9-4-2020 Brabantse wal pad

Alle georganiseerde wandelingen zijn gestopt door het corona-virus. Geen wandelingen meer in de buurt. Toch wil je wandelen. Ik ben al een aantal keer gaan wandelen met Jan en Liza. Het buitengebied van Etten-Leur, Sprundel, Rijsbergen, Zundert en Sprundel is al een aantal keer doorkruist. Reden genoeg om eens te zoeken naar een wandeling die en dichtbij is en die door rustig gebied gaat. Liza en ik hebben voor het Brabantse Wal Pad gekozen.

Het pad is 115km lang, begint in de buurt en is goed in te delen. Vandaag beginnen we met de eerst etappe. Ik vind het best spannend, want dit is de eerste keer, dat ik met Liza aan een pad begin.

9-4-20 Bergen op Zoom - Steenbergen 28km

Tegen half 9 staan Liza en ik voor het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Net voor half 9 gaan we op pad. Starten zonder koffie is lastig. In een café kopen we koffie en drinken die buiten op. Wel even naar het toilet en dan gaan lopen.

P1040666-squashed

P1040667-squashed

We lopen niet naar de markt, maar naar de Binnenschelde. In een park een mopperende man. Verder langs de Schelp, het veelbesproken zwembad van Bergen op Zoom. Langs de boulevard naar de wijk Bergse plaat. Dan de wijk weer uit en over een dijk tussen twee watermassa’s door. De paar mensen die we tot nu toe tegenkwamen, zijn verdwenen.

Aan het eind van die dijk komen we bij de haven van Bergen op Zoom. We lopen een hele tijd tussen grote bedrijfscomplexen door. Sabic is wel het grootste. Na een tijd gaan we een sluis over en dan verandert de omgeving.

We gaan nu richting Halsteren en we klimmen de Spinolaberg op. Het pad ligt een heel stuk boven de polders links van ons. Na enige tijd lopen we de hoofdstraat van Halsteren in. Of de koffie van een café komt of van een bakker. De smaak is prima. Zeker met een appelflap op een bank in de zon.

P1040670-squashed

P1040672-squashed

Dan verder richting Lepelstraat en Klutsdorp. Behalve, dat je zo van de hemel het vagevuur loopt, is er niet veel te beleven. We wandelen rustig verder richting Steenbergen. Tussen de kassen door en langs de Ligne komen we bij de Kade. We stappen de auto in en rijden weer naar huis.

P1040673-squashed

P1040674-squashed

16-4-2020 Steenbergen - A58 26km

Om 8 uur sta ik naast de auto bij de afslag Wouw. Even later haalt Kees me op en zet Liza en mij in Steenbergen af. Tegen half 9 gaan we op pad. Eerst een rondwandeling door het centrum van Steenbergen. Dan de weg naar Welberg. Bij Stella Maris is het rustig. Veel buitenlandse werknemers zijn in hun thuisland. Na Welberg gaan we de polder in. Stille landwegen langs bijna kale akkers. Langs de wegen veel bloesem van fruitbomen en kastanjes.

P1040675-squashed

P1040676-squashed

Aan de horizon zie je kerktorens en je probeert de plaatsen te zoeken. Ook de televisietoren in Roosendaal is terugkerend aan de horizon. De eerste plaats na Welberg is Moerstraten. De gehoopte bakker met koffie is al een paar jaar uit deze plaats verdwenen. Op een bank richting Wouw drinken we onze eigen koffie en eten ons brood.

P1040680-squashed

P1040679-squashed

Dan op weg naar Wouw. Op de markt kunnen we in een kledingzaak een kop koffie drinken. Lekker. Gesterkt gaan we richting Heerle. Na na het dorp ligt het handbalveld, waar is ruim 50 jaar geleden gehandbald heb. Dan weer richting Wouw. Net voor het centrum naar rechts naar de molen. Daarna het spoor over en dan naar de auto.

Om 2 uur zit het erop. De auto in om Liza af te zetten thuis. De rest van de middag op het terras in de zon. Enige aanloop geeft me een goed gevoel.

P1040681-squashed

P1040683-squashed

P1040686-squashed

P1040687-squashed

18-4 A58 - Putte 29km

Om 8 uur ’s morgens zet ik de auto op de parkeerplaats bij de kerk in Putte. Enige minuten later word ik opgehaald door Kees en Liza en een klein half uur later staan we bij afrit 25 bij Wouw. De plaats waar we de vorige etappe gestopt zijn. Het is nog fris als we van start gaan. Ik ben benieuwd naar vandaag, want onze route loopt een hele tijd op de grens met Belgie. En daar mogen we niet in.

P1040691-squashedP1040694-squashed

Net over het viaduct gaan we naar rechts en lopen paralel aan de A58. Dan naar links en richting Wouwse Plantage. Het benzinestation waar ik eerder koffie met gebak kreeg, is gesloten en verkocht. En verder is er niet veel te krijgen in deze wereldstad. De volgende plaats is Huijbergen. Paralel aan de Plantagebaan lopen we naar het westen. Net voor de duintjes verlaten we het bos en gaan we verder over het fietspad. We lopen rechtdoor naar Huijbergen en volgen niet de route. We mogen Belgie niet in.
P1040697-squashed

P1040696-squashed

In Huijbergen krijgen we koffie bij een benzinestation. Ik mag niet betalen. Met een blij gemoed gaan we op de bank zitten bij de bushalte en eten wat bij onze koffie. Dit keer heb ik voor een koek gezorgd. Na de koffie lopen we door Huijbergen en zoeken de route weer op. Die is zo gevonden en dan gaan we het bos in. De route is prima uitgepijld.

P1040700-squashed

Dan gaan we naar de grens toe tussen Nederland en Belgie. Na een tijd ontmoeten we een Belgisch jong stel dat een route aan het lopen is. Ze zijn uit Belgie ontsnapt. Enkele kilometers verder begint het te regenen. Jack aan en paraplu op. Na een schitterend uitzicht op de Kalmthoutse heide verlaten we de grens en lopen over de top van de Brabantse wal. Het gebied is schitterend.

P1040702-squashed

De regen houdt niet op en de behoefte aan koffie groeit. Staande drinken we koffie en eten wat. Als we verder gaan, wordt het droog en begint zelfs de zon flauw te schijnen. Na een heel stuk mul zand gaan we het bos weer in. Richting Hazeduinen. Het cafe is dicht en we lopen buitenom richting Putte. We komen uit bij de Grensstraat. We passeren de hekken en betonblokken en lopen in Belgie. Liza zal het Belgische woord doen en ik zal zwijgen. Als er controle komt. Die komt niet en we stappen naar de auto bij de kerk.

P1040708-squashedP1040707-squashedi

Een drie kwartier later zet ik Liza thuis af, drink een koffie en ga naar huis. Een prima wandeldag met mooie uitzichten en prima gezelschap.

20-4 Putte - Bergen op Zoom 32km

Om 8 uur wordt ik opgehaald in de Fianestraat in Bergen op Zoom. Een klein half uur later staan we bij de kerk in Putte. En daar start onze wandeling om ons pad af te ronden.

We lopen noordwaarts Putte uit, slaan af naar links en gaan het bos in. En daar blijven we een hele tijd. Bij de Stoppelbergen stoten we op Belgi
ë. Net voor de grens rechtsaf en weer het bos in.

P1040710-squashed
P1040711-squashed
Dan richting Ossendrecht. Twee jongemannen zijn met een metaaldetector in de grond aan het zoeken. Een leuk gesprek over bodemgeschiedenis. Even later zin we in Ossendrecht.

P1040714-squashed

P1040713-squashed
Bij een hotel kopen we koffie en drinken die buiten op het muurtje op. Samen met een boterham smaakt het prima. Dan Ossendrecht weer uit en richting het Calfven. Na een tijd lopen we Hoogerheide binnen. Een kort bezoek aan het kerkhof en dan naar Woensdrecht. Het is 24 graden en het is warm.

P1040718-squashed
In Woensdrecht een gesprek met een schilder en dan naar Non Plus Ultra. Het café met terras is dicht. Op de oprit staat een marktkraam met koffie en thee en ……. een Westmalle. Even een andere smaak in de mond. En nog een lekkere ook.

P1040722-squashed
Dan op weg naar het eind. De A58 onderdoor en door de beukenbossen naar de Mattemburgh. Op straat is het veel drukker dan twee weken geleden. Geen groepen, maar veel individuen en stellen. Na de Mattemburgh lopen we naar de auto.

Het zit erop. Liza heeft haar eerste pad afgelopen. Een gevoel van blijdschap overheerst. Terug naar Sprundel en dan weer naar huis.

P1040724-squashed