14-7 Etten-Leur - Narbonne
Om 3.45u loopt de wekker af. Wassen, aankleden en de laatste hand leggen aan de rugzak. Om 4.30u zijn we bij Jan. We nemen afscheid van Corrie en gaan naar Antwerpen. Via Brussel-Zuid en Lyon zijn we om 14u in Narbonne. Jan heeft de route naar de auberge de jeunesse geprint. We schrijven in en gaan de stad in.
We bezoeken de kathedraal, halen een stempel, gaan op verkenning voor de route van morgen. Om 18.30u hebben we honger en gaan we eten: pizza met een glas Corbières. Dan terug naar de kamer en vanavond gaan vroeg naar bed.

naar de foto's

15-7 Narbonne - Lezignan 24km
Om 7.30u op pad. De zon schijnt al en het is al meer dan 15 graden. Op naar de Place de Pyrenées, het begin van deze camino.
Om 7.40u lopen we de rue de Toulouse in. Eerst 2,4 km naar de buitenkant van Narbonne. Het is druk en we moeten goed uitkijken. Op een D-weg wordt het iets rustiger. Een stop bij de ruïnes van Castelnau. De weg is leeg en het is warm. Een ruime km voor Bizanet drinken we een cola bij een camping en lopen verder tot Bizanet.
Na Bizanet gaan we door de wijnvelden lopen. Na 3,5 uur eten we wat op een muurtje bij een cave in Ornaisson. Er rijden constant auto´s af en aan en behalve vers water krijg ik er ook enkele perziken.
Ruim 4km verder in Luc sur Orbieu kijken we even bij een kasteel, gaan over een brug en zijn even later in Lezignan.
Naar het hotel om te schrijven. We eten buiten op het terras een 3-gangen-diner.

naar de foto's

16-7 Lezignan - Marseillette 24km
Om 6.30u eruit. Ik heb goed geslapen. We lopen naar het centrum om te ontbijten. Het is al bijna 20 graden. We lopen langs een spoorlijn om Lezignan uit te komen. Na 3km in Conilhac. Dan gaan we klimmen naar 170m. Het gaat goed. Boven een mooi uitzicht en een verzameling windmolens. Dan afdalen naar Montbron.
Door de wijnvelden naar St.Couat. Dan gaat er iets verkeerd. We belanden in Douzens. Na een waterstop nemen we de D6113 om in Capendu te komen. De plaats is dood. Geen bar of winkel te vinden. Verder naar Marseillette. Het is warm en zwaar. Na 2,5km gaan we de Aude over en gaan naar rechts naar ons hotel.
Het is 2km lopen naar ons hotel en als we er aankomen, is er niemand. We moeten wachten tot 17u. Ik ga op het gazon liggen in de schaduw en val snel in slaap. Schrijven doe ik buiten aan een tafel onder het genot van een glas Roussillion.
Om 19u gaan we eten en we raken in gesprek met een stel uit Göttingen.

naar de foto's

17-7 Marseillette - Carcassonne 22km
Om 7.45u op pad. We besluiten om langs het Canal du Midi te lopen. Langs het water en onder de bomen valt het mee met de hitte. Er passeren veel fietsers en er varen boten voorbij.
Tegen 10u zijn we in Trèbes. Op een terras langs het kanaal drinken we cola. Jan loopt even naar het tourist information voor de route. Na een tijdje gaan we weer op pad. De route langs de N113 en D6113 is veel te druk. We nemen de route van de TI: de D303. Er is amper verkeer. Na een uur zijn we in Berriac. Een stuk verder staat een vrouw bij de poort. Ze biedt ons wat te drinken aan. We krijgen abrikozensap en gaan met haar op de foto.
Dan komt Carcassonne dichterbij. Het duurt nog even voor we er zijn. Eerst naar de abdij. We gaan naar de vesting en eten wat in een café. Het brood smaakt niet, het drinken wel.
In de vesting is het vol met toeristen. We doorkruisen de vesting en gaan er aan de andere kant uit. Op zoek naar de route van morgen.
Daarna naar de abdij om te schrijven. Bij het eten zetten ze ons bij een andere pelgrim. Het gesprek vlot niet echt. Na het diner schrijven we af en gaan naar bed.

naar de foto's

18-7 Carcassonne - Montreal 24km
Soeur Francine groet ons daarna gaan we op pad. Het klooster uit en dan naar de Vieux pont. Erover en rechtdoor. Nee dus. Dit is een andere GR. We gaan terug naar de rivier en zitten nu op de route. Langs de rivier de Aude en langs enkele verkeerspleinen verlaten we Carcassonne. Na een tijdje zijn we in Villalbe. Een zandpad voert ons naar een meer. Een stukje helling is te steil en ik val op mijn knie.
Dan verder tussen graan en zonnebloemen naar Lavallette. Tegen de kerk een Mariabeeld vanwege een verschijning. Verder naar Aleirac. De weg is smal en wordt omzoomd door graanvelden en wijngaarden. Dan op weg naar Arzens.
Na Arzens op weg naar Montreal. De zon schijnt en het wordt warm. Via een pad en een paadje tussen de druiven en de zonnebloemen komen we bij onze eindbestemming.
We krijgen een plattegrond bij de Tourist information en vinden ons onderkomen voor de nacht. In een bar drinken we een pilsje en zien de finish van de tour. In dezelfde bar eten we ook. De mayo is gelukkig van Unilever.
Na de maaltijd komt er een Nederlandse vrouw bij ons zitten. Elke vrijdag treft een verzameling allochtonen (Nederlanders, Belgen, Britten enz.) elkaar in de bar. Na de flan rekenen we af en gaan schrijven. Ook reserveren we alvast in Vals en Montegut.


naar de foto's

19-7 Montreal - Hounoux 20km
Om 2 uur word ik wakker van de regen en het onweer. Ik slaap snel weer in en vraag me af hoe nat het straks wordt.
Om 7.45u vertrekken we. Het is bewolkt en het waait hard. Koud is het niet. Eerst naar Villeneuve en verder naar Lasserre de Preulli. We kijken in het dorp rond. Het uitzicht op het dal is mooi. Bij een depot du pain drinken koffie.
Dan naar Fanjaux. We klimmen en we dalen constant. Over lege asfaltwegen en graspaden lopen we tussen graan en wijn en zonnebloemen. Fanjaux wordt steeds groter.
Om 11u zijn we er. We lopen Fanjaux in. Een mooie plaats met mooie uitzichten. We bezoeken de kerk en 50 meter verder in een volgende kerk is een mis bezig, We volgen die. Na de mis komt een Nederlandse naar ons toe om een praatje te maken.
Na deze ruime stop gaan we om 12.30u verder naar Hounoux. Het is klimmen en dalen naar Hounoux. Het duurt langer dan gedacht. Langs de kant van de weg liggen we even in het zonnetje. Na een tijd zijn we er. Ieder weet al dat we komen, want er wonen maar 35 inwoners in Hounoux. Onze gastheer en gastvrouw zijn Belgen uit de Ardennen. Bij aankomst een bier en een cola. Onze kamer is mooi. Ik ga buiten op het terras zitten en krijg een wijn aangeboden. Om 19u diner. We worden verwend. Salade, kip, friet en een kaasplank. Wat wil je nog meer?

naar de foto's

20-7 Hounoux - Vals 28km
Om 7u ontbijt. We worden weer verwend. Brood met kaas en paté. Na het ontbijt krijgen we een baguette met kaas om mee te nemen. Top.
Om 7.45u gaan we op pad. Eerst een stuk naar het zuiden en dan naar het westen. De natuur is schitterend. Het regent af en toe. Snel de poncho aan en dan weer uitdoen. Net voor de D119 komen we enkele pruimenbomen tegen. Heerlijke pruimpjes.
We besluiten de D119 te nemen naar Mirepoix. Bij een Vietnamees restaurant drinken we wat. Jan heeft gelijk contact met twee kleine kinderen. We lopen over de middeleeuwse markt en bezoeken de kerk. Op het kerkplein word ik aangesproken door een andere pelgrim: Chiara uit Assisi.
Om 12.30u vertrekken we weer in Mirepoix naar Vals. Het schiet lekker op. Net na 15u zijn we in Vals.
Naar de eglise rupestre. Een kerk half uit de rotsen gehouwen en half gebouwd. En heel oud. We bezoeken een klein museum met prehistorische opgravingen uit de buurt en drinken wat in de bar. (een muscat de Rivesaltes). Ik koop enkele bladwijzers.
Dan terug naar de kamer om te schrijven.
Om 7u gaan we eten. Het eten is prima. Na de maaltijd een gesprek over de voordelen van het gebruik van ipads in de klas. Daarna naar bed en slapen.


naar de foto's

21-7 Vals - Montegut 30km
Om 7u eten en om 7.45u op pad. We volgen de route van Jan. Eerst 15km naar Pamiers. De eerste plaats is St.Amadou. De weg is mooi en loopt tussen de zonnebloemen. In het dorp een tyfusbron. Eind 19
e eeuw probeerde men deze bron vrij te houden van besmetting.
De volgende plaats is Tour de Crieu. Onderweg een zonnepanelenveld. In Pamier lopen we naar de Pont Neuf en besluiten de korte route te lopen. Chiara sluit zich bij ons aan. Via een D-weg lopen we naar St.Victor. Een stop in een lege feesttent. De poncho even uit, want het heeft flink geregend. Ik drink wat ice-tea en we gaan weer verder. Het plenst.
We volgen de GR78 naar Montegut. De weg klimt behoorlijk en op 500 meter bereiken we de top. Dan gaan we dalen en na een tijdje zijn we er. Het is een dorp met veel vervallen huizen. Er wonen nog geen 50 mensen.
We drinken een koffie en gaan wassen en schrijven. Ons bed staat op de tweede verdieping en onder mijn bed zelfs nog een po.
Om 19u wordt er gegeten. Onze gastheren hebben eigen wijnen gemaakt en die moeten we proeven. Na de maaltijd een gesprek over de Katharen. Als we de route voor morgen besproken hebben, gaan we naar bed.

naar de foto's

22-7 Montegut - Clermont 28km
Om 7.45u op weg. De compeed irriteert en als Jan mijn voet Janniaans getapet heeft, gaat het een stuk beter. In Gabre brengen we een bezoek aan de kerk.
In Mas d´Azil passeert de tour de France en die willen we zien. We installeren ons op de markt. Voor de Fransen lijkt het meer feest dan tour. Er is een disco en er wordt gegeten en gedronken.
Om 12.30u komt de reklamekaravaan. Dan weer even niets. Telkens stoppen tourmensen op het plein om wat te eten en te drinken. Ook een motor van de NOS. Jan maakt een praatje met de verslaggever. Om 13.30u komt een kopgroep voorbij en 4 min later het peloton. Om 14u gaan we op weg naar Clermont.
Over de weg is het 8km, maar Chiara wil de GR78 en wij gaan mee. Die route is rustiger, maar ook veel langer en zwaarder. Het is warm. Er lijkt geen eind aan te komen. Om 5.15u belanden we bij een Nederlands gezin. Ze bieden ons wat te drinken aan. Ik krijg een Leffe. De moeder komt uit Roosendaal en heeft vlakbij mijn geboortehuis in de Parklaan in Roosendaal gewoond. Toeval?
Daarna naar ons acceuil. Een wereld van verschil. Douchen, wassen, schrijven, eten en naar bed.

naar de foto's

23-7 Montreal - Castillon en Couserans
Zoals gebruikelijk loopt de wekker om 6.30u af. Ik voel me niet top. Mijn rechterkuit is gevoelig door de misstap op de boomstam van gisteren. Om 7uur ben ik klaar en ga naar beneden om te ontbijten. De bovenste treden zijn ongelijk en ik glijd uit. Ik voel een pijnscheut in mijn rechterkuit en weet, dat er iets vreselijk mis is. Vandaag zal ik niet lopen.
Om 8 uur vertrekken Jan en Chiara en er staan tranen in mijn ogen als ik alleen in de keuken achterblijf. Ik heb beloofd om de overnachting te boeken voor vandaag. Dat valt nog niet mee, want de verbinding is slecht. Net na 9.30uur slaag ik er in om contact te hebben met het toeristenbureau in Castillon. De halte jacqaire is vrij en gereserveerd.
Enige tijd later is mijn gastvrouw zo ver, dat ze me weg kan brengen. Ik stuntel de auto in en bijna een uur later staan we in Castillon. Mijn rugzak wordt uit de auto gepakt en met de sleutel van het toeristenbureau opent de deur van mijn nieuwe onderkomen.
Ik neem afscheid van mijn gastvrouw. De pijn is er nog steeds en lopen is moeilijk. De dokterspraktijk is pas om 14uur open.
Het bezoek aan de dokter lukt niet, want de dokter is er vandaag niet. De juffrouw van het toeristenbureau maakt voor mij een afspraak met een kinesitherapeut om half 5. Die knijpt en kneedt en masseert. Als ik niet op mijn been steun, gaat het goed. Als ze me op mijn tenen laats staan en ddat niet gaat, is haar advies simpel: stoppen.
Ik ben het er mee eens en als ik terugkom bij de halte, staan Jan en Chiara bij de deur. Ik deel hen de uitslag mee en mijn besluit. Victor adviseert om met de ANWB en ZLM contact op te nemen.
Die gaan ook aan de slag om mij weer thuis te krijgen. Intussen zoek ik uit welke treinen er terugrijden naar Etten-Leur. Het moet kunnen. ´s Avonds geeft de ANWB ook nog aan, dat de terugreis van Jan ook vergoed wordt.
´s Avonds gaan we wat eten met zijn drieën.
Ik slaap slecht die nacht. Ik voel me rot, dat ik terug ga naar Nederland en ik voel me schuldig, omdat door mij deze camino niet goed eindigt. Ik lig veel wakker.
Jan twijfelt of hij stopt of verder gaat. Ik wil hem die keuze zelf laten maken. Als hij mee terug zou gaan, zou ik dat wel fantastisch vinden.


24-7 Castillon
Ik geef ´s morgens aan, dat ik me best onzeker voel over de reis en er tegenop zie om de reis terug te maken. Jan besluit gelijk mee terug te gaan. Mijn hart maakt rondedansjes en ik voel me super gelukkig met zo´n vriend. Nu komt alles goed. We gaan eerst nog wat eten bij de bar en nemen dan afscheid van Chiara. Zij gaat verder.
Wij beginnen aan onze reis naar Etten-Leur. Naar Girons, Toulouse, Lyon en Brussel. Daar zijn we om 23.30 uur. Gelukkig komt Victor ons ophalen. Instappen en naar Etten-Leur. Jan afzetten, naar huis en naar bed.

25-7 Etten-Leur
Ik heb om 10.30u een afspraak bij de dokter. Die constateert een zweepslag – een spierscheuring. Rust houden en blijven bewegen.