langs de weg. De laatste km’s doen Greetjes voeten pijn. Na 4 uur komen we aan in Mery. We zoeken ons slaapplek op.

Bij een groot woonhuis bellen we aan en worden ontvangen door een broeder van de Marianisten, een onbekende orde in Nederland. Greet en ik krijgen allebei een 1-persoons kamer. Douchen en blog schrijven. De Vespers sla ik over. Om 19.15u eten. Er zitten 3 Nederlandse mannen (opa-vader-zoon) en Greetje en ik en 3 Marianisten aan tafel. De voertaal is Engels, Duits, Frans en Nederlands. Na het eten je blog afschrijven, klaarmaken voor bed en slapen. Zo spannend is het leven van een pelgrim niet.

P1020051P1020052P1020058P1020062P1020064P1020067

2-5 Mery - Payns - Troyes - Etten-Leur 15km

Vanmorgen na voorbereiden op de wandeling van vandaag naar beneden. Onder aan de trap word ik uitgenodigd om aan het gebed deel te nemen. Na het bidden volgt het ontbijt. We zitten met 8 mensen aan tafel. Koffie, brood, jam, en chirorei-koffie. Na het eten afscheid eten en op pad.
Rechtsaf en na 2 straten staan we in het natte gras langs het canal de la haut Seine van Mery naar Troyes. Mijn schoen zijn snel nat, maar die van Greetje zijn doorweekt. De km’s worden weggestapt en de eerste 8 km gaat het prima. Daarna begint Greetje weer last te krijgen van haar voet. Na 15km geeft ze er de brui aan. We lopen naar Payns en zoeken de bus op. Met de bus naar Troyes.

Vanwege de treinstaking morgen, komt het idee binnen om vandaag naar huis te gaan. Op het station kopen we kaartjes en in een café drinken we wat en maken weer gewone mensen van onszelf.

Om 15.48u de trein in naar Parijs en via Brussel en Antwerpen naar Roosendaal en dan naar huis.


P1020070P1020071P1020072