Vanaf Pinksteren ontwaakt België uit zijn coronaslaap. De grenzen gaan weer open. Ik ga op maandag op bezoek in Wortel en daar besluiten Jan Brosens en ik om een GR te wandelen in de Kempen. Een mooie vervanging voor wandelingen tot 1 september. Voor Jan is het zijn eerste GR. De GR is 240km lang en gaat ook door Wortel.

3-6-2020 Wortel - Sint Lenaarts 25km

Om 8 uur ben ik bij Jan. Tegen half 9 stappen we na 100 meter op een weg van de geel-rode bordjes. We lopen Wortel uit en belanden in de Kolonie. Een restant van een sociaal project uit vroeger tijden. Na een stuk brede paden en veldwegen verlaten we de Kolonie en lopen richting het gehucht Papenvoort. Na bekijken van een oorlogsmonument gaan we verder naar Bolk.

P1040895-squashed
P1040897-squashed

We passeren de Mark. Niet die grote en brede rivier uit Breda, maar een zielig slootje. Het contrast is groot. Via de Keerschothoeve gaan we naar Rijkevorsel. Volgens Annie was er in Belgi
ë geen koffie te krijgen. Toch wel. Bij de broodjeszaak schenken ze ook koffie. We eten wat en gaan weer verder. Ruim 2km verder is Karreweg, een heel mooie rust. We hebben onze rust al gehad.

P1040898-squashed
P1040902-squashed
P1040901-squashed

Een kleine 6km verder zijn we in St.Lenaarts. Dit wordt het eind van vandaag, want vanavond ga ik met Rietje eten. We zoeken de bushalte op. Binnen 5 min. is onze bus er en bij de kerk in Hoogstraten stappen we uit. Ondertussen is mijn creditcard gekoppeld aan app van de lijn. We besluiten te voet naar Wortel te gaan. Een kleine 3km later zijn we weer bij Jan. Na een koffie ga ik weer huiswaarts.

Een goed begin van mijn eerste buitenlandse streekpad.

10-6-20 Sint Lenaarts - Zandhoven 33km

Om half 8 ben ik bij Jan en dan rijden we naar Hoogstraten. Dan de bus in naar Sint-Lenaarts. Om half 9 kunnen we op pad. Eerst maar eens proberen Sint-Lenaarts uit te komen. Er wordt gewerkt aan brug 9 over het kanaal. Een vrouw vertelt, dat je er over kunt. Maar het mag niet. We doen het toch. Na de brug naar rechts en dan de natuur in naar Klein-Veerle.
P1040961-squashedP1040962-squashed
P1040965-squashed
P1040966-squashed

Al snel lopen we door een vochtig natuurgebied. Even kijken bij een vogelkijkhut. Na weer een natuurgebied stappen we naar Westmalle. We lopen langs het kasteel van Westmalle. Het staat rondom in het groen en een foto maken is niet goed mogelijk. We dwarsen na een tijd de N12 en lopen dan door het domein de Renesse. Het is niet de eerste keer, dat ik hier kom. Het is echter nog steeds indrukwekkend. Na Renesse komt ’s Herenbos. We worden verwend met natuur.

P1040971-squashedP1040972-squashed


Jan vertelt over de kermis bij Zalfen. We kunnen eerst de kapel niet vinden. Google maps moet te hulp schieten. De kapel is dicht. Op een wordt wat gegeten en gedronken. Dan op weg naar het gehucht Einhoven. Onderweg liggen nog enkele startbanen van een voormalig NAVO-vliegveld. Dan lopen we een stuk op met een andere GR. We verlaten die weer en stappen dan naar Zoersel. Ik heb hier meer gewandeld en het Zoerselhof ziet er mooi uit.

P1040978-squashed
P1040979-squashed
Onze volgende stop is bij het Boshuisje. Hier heeft Consciense zijn boek de Loteling geschreven. We onderbreken de tocht graag om op het terras te gaan zitten. De triple Loteling smaakt ook. Het duurt wel erg lang voor we weer op pad kunnen. De bediening gaat traag.

P1040980-squashed
P1040981-squashed

We lopen een stukje op met de GR5. Na het viaduct over de E34 gaan we naar rechts in de richting van Zandhoven. Bij de kerk worden we opgehaald door Koen, de zoon van Jan. Die zorgt ervoor, dat we weer in Wortel komen.
Het avondeten staat bijna klaar en dan gaan we aan tafel. Het smaakt prima na zo’n wandeldag. Dan op huis aan en naar bed.

En vandaag weer een nieuw woord geleerd. In Zoersel noemen ze een nudist een blootgatter

17-6-20 Zandhoven - Herentals 33km

Om half 8 ben ik bij Jan. Ik drink een koffie en dan met de auto naar Zandhoven. Met de bus is er vanuit Wortel of Hoogstraten niet te komen. Net na 8 uur gaan we op pad. Het is dan nog wat zonnig.

Enthousiast gaan we van start. Toch gaat het niet helemaal goed. We lopen niet naar Pulderbos toe. Dan maar met google maps om de fout te corrigeren. Het kost ruim 3km stappen. Na geruime tijd zitten we weer op de route.

P1050042-squashed
P1050044-squashed

Pulderbos is oud. Een kerktoren uit de 13de eeuw en een huis uit 1583. Verder naar Pulle toe. We passeren wat beken. En een Kempisch bedevaartsoord.

Na Pulle gaan we het bos weer in. Tot bij een kapel uit de 15de eeuw: Lovenhoek. Na Lovenhoek is er een correctie van de route. Een goede beschrijving en veel geel-rood. Het stapt prima. De omleiding brengt ons bij het kasteel van Vorselaar. Een waterslot uit de 13de eeuw.

P1050048-squashed

P1050047-squashed
In Lille maken we een stop. Jan heeft bonnen van de krant voor 2 gratis consumpties. De bruine Tongerlo smaakt prima. Verder naar Poederlee. Daar bekijken we de kapel uit de 15de eeuw. En er hoort een mirakel bij.

P1050053-squashed
P1050054-squashed
Na Lille gaan we het bos weer in. We gaan naar de toeristentoren vlakbij Herentals. Het terrein is heuvelen. Constant omhoog en omlaag. Met een poncho aan zorgt dat voor veel zweetdruppels. En dan naar het slot van vandaag. In Herentals blijkt, dat de route niet naar het ziekenhuis gaat. Van de route af en de stad in.

P1050055-squashed
P1050056-squashed
Een 10 minuten later stappen we de bus in naar Zandhoven. Het weer is slecht. De regen valt met bakken uit de lucht. Met opnieuw de poncho aan stappen we naar de auto. Die brengt ons naar Wortel. Na de maaltijd weer naar huis.

8-7-2020 Herentals - Gierle 30km

Het was een natte dag.

Al voor 7 uur ben ik in Wortel. Naar Hoogstraten en dan de bus in. Eerst naar Turnhout en dan naar het ziekenhuis van Herentals. Net na half 9 gaan we van start. We zijn dan al anderhalf uur aan het reizen.

Eerst terug naar de Kruisweg en de Toeristentoren. En dan Herentals weer uit. Doel 1 is de Heerlekapel. Een kapel uit 1622 gewijd aan Cornelius. Dan naar het Zwarte water. We lopen dan al geruime tijd in de regen. In de vogelkijkhut is het droog en daar drinken we koffie en eten een worstenbroodje.

P1050106-squashed
P1050107-squashed
P1050108-squashed

Na de stop gaan we opnieuw de regen in. Regen van licht tot medium. Mijn nieuwe jack bevalt goed. Het houdt me droog. Dan naar de witte bergen: een natuurreservaat met stuifzand en vennen en dopheide. Schitterend. Dan richting Lichtaart. Echt in het centrum komen we niet, maar ik krijg wel een idee van deze wereldstad.

P1050109-squashed

P1050112-squashed

Dan de natuur weer in. We lopen een stuk samen met een andere LAW. Bij Rulheide gaan we de natuur weer in. Wit zand en vennen en heide. Het is schitterend. Dan richting Hoge Rielen. Onderweg hebben we al een koffiestop gehad. Dat hoort er ook bij. Eerst langs de kazerne waar in België de para’s opgeleid worden.
P1050115-squashed
P1050118-squashed

Kort daarna lopen we Tielen binnen. Een mooi dorp met een mooie markt en stadhuis. Snel verlaten we het centrum weer en gaan naar de watermolen. Een oud en mooi exemplaar. Het regent nog steeds. Dan de laatste km’s naar Gierle. We weten hoe laat de bus vertrekt bij de kerk. We laten een lus rechts liggen en gaan naar de kerk van Gierle. We zijn 4 minuten te vroeg voor de bus.

Eerst naar Turnhout, dan naar Hoogstraten en dan naar Wortel. Annie heeft een frieten met stoofvlees klaargemaakt. Het eten smaakt prima met een gevulde maag rijd ik weer huiswaarts.

Het was nat en al mijn spullen moeten weer droog worden voor morgen.

15-7-2020 Gierle - Turnhout 22km

Om 8 uur stappen we uit de bus in Gierle. De dag is dan al 3 uur oud. Eerst op de foto met Louis Neefs en het dorpscentrum bewonderen. En dan op pad.

P1050147
P1050151

Het dorp hebben we al snel achter ons gelaten. We gaan het bos in en lopen over veldwegen langs weilanden en een verdwaalde boerderij. Soms stoot je op een verkeersweg en wordt de stilte verstoord. Even later keert die weer.

P1050152
P1050156
Na bijna 7km komen we de Lilse bergen. Dit is een camping en een recreatiedomein. Erg druk is het niet, want de meeste parkings zijn bijna leeg. Na de N132 lopen we natuurgebied Zwartgoorheide in. Dan de Konijnenberg op. Geen klein bergje van broer konijn, maar een grote zandrug die het hoogst 36 meter is. Even later staan we in Vosselaar.

Het gewenste terras is vandaag zonder koffie. We drinken onze eigen koffie met een worstenbroodje. Dan weer verder op weg naar Turnhout.

We lopen al een tijdje door een bos op zoek naar oude grenspaal. Als we bij een kanaal aankomen, zitten we verkeerd. Terug. De grenspaal is veel kleiner als we dachten. Een driehoekig steentje met enkele merktekens. We moesten hier eigenlijk naar rechts.

Op weg naar Filipkes vijver. We lopen er langs, maar kunnen er niet naar toe. Dan heb je niet zo veel aan een vijver. Een tijdje later komen we aan in Turnhout. We komen bij het busstation. We moeten bijna een uur wachten op onze bus naar Wortel.

P1050158
P1050159
We besluiten om door te lopen naar het Begijnhof. Het is best druk in het centrum. We lopen langs het kasteel van Turnhout naar het begijnhof. Een mooie plek om te zijn.

Dan in racetempo naar de bus. Misschien halen we die nog. Bij het busstation roept een jonge vrouw papa. Het is de dochter van Jan. Ik maak kennis met haar. Een leuk moment. We halen de bus net. Een ruim half uur zijn we weer in Wortel.

Na een letterpuzzel opgelost te hebben, ga ik weer naar huis. En op tijd naar bed, want de volgende dag moet ik er om 4 uur uit.

27-8-2020 Turnhout - Ravels 19km

Vandaag lopen we niet zo ver. Ik heb 's middags een verjaardag. Tegen 7 uur haal ik Jan op en rijden we naar Ravels. Dan met de bus naar het begijnhof in Turnhout. Om 8 uur start onze wandeling.

P1050372

Na een kort stukje lopen, komen we aan het kanaal van Schoten naar Dessel. Brug 1 is dicht. Na een passerend schip kunnen we weer verder. Een stuk Bels lijntje en een mooi fietspad brengen ons bij Boones' blijk, een linnenwasserij van bijna 200 jaar geleden.

P1050373
P1050374
P1050375
Over mooie landwegen en door het bos komen we een bij mooi Vennengebied. Langs enkele heidevelden en vennen. We passeren het begin van de Mark. Veel stelt het niet voor. Na enkele vennen en over vele bospaden gaan we op Ravels aan.

P1050376
P1050378
Net na 12 uur stappen we in de auto en we rijden terug naar Wortel. Na een lekker bord spaghetti kan de dag weer verder.

16-9-2020 Ravels - Poppel 26km

Tegen 7 uur ben ik bij Jan en Jan rijdt naar Poppel. Dan met de bus naar Ravels. Het is druk in de bus met jeugd die naar school moet. Apart is, dat achter de 450 nog een 450 rijdt als reservebus. Daar begint onze wandeling.

P1000048

Kort na vertrek lopen we het geestbos van Ravels in. Dat maakt het stappen aangenaam. Geen wind en een graad of 16. Eerst op weg naar Zwartgoor; een ven. Het water staat laag. Verder door het bos op zoek naar Grenspaal 205. Ik ben hier ook geweest met het Grenslandpad. Onze route loopt op of bijna op de grens tussen Belgie en Nederland. Af en toe steek je een N-weg over.

P1000053

Dan komen we aan bij landgoed de Utrecht. Ik herken de kleur van de luiken. Na wat veldwegen komen we weer bij een grenspaal. Dan over een mulle zandpad van ruim 2km. Een koets met 2 paarden en 2 honden haalt ons in. Na een praatje produceren ze een zandwolk. Altijd fijn. Aan het eind komen we bij een caf
é met terras. We eten en drinken wat. Lekker.

P1000050
P1000054

Over mooie veldwegen lopen we onze laatste 6km naar Poppel. We lopen een extra stukje naar de auto, want de route gaat niet door het dorp. We lopen langs Mieke Pap naar de auto.

P1000056

Terug naar Wortel. Ik blijf eten bij Jan en Annie. Het smaakt prima en dan weer naar huis.

23-9-2020 Poppel - Baarle-Nassau 27km

Ik ben net voor half 8 in Baarle-Nassau. Ik zie de Renault van Jan al staan. Ik parkeer mijn auto, stap in bij Jan en dan op weg naar Poppel. Het begin van vandaag.

Net achter het gemeentehuis langs gaan we het dorp uit. Na een 1,5 km staan we weer op de route. Het is fris en nog heel stil. Via betonwegen en zandpaden gaan we op pad. Na enige tijd lopen we langs de Poppelse AA. We zullen deze beek nog veel vaker tegenkomen vandaag, Na 6km komen we bij de Roovertkapel. Ik herken deze van mijn Grenslandpad.

P1000059
P1000060

We stappen verder door het bos en langs de Aa. Het kandschap is erg mooi. Dan op pad naar Nieuwkerk. Een kapel en een klooster van bijna 200 jaar oud. Na een foto gaan we verder. We hebben zelf koffie bij ons. We strijken neer op een bank en we drinken koffie van Jan met een appelflap van mij,

P1000065
P1000063

Ons pad raakt de Regte heide. Echt naar de paalgraven gaan we niet. Na veel km's bos komen we bij Ooijevaarsnest. De boederij zien we niet. Maar we genieten van de route.

P1000066P1000068

Dan komen we in Aarle. Ik herken de ijsboer van een eerder wandeling. Wat eten en drinken en verder. We ontmoeten de buren van Wim en Hannie. We passeren radio Paloma, een begrip in deze streek. Langzaam maar zeker komt we in de buurt van Baarle. Er stuiven drie honden luid blaffend op ons af. We raken met de vrouw in gesprek. Ze komt uit Zundert van de Achtmaalseweg. De wereld is klein.

P1000071

Dan naar Baarle. De route is gewijzigd door de nieuwe rondweg. Een stuk over stuifzand en tegen de wind in. Dan komen we in het centrum van Baarle. Er wordt nog steeds vuurwerk verkocht. Dan naar de auto. Het is half 4 als ik Jan naar Poppel breng.

We nemen afscheid en ieder gaat zijns weegs.

30-9-2020 Baarle-Nassau - Meerseldreef 21km

Net voor half 8 ben ik in Meerseldreef en tegen 8 uur in Baarle-Nassau. We parkeren de auto en gaan op stap. Het is droog en nog wat fris. We hebben er zin in.

P1000075

Eerst lopen we oostwaarts tot we op het Bels lijntje komen. We steken de nieuwe rondweg over en veranderen van wandelrichting: noordwaarts. Dan een stuk over het Bels lijntje en langs de Strijbeekse beek. Die is niet zo indrukwekkend als gedacht. Na veel km bos komen we bij de Baarlese brug bij Ulicoten.

P1000076
P1000078

Weidereservaat Bleeke heide is niet zo mooi als gehoopt. Dan naar Meerle. Daar ligt domeinbos Elsakker. Een schitterend natuurgebied. Dan naar Strijbeek. Het oude grenskantoor het nu de Douanier. Even een stop bij de Hubertuskapel.

P1000079
P1000080
Dan op weg naar de Markbrug. Net ervoor de Isidoruskapel. Isidorus is de patroon van de boeren. De Mark over en dan naar het klooster in Meerseldreef. Ik breng Jan naar Baarle. Afscheid nemen en afspreken voor het laatste stukje GR en met een goed gevoel naar huis.

P1000082

8-10-2020 Meerseldreef - Wortel 22km

Om half 8 ben ik bij Jan en samen rijden we naar de paters van Meerseldreef. Om 8 uur gaan we op pad voor de laatste etappe. Hierna is de cirkel rond. Het einde van vandaag is in Wortel; de plek waar we begonnen zijn. Maar eerst vandaag nog.

Al snel zoeken we de Mark weer op en lopen over het fietspad zuidwaarts. Langs Meerselmolen en dan het zandpad op. Na bijna 5km gaan we over een stuw de Mark over en lopen naar Ipenrooi. Wat huizen en kassen.

P1000127-squashedP1000128-squashed

Over een parcours van bospaden en veldwegen lopen we naar de weg van Hoogstraten naar Breda. We dwarsen deze en gaan snel weer het bos in. In Castelré gaan we richting Minderhout. We komen langs de visvijver van Jan. Een mooi stukje natuur en een koffiestop. Daar staan we stil bij de kapel van OLV van den akker. 17de eeuws en mooi.

P1000129-squashedP1000130-squashedP1000131-squashedP1000132-squashed

Dan naar Hoogstraten. Eerst een rondje door het Begijnhof. Jan heeft hier gewoond. Dan oostwaarts naar Wortel. Eerst langs de gevangenis van Hoogstraten. Dan de weide in. Via graspaden en veldwegen lopen we langs de kerk naar het Guld. Wat eten en een donkeren Tongerlo zijn een mooie afsluiting van een GR door de Kempen. De cirkel is rond.

P1000134-squashedP1000135-squashed

Jan brengt mij terug naar Meerseldreef en daar gaat ieder zijns weegs.

Made in RapidWeaver