Op 31 augustus lopen Jeanne en ik het eerste deel van het Pelgrimspad af. Op 4 oktober gaan we van start met het 2de deel. We starten bij de IJzeren man in Vught en lopen tenslotte naar Visé.

Vandaag de eerste etappe.

4-10-2020 Vught - Spoordonk 24km

Om 7uur ga ik op pad, haal Jeanne en Stan op en dan met de trein naar Tilburg. Bij het busstation wachten we op bus 140. Die is iets te laat en als de 140 van het planbord verdwijnt, denken we even dat die rit geschrapt is. Enige minuten later komt de 140 er aan en we slaken een zucht van verlichting. We stappen in en tegen 9 uur zijn we bij de start van vandaag. Het is bewolkt en soms valt er een spatje. Aankleden, boekjes tevoorschijn en op pad.

P1000097-squashedP1000098-squashed

Na een mooie woonwijk gaan we het bos is. Het loopt prima en de route is goed aangegeven. Na een open stuk weer het bos in. We zijn bijna in Esch als we eruit komen. Na Esch lopen we door het beekdal van de Esche stroom. Koffie is nog niet in beeld, een minpuntje. 4 km verder zijn we aan de rand van Haaren. We maken een stop bij kasteel Nemelaer. Koffie met een appelpunt gaat er wel in.

P1000100-squashedP1000101-squashedP1000102-squashed

Dan komen we na een kleine aanloop in natuurgebied de Kampina. Kampina komt van het Romeinse campina en betekent woeste grond. Kampina is een groot natuurgebied met veel heide, zandverstuivingen en beken. We lopen er ruim een uur door.

P1000105-squashedP1000106-squashed

Na de Kampina gaan we langs de Beerze lopen. Een mooie beek in een mooie omgeving. Onderweg een herinnering aan een onderduikplaats uit de 2de wereldoorlog. Het lijkt een beetje op de Vloeiweide. Ook na de Viermannekesbrug blijven we langs de Beerze lopen. En dan komt er een grote kerktoren in zicht. Spoordonk, het einddoel van vandaag. We zoeken de bushalte op en gaan via Tilburg naar Etten-Leur.

Ik zet Jeanne en Stan af en doe nog een paar boodschappen.

7-10-2020 Spoordonk - Steensel 29km

Het is vroeg vandaag. Om 7.45u stappen we uit bij de bushalte in Spoordonk. In het bushokje alle reisspullen opbergen en de wandelspullen tevoorschijn halen. En dan op pad. Het eerste stukje lopen we weer langs de Beerze. Die verlaten we echter snel en gaan over landwegen naar de A58, want die moeten we over. Dan weer door het bos tot bij de H.Eikkapel. Een noveenkaars voor Jeanne en ik steek een paar kleine kaarsjes aan. Dan richting Middelbeers. Ik krijg zin in koffie, want mijn ontbijt ligt weer een tijd achter me.

P1000108P1000113P1000116

In het centrum van Middelberg is er koffie in het buurthuis. Na ook een boterham kunnen we er weer tegen. Na Middelbeers gaan we naar de Kuikseindsche hei. Een mooi natuurgebied. Op twee schoolklassen na erg stil. Via landwegen gaan we naar Vessem. In Vessem maken we een ruime stop bij Kafarnaum, een centrum voor pelgrimeren. Koffie en brood in een spirituele omgeving.

P1000121P1000122P1000124

De laatste 10km lopen over een mix van fietspaden, bospaden en landwegen naar Steensel. In Steensel zoeken we de bushalte op en gaan via Eindhoven en PSV weer naar Etten-Leur. John heeft heerlijk gekookt en voldaan rijd ik huiswaarts.


12-1-2021 Steensel - Heeze 23km

Het is weer vroeg vandaag. Om 5 uur naast je bed en net na half 7 met Jeanne en Stan op weg naar Steensel, het begin van onze wandeldag. Om 8.20u stappen we uit de bus. We maken ons klaar om te gaan lopen en gaan dan op pad. Het miezert stevig en gelukkig duiken we snel het bos in.

Ons pad door het bos is nat, want het heeft de nacht van maandag op dinsdag heel veel geregend. We stappen stevig door onderbroken door springen over plassen. Na een tijd bos komen we in het dal van de Run. Dan lopen we Broekhoven in en bijna gelijk weer uit. Zo klein is het.

IMG_0145
IMG_0148
IMG_0150

Dan komt er weer een heel stuk bos. Na dit bos komen we bij de volmolen in de Dommel. Een mooi plek, maar geen koffie. Verder naar Timmereind en Loon. Loon is oud. Dat zie je aan het driehoekige plein met bomen. Na Heikant gaan we het bos weer in. Even opletten, want de route is gewijzigd.

IMG_0152
IMG_0154

Na een tijd bos komen we bij Achtereind. Ze zijn bezig met de aanleg van een nieuwe weg. Mijn schoenen zakken zeker 10cm in het zachte zand. We steken de beek Tongelreep over. Een groot zwembad in Eindhoven dankt er zijn naam aan.

IMG_0155

Dan weer het bos in. We gaan over de A2 en komen langs het cafe van Mie Pils. Daarna stappen we verder naar Heeze en gaan daar met de trein weer huiswaarts.

Het was een goede wandeldag. Er was veel bos en weinig koffie.

19-1-2021 Heeze - Maarheeze 27km

De weergoden zijn ons vandaag niet gunstig gezind. Er is regen voorspeld. En veel. Toch gaan we op pad. In alle vroegte al op weg naar Heeze, een plaats onder Geldrop. Net voor half 9 stappen we uit de trein. De regenkleding aan en op pad.

Kort na vertrek gaan we het bos in. De paden zijn nat. Dan de Strabrechtse heide op. Een heidegebied van 1500 ha. Een imposant gebied. Door de regen is de grond wel redelijk hard. Onze hoop voor een droge eetplek is de vogelhut bij het Beuven. Onze teleurstelling is groot.

IMG_0197
IMG_0198

Dan maar een stop bij een bank onder de bomen. Na een tijd staan we oog in oog met een club oerrunderen. Na een foto en een kort gesprek weer het bos in. Tegen een boom zit een opvallende paddestoel: de gele trilzwam.

IMG_0199

IMG_0200

IMG_0203

IMG_0210

Van de Strabrechtse heide naar de Somerense heide. Ook hier weer grote vennen op de hei. Dan passeren we een steen ter herinnering aan een douanepaal. Een plek waar dragonders van 1648 en 1794 belasting hielen van passeerders.

IMG_0214

Tot slot komt Maarheeze binnen bereik. Op zoek naar het station. Dat ligt niet in de plaats, maar een heel ruime km erbuiten. 5 minuten voor vertrek staan we op het station. De terugreis gaat zonder haperingen en tegen 5 uur zijn we weer thuis.

Het was een wandeling met heel veel bos en hei en weinig koffie.

28-1-2021 Maarheeze - Tungelroy 25km

Net voor half 7 checken Jeanne en ik in en vertrekken via Tilburg naar Maarheeze. In de trein trekken we onze poncho's al aan en bereiden ons veel op een wandeling met veel regen. Het zij zo.
Net na 8 uur gaan we op pad.

IMG_0261
IMG_0262

Gelijk na de start een heel nest kranen. Even een foto voor de kleinzonen van Jeanne. En dan het bos in. En dat bos is nat. Grote plassen die niet te vermijden zijn. En de regen valt gestaag neer. Af en toe een open plek en dan het bos weer in.

IMG_0263

Net over de A2 gaan we het bos weer in. Onze schoenen worden langzaam nat. Als we stilstaan wordt het klam. Dan komen we bij bungalowpark Weerterbergen. Een zijpoort staat open en we gaan het park op. Het is er druk. Zeker een derde van de huisjes is verhuurd aan thuiswerkers die op een ander plek willen thuiswerken.
IMG_0264
IMG_0265

Bij de receptie kunnen we naar de toilet en in de supermarkt is warme koffie met een appelflap. Heerlijk. Na deze stop gaan we naar een sluis. De aalscholvers zitten te wachten op de lichtpalen tot er een vis te verschalken is.

IMG_0266

Over de sluis lopen we door de IJzeren man, een recreatiegebied. Dan langs een heel grote zandwinningsput. En dan richting Altweerderheide. Het zand is asfalt geworden. Even regent het minder, maar droog wordt het niet.

IMG_0267

Net voor het eind in Tungelroy nog een bosgebied en daarna naar de bushalte. We maken ons klaar voor de terugreis, eten en drinken wat. Dan met de bus naar Weert en met de trein naar Etten-Leur. Het is gelukkig warm in de trein en een beetje opgewarmd komen we weer in Etten-Leur aan.

2-2-2022 Tungelroy - Thorn 20km

Omdat we niet door Belgi
ë kunnen lopen, is vandaag Thorn ons einddoel. En als toetje een rondje Roermond. Eerst naar Weert en dan met een 8-persoons busje naar Tungelroy. Kort na de bezichtiging gaan we op pad.Het regent wel, maar de voorspelling is, dat het droger wordt.

IMG_0279
IMG_0278

Over onverharde paden langs bosranden lopen we eerst naar de Kreng en Ell. Koffie moet hier nog ontdekt worden. Dan maar verder naar Hulsel. En dat is een cadeautje voor pelgrims. Een schitterende kerk, een beeld van Jacobus, een kaarsje op te steken. We worden verwend. Bij de kerk ook een 6-tal graven van een neergestorte Lancasterbemanning.

IMG_0281
IMG_0283
IMG_0284

Van Hunsel naar Ittervoort. Het is nu droog. Ook hier is geen koffie. Maar wel een heel grote supermarkt van Linders. We kopen een kersenflap en wat koude koffie. Dan buiten een plek zoeken om te zitten. We zien eerst een bushokje en daarna een overdekt terras. De laatste kiezen we. De flappen zijn super lekker. Ik maak geen foto van een knoeiende Jeanne.

IMG_0288
IMG_0289

Een klein stukje verder lopen we Thorn binnen. Er is bijna niemand op straat en we nemen de tijd om rond te kijken. Dit stadje is ontzettend mooi. Een oude kerk, stiftshuizen en bestrating die geschiedenis ademt.

Dan de bus in naar Roermond. We maken een wandeling door het centrum. Een oud-collega van Jeanne laten we met rust. Terug naar de trein en dan naar huis.

23-2 Echt - Sittard 25km

De vorige keer zijn Jeanne en ik geëindigd in Thorn. Belgi
ë was afgesloten en is dat nog steeds. Als het niet op de Belgische Maasoever mag, dan maar op de Nederlandse.

’S Morgens in alle vroegte vertrokken en net na 8 uur staan we in Echt op het station. De trein uit, naar links en op weg naar Roosteren. Het weer is prima en het wordt een mooie dag.

IMG_0375 2
IMG_0376 2

Een km of 3 na vertrek. Even binnenlopen. De kapel is gewijd aan Sint Anna. Met een nieuwe noveemkaars in the pocket kan de dag al bijna niet meer kapot. Een heel ruim uur verder komen we aan in Roosteren. Daar vinden we de wit-rode bordjes weer.

IMG_0378 2


Na Roosteren zoeken we de Maas op. Het water staat hoog en we krijgen uitleg bij het rivierverbredingsproject. We lopen naar Illikaove. De plaatsborden staan in 2 talen: Nederlands en Limburgs. De route brengt ons naar Papenhoven en Born. Daar gaan we op zoek naar een kersenflap en koffie. De kersenflap wordt een bananenslof. Het smaakt goed.

IMG_0379 2
IMG_0386 2
IMG_0387 2

Na een ruime pauze weer op pad. Het volgende blad leidt ons naar Limbricht. Bij een schietbaan krijgen we uitleg over flobert schieten. Kort daarna staan we op de binnenplaats van het kasteel. We zoeken een plek in het zonnetje en laten ons de soep goed smaken.

IMG_0392 2
IMG_0393 2
IMG_0394 2
Dan naar het station in Sittard, het eindpunt van vandaag. De trein brengt ons weer naar Etten-Leur. Je kijkt terug en denkt:”Limburg is echt anders”.

2-3      Sittard -          Voerendaal     27km
 
Rond half 9 stappen we op de route bij het station. We lopen richting Markt. Voor ons lopen 6 jonge vrouwen; gelijk gekleed en ongeveer even oud. Ze zitten allen op dezelfde opleiding. De markt is heel rustig. Na de markt gaat de weg omhoog. Ook langs 7 ‘vallen onder het kruis’ klimt het. Een voorbode van het wandelen de komende dagen.
 IMG_0414

IMG_0416

IMG_0419

Dan de stad uit. Over landwegen langs de Paulusstichting lopen we naar Windraak.  De nadruk ligt op wind en niet op draak. Van Windraak naar Puth. We gaan er niet echt in,  maar blijven aan de rand. Het klimt en daalt constant. Net voor Spaubeek kasteel Terborg. Daar heb ik met Annemarieke wat gedronken bij de heuvelland4daagse; een leuke herinnering. 

 IMG_0422

IMG_0425

In Spaubeek het spoor over en al snel lopen we weer op het golvende buitengebied. Het Pieterpad en ons pad liepen samen sinds Sittard. Nu splitsen de wegen zich. Wij lopen door naar Grijzegrubben en Nuth. Net voor Nuth, in Tervoorst, eten we ons brood op. Echt Limburge dorpen met vakwerkhuizen. 

 IMG_0427

IMG_0430
Dan een heel stuk langs Wijnandsrade en weer het platteland met holle wegen. Het water in elke beek stroomt. Stilstaand water kom je amper tegen. Via Swiers en Weustenrade lopen we naar kasteel Puth. Het lijkt meer op een grote boerderij dan op een kasteel. We lopen er langs en gaan onder het spoor door naar station Voerendaal.
 
De trein staat klaar en we stappen gelijk in. Heerlen, Sittard, Den Bosch en Etten-Leur. Een uur of 3 later zet ik Jeanne thuis af.

16-3 Voerendaal - Valkenburg 27km

Dinsdagmorgen om kwart voor 6 stapt Jeanne in de auto. Dan naar het station en rond 9 uur staan we in Voerendaal. Het is droog en het zal een graad 8 worden. De rugzakken en wandelboekjes in orde en op pad.

P1010039
P1010040
Vanaf het station eerst via het centrum naar de route. Dan naar Ubachsberg. Het is klimmen geblazen. Het regent een beetje. Niet veel, maar permanent. Genoeg om je poncho aan te doen. En ook wordt de löss glibberig. Eerst naar Tintelen en dan richting Eys. Na een stuk löss in het Eyser bos lopen we naar Gulpen. Op de richtingwijzers staat Wittem. Lang geleden was ik hier als misdienaar.

P1010045P1010044

Van Gulpen naar Wijlre. We zien de kerk niet, omdat de bierbrouwerij van Brand er voor staat. Net voor Wijlre moeten we links voor de brug langs de Geul gaan lopen. Er is geen echt pad, maar een spoor door een drassig weiland. Na een stuk door het grasland zit er een gat in het pad. Er is perfecte samenwerking nodig om dat gat te overwinnen. Na een aantal kilometers Geul verlaten we de rivier. Via een glibberig pad lopen we naar Schin op Geul.

P1010047
P1010049
P1010053

We vinden een Plus en die hebben een heerlijke Limburgse versnapering. Samen met koffie moet dat weer een boost geven. We mogen op de stoelen voor een kledingzaak zitten. Koffie en vlaai smaken prima. De zon schijnt op de Geul. Een heerlijke stop in Gulpen.

De hoofdstraat van Gulpen wordt opnieuw betegeld. Mooie cirkels in het plaveisel. Er wordt een soort mal op het zand gelegd en daar worden de stenen opgelegd. Een soort painting by numbers/ stones.

Na Gulpen gaan we langs het spoor richting Valkenburg. Het pad is glibberig. Dan ligt er een heel grote boom op het pad. We moeten er omheen en dat valt niet mee. Ik word gegrepen door een plant en val op de natte grond. Ik ben blij, dat ik voor morgen een schone broek bij me heb.

P1010058

IMG_0477

Een stuk verder gaan we over de treinrails en lopen langs kasteel Schaloen naar Oud-Valkenburg. We lopen richting Valkenburg en zijn blij, dat we het Parkhotel zien. Aanmelden en op zoek naar kamer 413. Eerst in bad en dan naar het centrum. Alle terrassen zijn weg en Valkenburg is leeg. We eten Chinees vanavond. Na een heerlijk maal en een lekker glas wijn zoeken we het bed op.

P1010059
P1010060
Ik slaap prima en heb zin in de laatste etappe van het Pelgrimspad.


17-3 Valkenbrug - Maastricht 23km

Woensdag vertrekken we na een heerlijk ontbijt. Eerst een kleine 2km naar de route. In Oud Valkenburg gaan we richting Scheulder. De weg is glibberig, bijna gevaarlijkl We kiezen voor de harde weg en niet voor het glibberpad. Na een klein uurtje lopen we Scheulder binnen. Dan verder richting Groot-Welsden. Het Amerikaans kerkhof van Margraten zien we niet, want daar lopen we te ver vandaan.

P1010062
P1010064
P1010065

Verder naar Cadier en Keer. Onderweg passeren we de Julianagroeve. We kijken in een stuk geologische geschiedenis. Bij de bakker kopen we koffie en een Limburgse kersenversnapering. Het taartje wordt door de bakker in stukken gesneden. Op een bank op het pleintje eten we ons taartje met koffie. De zon schijnt even als cadeautje. Na een vleermuizengrot lopen we Maastricht binnen. Constant rechtdoor tot aan de Maas.

P1010068
P1010069

Bij de Maas richting centrum. De Servaasbrug over en dan naar het Vrijthof. Dat is onwerkelijk leeg. Een vrouw maakt een foto van Jeanne en mij en de Servaasbasiliek. Het Pelgrimspad zit erop. Tevreden lopen we naar het station, stappen in de trein en zijn net voor 5 uur weer in Etten-Leur. John heeft gekookt. Na het eten bedank ik Jeanne voor 500 km gezelschap.

P1010072


P1010075