2-3 Etten-Leur - Amsterdam CS - de Kwakel 30km

Om half 5 stap ik uit bed. Ik maak me klaar voor 4 dagen lopen met Jeanne. We gaan deel 1 van het Pelgrimspad lopen. Voor Jeanne een nieuwe ervaring en voor mij de eerste keer met Jeanne een LAW. Om 5.45u bij Jeanne, naar het station en om 6.06u vertrekken naar Amsterdam CS.

Om 8 uur zijn we er en gaan we op pad. Een foto bij het station en dan op zoek naar wit-rode schildjes. Er zijn er niet veel. Met boekje en gps komen we er wel. Al snel een seniorenkoffie bij Macdonald, dan weer de bescherming tegen de regen in stelling en verder. Op de Dam een foto van Sinterclaes. In het Begijnhof zijn we de enige bezoekers. Dan via het Vondelpark het centrum uit. Op het goede moment staat er een dixi. Die wordt ook gebruikt voor heroïne.

Even verder langs een kanaal richting Bosbaan. Ook hier een korte stop. We hebben er een 10km op zitten. Na de koffie het Amsterdamse bos in. Het is draaien en keren en lezen en gps. Na een tijd gaan we de A9 onderdoor en lopen langs een grote plas. Een telefoontje van Florence. Na een 17km een rust op een bank tegen een gevel van het Residencehotel. Koffie is er niet en we gaan dan ook snel weer door.

P1040527-squashedP1040531-squashedP1040533-squashedP1040543-squashed

We lopen het Schinkelbos in. Dit stukje route is zo nat, dat we van de route af moeten wijken. Over een dijk en langs gemalen en molens, begeleid door het geluid van opstijgende vliegtuigen, komen we in Aalsmeer.

Het is weer veel km’s geleden, dat er koffie was. De horeca is uitgestorven of gesloten. Bij een Mercedesdealer vragen en krijgen we koffie. Ze hebben goede koffiezetapparaten bij Mercedes.

We gaan weer verder richting Kudelstaart. Het regent nog steeds en langzaam worden we koud. Langs het water een Art-Deco-watertoren. Waar de moeierboomkwis toch goed voor is. Dan de laatste km’s naar de Kwakel. De grasdijk is te nat en blubberig om over te lopen en daarom nemen we het naastgelegen fietspad.

Voor het avondeten bezoeken we de supermarkt, want de eetgelegenheden zijn dicht. Vandaag een maaltijdsalade en brood en een glas wijn. Tegen 5 uur zijn we bij ons slaapadres. Een hartelijke ontvangst met koffie, naar boven om te douchen en te eten. Als de route voor morgen voorbereid is, gaan we naar bed. Het is net na 9 uur als ik mijn oogjes dichtdoe.

P1040545-squashedP1040547-squashedP1040552-squashedP1040558-squashed

3-3 De Kwakel - Reeuwijk-Brug 35km

Om half 7 begint de dag. Aankleden, rugzak in orde en naar beneden voor het ontbijt. Het is een smakelijke en uitgebreide maaltijd. Net na half 8 stappen we de deur uit.

Het is glad vanwege de vorst. Goed uitkijken waar je je voeten wegzet. Op naar Vrouwenakker en dan de dijk op. Het is schitterend lopen over een graspad. Jeanne wordt vriendjes met een schaapskudde. Bij een tolsluis steken we de vaart over. Bilderdam slaan we over. We lopen recht naar Nieuwveen. Net na Nieuwveen drinken we koffie bij een golfterrein.
P1040561-squashedP1040563-squashed
Dan een lang stuk naast het water. Eerst Korteraar en dan Aarlanderveen. Daar een stop met een heerlijke uitsmijter. Verder naar Zwammerdam. Bij de ingang van het dorp een stop met veel 7-up. Ik heb te weinig gedronken. Na de stop loop ik veel beter. Het euvel is verholpen. De ringdijk wordt opgehoogd en is niet echt toegankelijk. Dan maar door Tempel. Een smalle dijk met parkeerstroken en behalve auto en tractoren en fietsers ook nog wandelaars. Wat een gekkenhuis.
P1040571-squashedP1040572-squashed
Onder de A12 door en een km verder is ons slaapplek. Een echtpaar met een nieuw huis. De kinderen zijn uitgevlogen en er is plaats voor ons. Na het verzorgen gaan we wat eten bij een friettent en doen een paar boodschappen. Terug naar ons slaapplek. Ik slaap vannacht onder een zonnebank. Goed geslapen en niet bruin geworden.

P1040586-squashedP1040580-squashedP1040578-squashedP1040581-squashed

4-3 Reeuwijk-Brug - Schoonhoven 30km

Na een ontbijt om 7.30u gaan we om 8.15u op pad. Eerst een stuk terug naar de route. Het is even zoeken naar het goede pad. Dan steken we de Reeuwijkse plassen over. Het pad is breder dan ik dacht. Met aan het pad ook veel bebouwing. Een stuk verder verdwijnt de bebouwing en wordt het pad smal. Een schitterend stuk. Vier roeiers passeren ons, draaien de boot om in een smal kanaal en varen terug. We komen aan in Driebruggen. Winkels en horeca zijn er niet en we drinken wat op een bankje in de zon.
P1040591-squashedP1040592-squashedP1040606-squashedP1040602-squashed

Verder door Driebruggen en over een graspad er weer uit. Als ik een hek afsluit, glijd ik in slow-motion onderuit. Geen pijn, maar wel vieze kleding. De graspaden blijven.

Bij Hogebrug gaan we onder het spoor door en naar rechts de polder in. Een tiendweg over een grasdijk. Telkens over een hek klimmen. Ik vind het zwaar. Na hek 6 slaan we naar links en lopen op een boerderij af. We komen op het erf van een boer. De boerin kijkt eerst wantrouwend, maar even later worden we in een paradijselijk huisje op het erf voorzien van koffie. Ontzettend lief. Dan verder naar Haastrecht. We lopen er doorheen. Het is een mooi plaatsje. We verlaten Haastrecht via een grasdijk en gaan op pad naar Vlist. In Vlist een heerlijke bak koffie en een appelpunt. We genieten ervan. Dan de laatste 5km naar Schoonhoven.
P1040621-squashedP1040609-squashedP1040612-squashedP1040619-squashed

In Schoonhoven naar ons slaapadres. Onszelf verzorgen en dan op zoek naar eten. Vanavond Chinees. Het smaakt prima. Nog een paar boodschappen bij AH en dan naar ons gastadres en naar bed. Nog een dag.

5-3 Schoonhoven - Hardinxveld-Giessendam 26km

Om half 8 zitten we aan tafel en na een goed ontbijt gaan we op pad. Het is fris en de kans op regen is wat groter dan gisteren en eergisteren. Om 8.10uur bedanken we onze gastvrouw en gaan op pad naar het veer richting Alblasserwaard. De veerboot kost 70 cent pp. Om half 9 staan we aan de overkant en gaan de rood-witte strepen achterna.

Van de veerpont links aanhouden en op weg naar Nieuwpoort. Niet de Belgische, maar de Nederlandse versie. Dan naar rechts over een heel lang fietspad. De afslagen naar rechts gaan naar een industriegebied. Elke keer een straatnaam en daaronder dan als straatnaam ‘andere straten’.
P1040622-squashedP1040624-squashedP1040626-squashedP1040628-squashed

Na een 5km naar rechts en al snel lopen we Groot-Ammers binnen. Aan het eind van dit dijkdorp is het Posthuis. De cafe latte smaakt prima. Om 10 uur verlaten we de warmte.

We moeten snel het weidelandschap in. We lopen langs een vaart en enkele molens. Op het eind een brug over en weer terug langs de andere oever. Dan weer een brug over en naar links over een graspad tussen het water en de weilanden rechts. In het begin is het mooi, maar na een uur wordt het saai. Hert blijft maar duren.

Via een brug de vaart over en dan richting Bleskensgraaf. Het is fris en het wordt weer tijd voor iets warms. In Bleskensgraaf lukt dat niet. Dan maar verder. Bij een huis staan 2 stoelen in de windluwte. We vragen of we eer mogen zitten. De vrouw biedt ons ook nog een mok thee aan. Iets warms in je maag en om vast te houden.

Dan weer op pad. Langs een molen door de weilanden en over hekken. Een aantal km’s gaat dit goed. Bij een volgend pad, kunnen we er niet over door een beschadiging. We besluiten een stuk verder te lopen en een stuk verder weer op de route te komen. Een heel stuk langs een drukke N-weg is geen feest en we zijn dan ook blij, dat we weer op het pelgrimspad komen. Rustig en mooier lopen.

P1040636-squashedP1040631-squashedP1040644-squashed

Het laatste stuk loopt langs het spoor naar het station van Hardinxveld. We hebben de trein van 16.34u naar Dordrecht. Dan naar Breda en Etten-Leur. De auto staat er nog en ik breng Jeanne naar huis. John heeft gekookt. Na de maaltijd afscheid nemen en naar huis. Het zit erop.

17-08-2020 Hardinxveld Giessendam - Brakel 27km

Na een lange coronatijd weer een keer een etappe van het Pelgrimspad. Ik haal Jeanne net voor 6 uur op, rijd naar het station en stap om 6.06u in de trein. Niet via Dordrecht, maar via Den Bosch, want er wordt gewerkt aan het spoor. Om 8.15u staan we bij de start.

P1050325P1050326
P1050329

Even de aanlooproute zoeken en van start. Eerst een stuk langs het spoor. Het is nog rustig op straat. Dan over het viaduct van het kanaal van Steenenhoek. In de bebouwde kom naar links op een Tiendweg. Een smal pad tussen de velden. Dan wachten tot de hele veestapel over de brug het weiland ingelopen is.

P1050332
P1050334
P1050336
Verder richting Gorinchem. Eerst over de Tiendweg, dan door het Griend, langs de Boven-Merwede en de brug over het kanaal. Na 4km graspad komen we bij de omwalling van Gorinchem. Ik ga zeker nog een keer terug naar deze stad. Uitkijkend over de binnenstad lopen we naar het veer.

P1050339
P1050342

Het boottochtje naar Woudrichem is leuk. Een windje streelt onze bol. Heerlijk. Aan de overkant gaan we een koffie drinken. Gesterkt door eten en drinken vervolgen we onze weg. We gaan over de rivierdijk richting Rijswijk. De zon schijnt en het loopt lekker. Na Rijswijk de dijk af en door het uiterwaard naar de sluis.

P1050346

Over de sluis gaan we richting Brakel. Eerst over een fietspad en dan over een dijk. Aan de noordkant van Brakel lopen we deze plaats in. Koffie is er niet. Het terras is wel open. We eten ons brood en gaan richting huiswaarts. Met de bus naar Zaltbommel en met de trein naar Etten-Leur. John heeft een heerlijke nasi gemaakt. Na het eten naar huis.

26-8-2020 Brakel/Aalst - Drunen 25km

Vanmorgen om 3 uur was er een storm met windkracht 9. Om 8 uur bij vertrek waaide het nog steeds hard en het regende stevig. Reden genoeg om de eerste 5km door de uiterwaarden en wind op kop over te slaan. De bus brengt ons in Aalst en start om 8 uur onze wandeling.

Aalst is nog in ruste. Er loopt niemand op straat. We lopen het dorp uit en gaan over een graspad langs een Wetering lopen. Het riet beschut ons deels. Na 5km gaan we richting Nederhemert-Noord. Een kilometer wind op kop.
P1050349
P1050354
P1050359

We lopen door Nederhemert naar het veer over de Afgedamde Maas. We melden ons bij een hokje. We zijn de eersten vandaag. De veerman had eigelijk niemand verwacht. Hij zet ons over en wij verder naar kasteel Nederhemert, ons volgende doel. Zo levendig als het vroeger was, zo dood is het nu. Hek dicht. Niemand. Het café is gesloten en dan maar verder naar ons volgende pontje. Wel leuk trouwens.

Van Bern naar Herpt en dan rechtsaf naar Heusden. Op het veer een gesprek met een fietsend echtpaar. Zij fietsen de LF7. Na een paar km staan we op de vestingwallen in Heusden. Het is er stil. Na een korte toeristische rondgang wordt het tijd voor koffie. Vlakbij de Visbank strijken we neer.

P1050363
P1050364
P1050370
Na de koffie gaan we weer door en uit. Na Oudheusden gaan we een viaduct over en lopen een ruim half uur over een fietspad met bladeren en takken. Dan zuidwaarts naar Drunen over een dijk omzoomd door wielen en overlaten. Het loopt lekker.

P1050371
Aan het begin van Drunen willen we nog wat drinken voor we teruggaan. In onze 80-van-de-Langstraat herinnering is Drunen een gezellige plaats. Toch duurt het 20 minuten voor het eerste café zichtbaar is. Een tegenvaller.

Na de koffie naar de bushalte, via Waalwijk naar Tilburg en dan naar John. Die heeft een lekkere bami gemaakt en dan naar huis.

De volgende keer gaat Stan een dag mee.

31 augustus 2020 Drunen - Den Bosch 29km

Tegen half 7 haal ik Jeanne en Stan op om de laatste etappe van Pelgrimspad deel 1 te lopen. De heenreis duurt wat langer dan gepland door een kapotte trein. Net na half 9 stappen we uit de bus in Drunen. Na wat herschikken in rugzak en aan kleding gaan we op pad.

P1050407
P1050413

Eerst op zoek naar de Overlaat. En dan het bos in. Stan leidt ons met de rood-witte plaatjes door het bos. Het valt niet mee, als je dit voor het eerst doet. Dan door het zand. De Drunense duinen zijn heel mul en erg stil. Na een stuk bos komen we bij de Rustende jager. Het is er druk. De koffie smaakt goed.

Daarna het bos weer in. Dit keer naar Hoendernest. Er staan wat boerderijen, maar koffie is er niet te krijgen. Dan verder naar de IJzeren man. Daar is zeker koffie, weet Jeanne. En ze heeft gelijk. Na een tijdje op het terras in het zonnetje gaan we weer verder.
P1050415
Na de stop is het tempo eruit. Eerst langs kamp Vught. Ik word stil als ik langs de fussilladeplaats loop. Bij fort Isabella een paar foto's en dan de stad in. Eerst de A58 over en dan langs de stadsmuren naar de Sint Jan. Daar een stop met noveemkaarsen en gebed.
P1050416
P1050418
P1050423
P1050424

Naar het station gaat via bakker De Groot. Een mooi slot voor 7 dagen lopen. Na het eten naar huis.