Gelijk na mijn jubileum op 17 juli maak ik me klaar om naar Zuid-Frankrijk te gaan. De camino aflopen, die ik vorig jaar door een blessure niet niet voltooid heb.

Hieronder mijn verslag van deze tocht. Onder elke dag een link naar de foto's.


20-07 Etten-Leur – Castillion en Couserans
Victor brengt ons naar Antwerpen. Met de trein naar Brussel, dan naar Lyon en Toulouse. We halen net de bus naar Saint Girons en dan met de taxi naar Castillon en Couserans. We gaan nog ons hotel en maken ons klaar om de andere dag te vertrekken.

naar de foto's

21-07 Castillion-en-Couserans – Juzet d’Izaut 34km
Het weer is prima en al vroeg gaan we op pad naar de col de Portet d'Aspet. In 4 uur klimmen we naar de Col de Portet d’Aspet. Bij een camping op de col nemen we pauze om wat te eten en te drinken. Daarna weer op pad. Het is warm en we drinken veel. We dalen langs de D618, want we willen het monument van Casartelli zien. Het is indrukwekkend. Weer 500 m verder een simpele steen en een vaas met bloemen. Verder omlaag. De helling is 17% en we voelen de druk op onze knieēn en bovenbenen. Soms een rust aan de wegkant, want horeca is er niet veel. Na een extra klim komen we in Juzet.

naar de foto's

22-07 Juzet d’Izaut - St.Bertrand de Comminges 27 km
Via bospaden van La Moulette en langs Cazanou. Dan klimmen we van 480 m naar de Col de Bech op 715 m. Het weer is prima en het is 23°.
Van Bech naar Ares op 800 m. We dalen 200 m naar St.Pé d’Ardet. In St.Pé splitsen geel en wit-rood. We kiezen voor geel en Mont de Galié. Op aanwijzing van een bewoner, klimmen we een lange tijd. Door het bos over losse stenen. Het is zwaar.
Na een hele tijd komen we op GR. Die klimt naar de refuge Sint Martin. Bij de refuge kijken even rond en we gaan weer verder. Na 2.00 uur zijn we niet-gezwikt in Barbazan. In Loures-Barouse drinken we per persoon twee blikjes cola. Dan naar ons mobile home.

naar de foto's

23-7 Saint Bertrand - La Barthe de Nestier 24km
Om 7.00 uur gaan we naar Sint Bertrand en na een kwartier verlaten we de plaats. Via de D26 naar Tibiran. De weg is leeg en het loopt prima. Onderweg kopen we een vers stokbrood aan de auto. In Aventignan een stop. We kopen een pot jam voor op het brood. Verder richting La Barthe. We komen in Anarès en Esponne. Na Esponne komen we in Bizous.
We komen een advocaat tegen. Hij brengt ons naar Montoussèe. Daarna op weg naar het eind. Jan loopt de Mairie binnen en 10 minuten later hebben we een slaapplaats.
De ontvangst is hartelijk. De gastvrouw gaat werken en wij gaan boodschappen doen. Na een winkel en een café weer naar de gite om te schrijven, eten en slapen.


naar de foto's

24-7 La Barthe-Nestier - Bagnères de Bigorres 27km
Na een ruim uur zijn we bij Capvern. Na Capvern gaan we op een D-weg lopen parallel aan de Pyreneeën. De uitzichten zijn fantastisch. Van Capvern naar Molère, naar Benque en Bonnemazan. Het klimt en dealt. Van 400 naar 700 en via 500 naar 600 meter. Via Durban naar Castellou. Het is warm en horeca is er niet. Dan het laatste stukje naar Bagnères. Vier km drukke weg tot het centrum.
Net na 16 uur zijn we bij ons slaapadres: een kostschool zonder leerlingen. Een zuster ontvangt ons, stempelt ons credential en geeft de codes voor de deuren. Dan douchen, wassen en scheren.

naar de foto's

25-7 Bagnères de Bigorres - Lourdes 24km
De poncho gaat aan bij de start , want het regent. Gelukkig kan die snel weer uit. We nemen een afslag naar Neuilh. Na 7 km een deviation. We gaan klimmen naar Neuilh. Daarna weer verder naar Ossun. De weg is leeg. De uitzichten zijn schitterend. Na ruim 14 km verlaten we een D-weg en we gaan verder over een pad langs een berghelling. De omgeving is schitterend.
Van Anglets naar Lourdes. We gaan op zoek naar de alberge. Na een ruime tijd vinden we die.
Bij de basiliek gaan we de kerk bezichtigen, steken kaarsen aan, bezoeken de grot en drinken een pilsje. Vanavond zijn er vier Belgen aan tafel. Twee uit Lillo en twee uit Waterloo. Ook is er Bertrand met een vriend, een Amerikaan en ook twee Duitsers. De maaltijd is gezellig en het smaakt prima. Om 9.00 uur gaan we naar de lichtprocessie.


naar de foto's

26-7 Lourdes
Vandaag is een rustdag. Na het ontbijten, gaan we een mis bijwonen in de ondergrondse kerk. Daarna gaan we naar de kruisweg. Dan shoppen, wat schrijven, dineren en op tijd naar bed.
De lunch gebruikten we in Lourdes zelf. Bij het diner gesprekken met Jean-Louis, Rachel en een Italiaanse vriend van Jean-Louis.

naar de foto's

27-7 Lourdes - Asson 24km
De pont Sint Michel over, langs de basiliek en dan Lourdes uit. We lopen langs de Gave. De ondergrond is zand en split. We lopen door het bos. De poncho’s zijn aan, want het regent.
Na tweeënhalf uur zijn we in St.Pé de Bigorre. Het regent nog steeds. Na nog 3 km zijn we bij de grot van Betharram. De grot gaan we niet in, het café wel. Koffie, cola en een gatteaux. Als we weer vertrekken, is het droog.
Na een ruim half uur zijn we in Lestelle-Betharram. In de kerk halen we een stempel en dan voert de weg ons omhoog naar de kruisweg. Als we weer op de route zitten, gaat het snel. Om 15.00 uur zijn we in Asson. De auberge is een parochiezaal met een matras op de grond. Hij beloofde diner is er niet. En winkels zijn er ook niet. Van twee pelgrims krijgen we noodles en van de hospitalera twee bier, een blikje sardientjes en pasta. Het maal smaakt prima. Daarna schrijven en zeker op tijd naar bed. In de zaal ook nog twee Franse vrouwen.

naar de foto's

28-7 Asson - Arudy 20km
Eerst richting Bruges. Dan naar Mifaget. Eindelijk lukt het me om de slaapplaatsen regelen. Dan een lang stuk naar St.Colome. Over een D-weg uitkijkend over de Pyreneeën. Rechtsaf en het is gedaan met de rust. Ruim 100 m klimmen we door het bos en over stenige paden. Het is pittig. Dan de D-weg weer op en dalen en klimmen naar St.Colome.
Een Franse tiener vraag in haar beste Engels of water willen. We vragen en krijgen koffie. Top. De vrouw gaat in Compiègne scheikunde studeren. Na de koffie langzaam dalen we naar Arudy.
Bij die kerk halen we de sleutel voor de pastorie. We installeren ons en gaan douchen en wassen. Na een rondgang door het dorp drinken we twee Baskische biertjes. Dan terug naar het slaapadres. De twee Franse vrouwen gaan mee naar de Presbyteres. Ze gaan wat drinken en wij wat schrijven.
Om 7.00 uur wordt er gekookt en daarna gegeten. Het smaakt goed. Nog even naar de bar en dan naar bed. Om 9.30 uur slaap ik. Corry is ziek. Morgen kijken hoe het huis gaat.

naar de foto's

29-7 Arudy - Olorons 24km
Eerst gaan we het dorp uit. Snel lopen we naar Buzy. De jas gaat uit. We lopen naar Buziet. In een bar drinken we koffie en we gaan weer verder. Veel bos, hei en paden. Er is niemand onderweg en er staan geen huizen. Na Ogen een kudde van 400 schapen die zelf de weg weten naar de wei. Aan de wegkant eten we wat. Een uur verder een tiental jonge vrouwen die door het water naar een eiland waden.
Corry is ziek en Jan besluit om naar huis te gaan. Treinkaartjes geregeld. Het voelt vreemd om alleen verder te gaan. In het park is wifi en ik stuur een bericht na een aantal mensen dat ik alleen verderga.

naar de foto's

30-7 Oloron - Sarrance 23km
Het voelt vreemd om alleen verder te gaan. Toch besluit om ik om er iets van maken. Net na vertrek is het even zoeken, maar een kwartier later loop ik Olorons uit. De regen valt gestaag. Boven: splitsen de GR78 en de GR653. Ik loop langs Souix naar Eysus. Op de overdekte pelotebaan eet ik wat brood met ham. In Lurbe zijn mijn schoenen doorweekt. Bij een gite krijg ik koffie. Ik wissel op mijn sokken, want die zijn ook doorweekt. Dan 5 km naar Escot. Ik wil mijn sokken droog houden. Dat lukt niet. Bij de oversteek van een beek zijn ze weer doorweekt. Na Escot kom ik bij de N134. De chemin gaat een berghelling op. Ik loop 50 m boven de Gave.
Een stuk verder loop ik Sarrance binnen. Aan het einde van het dorp ligt het klooster. Ik krijg gelijk na binnenkomen een bord soep en wat brood en wijn. In Sarrance is een klein winkeltje. Ik koop ook worst wat koekjes en vin doux. Dan ga ik schrijven onder het genot van een glas wijn.
De mis is om 18 uur. Ik mag een stuk van het evangelie voorlezen.
Om 19.30u wordt er gegeten: een graan met worst, dan een eenvoudige salade, dan dessert en koffie. Na het eten ga ik naar bed. ‘s Nachts regent het heel veel en ik ben benieuwd naar morgen.

naar foto's

31-07 Sarrance - Etsaut 23km
Om 8.00 uur stap ik het klooster uit. Gelijk begint het te regenen. Ik doe de poncho aan en ga op pad. De regen valt met bakken omlaag het onweert vlakbij. Het is gevaarlijk. In Bedous drink ik koffie en cola en eet een stukje Baskische tart. Als het na een minder hard gaat regenen, loop ik over een D-weg na Accous. Het is nat. Na nog 3 km camino besluit ik langs de en N134 te gaan lopen. Het is minder gevaarlijk dan de camino.
Onderweg kom ik een Nederlandse man en vrouw op de fiets tegen. Ze gaan op weg naar Santiago. Dan verder naar Etsaut. Bij bar drink ik een biertje en eet wat chips. Dan ga ik naar de herberg. Eerst inschrijven en dan douchen. Daarna, onder het genot van een glas Jurancon, doe ik de was, bel Jan en schrijf mijn dagboek.
De mevrouw van de gite reserveert voor mij in Canfranc-Estacion. Om 7.30 uur wordt er heerlijk gegeten. Bij mij aan tafel zitten twee Israëlische vrouwen. Leuk gesprek volgt over Israël en reizen. Daarna naar bed. Morgen komt de col de Somport.


naar foto's

1-8 Etsaut - Canfranc Estacion 23km
1-8-72 verloving 43jaar

Vandaag de klim naar de Col de Somport. Om 7.45u loop ik Etsaut uit. Het is fris en ik heb mijn fleece aan. In Urdos ontmoet ik Antonio uit Madrid. Hij begint zijn eerste wandeldag. Ik maak een foto van hem en we drinken samen een koffie. Het is zaterdag en er is amper verkeer uit Spanje. Na 10 km gaat het verkeer de tunnel in. Ik ga naar links en de klim naar de Somport begint. Het is 10 uur en de hoogte is 1000 meter. De weg is bijna leeg.
Het pad klimt gestaag omhoog. Het is zwaar. Telkens pad met losse stenen. Het is mooi, maar wel heftig. Net na 12.30uu stap ik Spanje binnen. 1650 meter geeft de hoogtemeter aan.
Bij het restaurant is ik een grote omelet en drink een pils. Ik ben blij, dat ik boven ben.
Het weer is veranderd. De zon schijnt en het is een stuk warmer. Dalen over smalle paden naar Canfranc. Mijn slaapplek ligt aan de camino. Ze hebben wifi en ik kan vandaag mijn WhatsApp bijwerken.


naar foto's

2-8 Canfranc Estancion - Jaca 25km
Het is deze ochtend fris, want Canfaranc ligt op een hoogte van 1100 meter. Bij de Somporttunnel de trap op en de rio over. Een pad van 2km door een bos. Dan de rivier over en 800 meter verder ben ik in Canfranc. Villanua ligt ruim 4km verder en ik loop snel verder.
De weg over en weer verder. Er komen meer pelgrims op de route. Sandor is er weer. Ik ontmoet Katia en Lena, twee jonge Oostenrijkse vrouwen. Ook enkele Spaanse mannen.
In Castiello merk ik, dat ik mijn fleece kwijt ben. Ik loop 500 meter terug, maar vind niets. Ik ben mijn fleece kwijt en ik voel me stom. Ik loop verder naar de ingang van Jaca. Daar zitten Katia en Lena. Met mijn fleece!!! Ik ben blij. Later blijkt dit het begin van een speciale vriendschap te zijn.
Door de stad lopen we richting de albergue. Onderweg trakteer ik Katia, Lena, Luis Felipe en zijn vriend. Het rondje kost €6,50.

Beneden staan computers. Ik wil de boardingkaart voor de terugreis printen. Het lukt niet. Ik bel Jan om hulp. Hem lukt het wel. Hij stuurt de pdf op en de vrouw achter de balie print ze uit. ’s Avonds is er een optocht in Jaca van muziek en dansgroepen. Er zijn groepen uit Cuba, Rusland, Brazilie en Spanje. Er zit veel ruimte tussen de groepen.


naar foto's

3-8 Jaca - Arres 25km
Tegen 8 uur loop ik met een plattegrond van Jaca de stad uit. Het is al lekker warm. Ik loop alleen. Net na 11 uur loop ik Sta.Cilia binnen en een kwartier verder er weer uit. Intussen is het al 30 graden. Met Antonio uit Madrid lopen we naar Puente de Reina de Jaca. In een bar nemen we afscheid.300 meter na de brug moet ik een smal pad op, dat langs een berghelling omhoogklimt. 3km voelt wel erg lang. Na 45 minuten sta ik ineens voor de albergue in Arres.
Dan wil ik gaan schrijven bij de bar. Eerst zijn er 3 Spanjaarden, dan Katia en Lena en dan nog 2 Spanjaarden. Er wordt stevig geborreld en gekletst over taal, drugs enz. Een Italiaan is radeloos. Er is geen plaats voor 4 personen. Ik stel het hostal voor en ik bel in mijn beste Spaans. De anderen moeten lachen, want mijn telefoon wordt beantwoord in de bar achter mij. De albergue is een mierennest geworden.
Ik ga schrijven in de keuken. Na het schrijven help ik met koken. Dat gaat chaotisch. Ieder die binnenkomst mag helpen. Eigenlijk is 22 gasten te veel voor Rosalie, onze kok. Bij het eten deel ik een aantal visitekaartjes uit.

naar foto's

4-8 Arres - Ruesta 29km
Net na 7.00 uur vertrek ik in Arres. Eerst de berg weer af en naar links. Rotsen en kale grintpaden. Carlos en Gabor zijn bij me. Na zo’n 3.00 uur lopen, besluit ik naar Miamos te gaan. Carlos gaat naar rechts en Gabor rust een tijd.
De bar is dicht. Bij een huis krijg ik een glas met ijs en een fles sinas appelsap. En een bord ham. Heerlijk toch. Ik kom bij het begin van Artieda Oscar weer tegen. Samen klimmen we omhoog en zetten ons bij de bar. Katia en Lena gaan net weg.
Om 13.00 uur gaan we verder. De asfaltweg blijft maar duren. Na een tijd een pijl naar rechts. De Camino eindigt op een nieuwe asfaltweg. Na een kilometer gaan we naar links en lopen naar de albergue.
De hakken van mijn schoenen zijn los geraakt. The hospitalero lijmt ze. Ik kan morgen weer lopen. We zitten met onze groep aan tafel bij het diner.


naar foto's

5-8 Ruesta - Sanguesa 22km
Na een kleine afdaling begint de klim van 500 naar 850 m. De klim gaat over brede paden. Het is nog fris en het klopt lekker. Na anderhalf uur ben ik boven.
Dan omlaag naar Undues. Dan begin ik aan de laatste 10 km. Eerst omlaag, daarna links en dan een kilometer naar het monument van Aragon-Navarra. Het wordt al warm.
Het tempo ligt hoog. Net na half een ben ik in Sanguesa. We vinden een terras in de Calle Mayor. Ik maak kennis met fritto. Dit zijn kleine gerechtjes in deeg en dan gefrituurd. Ieder neemt een andere en verdeelt deze in vier. Dan wissel je uit. Een nieuwe lekkernij.

’s Avonds gaan Ramon, Carlos, Ramon en ik eten. Een driegangenmenu voor € 12 Mindere wijn mix je met limonade. Het wordt een korte nacht want morgenvroeg om 6.00 uur al op pad. ‘s Avonds geeft de thermometer 38° aan.


naar foto's

6-8 Sanguesa - Monreal 27km
Om 6.00 uur ga ik met Ramon naar de bakker. Carlos en de anderen zijn er al. Na een broodje met pudding en koffie gaan we op de weg. De rio Aragon over en omhoog naar elkaar Rocaforte. Katia en Lena zijn al op weg.
Eerst klim ik met Ramon naar boven en dan met Carlos, dan alleen en dan weer met Carlos. De eerste klim naar de 730 m zit erop. Dan wat omhoog en weer omhoog naar de Alto de Loiti. Dan door het bos en omlaag naar Izco. Bij de bar een ruime rust. Ieder is er weer.

Op pad naar Abinzano, dan Salinas en dan Monreal. Het zit erop. Bij de albergue een leuk gesprek met Katia en Lena. Twee fijne vrouwen met een warme interesse. Daarna schrijven. Eerst alleen maar even later komt Lena bij me zitten. Gezellig.

Na een rondje door Monreal terug naar de de albergue. Bij de droogplaats kletsen over van alles en nog wat met Katia en Lena. Daarna naar het terras bij de bar. Bij het eten vanavond drinken we sidra. Na de maaltijd een groepsfoto op de trap en kort daarna naar bed. Het voelt vreemd aan een pelgrim weer te zijn.


naar foto's

7-8 Monreal - Irun
Om 6 uur neem ik afscheid van:
  • - Pelgrim zijn: vreemd om al die mensen te zien rommelen in het halfdonker
  • - Carlos: ik hoop, dat hij zijn weg vindt en de beslissingen neemt waar hij gelukkig van wordt. Hij verdient het.
  • - Ramon cs.: jammer, dat ze alleen maar Spaans spraken
  • - Katia en Lena: twee schitterende vrouwen die voor mij deze camino kleur gegeven hebben

Ik kleed me aan, pak mijn rugzak in en doe om 7 uur het licht uit in de albergue. Na het ontbijt naar het bushokje. Ik zie Monreal ontwaken en op pad gaan. Om 8.30u stap ik in de bus naar Pamplona.
Daar ontmoet ik een jonge pelgrima uit Parijs. Met haar stadsplattegrond en mijn sygic komen we op het station in Pamplona. Ik neem de terin naar Irum en voor alle zekerheid die van 11.19u. Om 14 uur ben ik bij de jeugdherberg in Irun. Ik loop de stad in om pinxtos te gaan eten. Samen met de Ribeiro een heerlijke combinatie. Na het eten ga ik naar de albergue om me klaar te maken voor de thuisreis. En om mijn dagboek af te werken.


8-8 naar huis
’s Morgens te voet naar Hendaye, met de bus naar de luchthaven in Biarritz. Dan wachten en om 15.30u ben ik in Charleroi. Victor haalt me op en we gaan naar huis. Het voelt goed om weer thuis te zijn.

Twee in één
Eigenlijk waren het twee camino’s met een intermezzo. Heel verschillend, anders, speciaal op een eigen manier.

De eerste begint op 20 juli. Samen met Jan op pad. De camino van vorig jaar afmaken en de col de Somport en een stuk Spanje eraan geplakt. De camino was goed. Het lopen ging prima, het was gezellig. Kort na het begin waren mijn traditionele twijfels weg. Het had zo mogen blijven duren.

Nee dus. In Olorons gaat Jan naar huis, naar Corrie die ziek is. In de jardin publique neem ik afscheid. Het regent en dat doet het twee dagen. Rot voor Jan, want ook deze keer geen klim naar de col de Somport. Ik mis mijn wandelmaat Jan. Op de eerste 2 dagen maar een paar pelgrims. In Sarrance alleen ik.

Deel twee begint op de col de Somport. Vanaf dan schijnt de zon weer. Voor Jaca ontmoet ik Katia en Lena, twee jonge Oostenrijkse vrouwen. Verschillend in veel dingen, maar hechte vriendinnen. Warm, observerend en zorgzaam. Ik ontmoet Carlos. Hij is op zoek naar zichzelf, naar de juiste beslissingen. Een Spanjaard waar je fijne gesprekken mee kunt hebben. Die een helder, soms sombere, analyse geeft van Spanje. Dan nog drie Spaanse mannen, die jammer genoeg alleen Spaans spreken.
Deze zes mensen nemen me wel mee op hun weg en delen die. Ze hebben er allen aan bijgedragen, dat ook deze camino een speciale is.