15-11-2017 Hilversum station - Amersfoort 32km

Om 5.45u sta ik op de parkeerplaats bij Praxis te wachten op Frank en Greetje. Frank zet Greetje en mij af op station Hilversum om een dag Westerborkpad tel open.

Om 7 uur stappen we uit de auto. Eerst een koffie en dan op pad. Het miezert wat dat blijft nog wat uren zo.

In het halfdonker zoeken we onze weg door Hilversum. Regelmatig vraagt een monument, een gebouw of een huisnummer onze aandacht. Het verhaal van een familie of een steen uit een kamp. Na monument Jeugddalijah gaan we weer richting Hilversum. Schitterende bosgebieden en heidevelden. In Hilversum een gebouw van Dudok. Herkenbaar.

In een cafetaria drinken we koffie en eten wat. We staan tussen de scholieren die volgens mij uitgehongerd zijn.

Dan door de bossen van landgoed Hoge Vuursche. Schitterend. We komen aan bij station Baarn. Een mooi koffieplek. En een monument op dit pad. Dan verlaten we Baarn en het landschap verandert. We lopen tussen de sloten en weilanden. Soest laten we rechts liggen en we komen bij Amersfoort. Deze stad verrast me. Mooie en historische gebouwen komen in ons vizier. Net na 15u zijn we bij station Amersfoort. Frank haalt ons op en ik ben op tijd thuis om met Victor te eten.

P1010328P1010335P1010339P1010343P1010350


16-11-2017 Amersfoort - Nijkerk 24km

Ik moest om half 6 bij de Praxis zijn. Ik verslaap me en word 10 voor half 6 wakker. In racetempo aankleden en klaarmaken. Net na half 6 word ik opgehaald thuis. Vandaag is het niet druk op de weg en we zijn tegen 7 uur al op het station van Amersfoort. Eerst koffie en een toiletstop en dan op pad.

Het is nog donker, maar samen met gps en goed opletten, komen we er wel. Na een ruim uur komen we bij kamp Amersfoort. Dit is een werkkamp, waar 35000 vast gezeten hebben. Een stuk loopgraaf, een groot beeld, een fusilladeplaats en een wachttoren. Het maakt diepe indruk op me.
Kort daarna komen we bij het Russisch ereveld. 850 Kleine kruisjes en een hartverscheurend verhaal.

Weer een stukje verder een huis van de SD. Daarna gaan we naar het centrum. Amersfoort is een mooie verrassing. Koffie drinken bij Bagels. Daarna langs de spoorlijn naar station Schothorst. En nog ruim 3km naar het volgende station.

Dan gaan we weer de wereld in van water en weiden. We stappen naar Nijkerk toe. Aan de rand van deze plaats staat een Israelcentrum. Het is nieuw en het maakt ons nieuwsgierig. We stappen binnen en vragen naar de betekenis van dit gebouw. Het is een handelscentrum voor Israelische produkten, een museum, een workshopcentrum en een kantine.

We krijgen soep en een pannenkoek en koffie. Je wordt er verlegen van. Na een museumbezoek gaan we Nijkerk in. Ook dit is een schitterend plaatsje. Oude pandjes, een museum een mooi plein.

Vandaag gaan we niet verder. Met de trein terug naar Amersfoort. We moeten lang op Frank wachten, omdat het zo druk is. Pas na 7 uur thuis. Het was een indrukwekkende dag.

P1010359P1010361P1010365P1010368P1010377P1010381P1010386


21-6-2018 Nijkerk - Putten - Harderwijk 29km

Om half 6 sta ik weer bij de Praxis en Frank zet Greetje en mij af op station Utrecht Lunetten. We stappen in de trein en rijden naar Nijkerk.

Al snel staan we buiten de plaats. In een lekker tempo stappen we verder. De weg is grotendeels verhard en de spoorlijn blijft in de buurt. Dan een stuk door het bos en langs waterplassen. Over een lange, rechte weg lopen we naar Putten. We hebben zin in koffie en bij een bakker koffie en broodjes. lekker.

Na de lunch komen we bij monumenten die de deportatie van ruim 600 mannen uit Putten herdenken. Indrukwekkend.

We verlaten Putten lopen na een tijd langs Vanenburg. Dat is nu mooi landgoed, maar was toen een werkkamp. Na een wandeling over het landgoed lopen we verder naar de spoorlijn. We hebben nu uitzicht over een mooi heidegebied.

Verder naar Ermelo en Putten. Bij het station blijkt, dat de trein naar Utrecht niet rijdt. Gelukkig komt Frank ons ophalen. Vele files verder beland ik weer in Etten-Leur.

P1020195P1020196P1020198P1020199P1020200P1020201P1020203P1020204P1020205P1020206


22-6-2018 Harderwijk - Nunspeet 19km

Om half 6 sta ik weer bij de Praxis en Frank zet Greetje en mij af op station Harderwijk. Wel luxe.

De route voert ons door Harderwijk. Veel mooie panden. We hebben zin in koffie en komen bij een hotel aan de waterkant terecht. Een glas sinasappelsap en twee koffie. Heerlijk. We slapen niet in het hotel en daardoor loopt het afrekenen leuk fout.

We vervolgen onze rondgang door mooi Harderwijk. De synagoge, veel gebouwen in Louis XV stijl. Dan Harderwijk uit. We lopen een heel stuk over een fietspad langs het spoor. Tot er een voetgangersbrug over de A28 en de treinrails gaat.

Aan de andere kant van de A28 gaan we linksaf door het bos en komen aan een enorme zandvlakte: het Hulshorsterzand. De route loopt van paal naar paal. Een indrukwekkende wereld van zand en elementen. We krijgen een regenbui op onze hoofden en worden lekker nat.

Na een tijd zijn we weer in het bos. We steken met een gewone spoorwegovergang het spoor over. Eerst naar Hulshorst en dan naar Nunspeet. Na een koffie met taart met de trein terug naar Utrecht. Frank is nog niet klaar en Greet en ik lopen eerst Hoog Catherijne en dan Utrecht in. Een leuk intermezzo. Dan met Frank weer naar huis.

Als ik bij de Praxis uitstap, heb ik een fijn gevoel over deze twee dagen.
P1020207P1020209P1020211P1020214.P1020217P1020218P1020220

Tot slot nog een korte video van het Hulshorsterzand.


15-11-2018 Nunspeet - Elburg 22km

L' histoire se r
épète. Om 5.45u bij Praxis, met Frank mee naar Utrecht en afgezet worden bij een station. We lopen een stuk naar Centraal station Utrecht. Het is al druk. We zoeken de trein op naar Nunspeet en een uur later staan we weer op de plaats waar we de vorige keer geëindigd zijn. We drinken eerst koffie met iets erbij. Daarna zijn we klaar voor de start. Het is droog en nog fris. Het zal zo'n 13 graden worden.

Eerst doorkruisen we Nunspeet. Veel grote huizen en wijken met veel groen. Daarna het bos in. Zandpaden, af en toe een boerderij, een bungalowpark. Niet zo spannend, maar het loopt wel lekker. De omgeving blijft landelijk en is goed uitgepijld. Soms is de gps-route gemakkelijk. Na een kleine 3 uur komen we aan in 't Harde. Het is tijd voor de lunch en koffie. De duimpjes op de deur beloven veel goeds en dat klopt ook.

Na de lunch verlaten we 't Harde en gaan het bos weer in. Via smalle paadjes door een kleinschalig landschap lopen we richting Elburg-vesting. Onderweg lopen we een heel stuk over een grote zandvlakte. We worden weer geconfronteerd met de verhalen over onderduiken en Joden. We nemen ruim de tijd om Elburg te bezoeken. Een drankje op een terras buiten geeft aan, dat het prima weer is. We bezoeken de synagoge. Het is 5 uur en we besluiten eerst wat te gaan eten. Na een heerlijk diner gaan we naar ons slaapplek. We worden ontvangen met koffie en gaan daarna douchen en klaarmaken voor de nacht. Voor 10 uur slaap ik al.

16-11-2018 Elburg - Zwolle 24km

Tegen 9 uur gaan we op pad. Het ontbijt is prima geweest en we hebben er weer zin in. Eerst weer op de route zien te komen. Na enige tijd zijn we weer op weg naar 't Harde. Bij het militaire oefenterrein horen we de doffe knallen van minutie. De trein van 10.50u halen we niet. Dan eerst een koffie en de trein van 11.20u naar Wezep halen we net. Net voor half 12 gaan we van start vanaf Wezep.

Al snel gaan we het bos weer in. Mooie landgoederen en bospaden. Als we de A50 over gaan, komen we in de buurt van Hattem. Eerst een schitterend landgoed, dan een watermolen, een stuk met mooie huizen, langs een Joodse begraafplaats. Tot slot belanden we in Hattem.

Een mooie vesting met een Middeleeuws centrum. Een plaatje. We nemen er de tijd voor. In een caf
é een koffie en dan weer verder richting Zwolle. Eerst een stukje sight-seeing in Hattem en dan via de dijk langs de IJssel naar Zwolle. De IJssel is een kleine, maar erg mooie rivier. Alle landschapselementen zijn aanwezig: zomerdjk, uiterwaarden, winterdijk, strekdam enz.

Na een tijd gaan we over de fiets/trein-brug naar de stad. Eerst langs en sluizen uit de vroege 19de eeuw en dan via een oude wijk naar het station. We checken in en na een frietje gaan we weer richting West-Brabant. Tegen half 8 kom ik in Etten-Leur aan. Mijn bus naar de auto rijdt voor mijn neus weg. Een kleine 3 km extra lopen lukt nog wel. Een paar boodschappen en dan naar huis. Terugkijken op een paar mooie wandeldagen.
28-5–2019 Zwolle - Staphorst 30km

Het OV staakt vandaag. Daarom rijd ik naar Zwolle met de auto. Net na 8 uur zijn we op het station. Het is leeg. Aan de andere uitgang van het station zit een Starbucks. De koffie smaakt heerlijk en dan gaan we op pad.

Eerst naar de binnenstad. Onder de oostpoort door en dan op zoek naar de synagoge. Bij het huis van de familie Noordhoff een informatieboekje bij dr deur. Het duurt een hele tijd voor we de stad uit zijn. Industrieterreinen zijn nooit spetterend. Dan gaan we linksaf en lopen we in het groen: gras, sloten en vogels. We lopen wel 6km door de polder naar Lichtmis. In het restaurant lunchen we en daarna gaan we weer op pad.

De route loopt naar de spoorlijn. We lopen langs het onderduikadres van Ed van Thijn. Een stukje verder komen we langs een voormalig werkkamp. En dan naar Staphorst/ Ik ben benieuwd, want ik ben er nog nooit geweest. Eerst heel veel nieuwbouw en dan komen we bij ons slaapadres. 's Avonds nog wat eten en dan naar bed. Na 30km wandelen is het goed slapen.

P1030833-squashedP1030835-squashedP1030836-squashedP1030839-squashedP1030844-squashedP1030848-squashed

29-6-2019 Staphorst - Koekange 19km

Vanwege de korte afstand kunnen we vandaag om 8.30u ontbijten. Na een heerlijk ontbijt stappen we om half 10 de deur uit. Eerst naar de markt om een paar boodschappen te doen. Er lopen nog vrouwen in klederdracht. Een fotomoment zit er niet in.

De eerste 6,5km lopen we langs een autoweg. We komen Meppel binnen en lopen langs het station de stad in. Het is een mooie plaats met oude panden, een Middeleeuwse kerk, grachten en leuke winkels. We nemen er de tijd voor om de stad te bezichtigen.

Na een lunch gaan we de stad uit. We lopen langs de rivier richting Rogat. Een stop aan het water om te genieten van het landschap.

We laten de rivier achter ons en lopen richting Koekange. Rond 4 uur zijn we er. Eerst het dorp inlopen en wat boodschappen doen. Dan gaan eten bij een restaurant vlakbij ons slaapadres. Het smaakt prima. Dan op tijd naar bed, want morgen is het vroeger ontbijten en 32km lopen.

P1030854-squashedP1030856-squashedP1030859-squashedP1030861-squashedP1030862-squashedP1030863-squashed


30 mei 2019 Koekange - Tiendeveen 32km

Net na 8 uur zijn we al op pad. Langs de spoorlijn lopen we Koekange uit naar Echten. Echten is een oud plaatsje met een kasteel en een plaggenhut. Niet zo'n comfortabele woning. Net na Echten een koffiestop. Langs het kanaal lopen we verder naar Hoogeveen. Het schiet best op. Dan laten we het kanaal achter ons en gaan naar het centrum. Een synagoge en een Joods kerkhof. In het centrum eet ik een flamkuchen.

We verlaten Hoogeveen en belanden bij het Spaarbankbosch. Een indrukwekkend monument voor 5 gefusilleerden. Daarna gaan we op ons slaapadres af. Ruim 7km verder staat ons Golfresorthotel. Een ruime tijd flink doorstappen en dan checken we in. 's Avonds eten we daar.


P1030869-squashedP1030870-squashedP1030871-squashedP1030876-squashedP1030877-squashedP1030879-squashed


31 mei 2019 Tiendeveen - Beilen 22km


Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt gaan we weer op stap. Het weer is prima en de omgeving is mooi. Eerst naar werkkamp Kremboong en dan naar de vuilverwerking in Wijster. Constant komen fietsers van de col de Vam afracen. Om de vuilberg heen richting Wijster. Daar lunchen we. Ik heb het idee, dat we hier ook geweest zijn bij de 4daagse van Diever.

Na de lunch lopen we langs het spoor richting Beilen. Al van ver zie ik een hoog en wit gebouw. Het blijkt een productiehal van Campina te zijn. Na een terrasje in het centrum gaan we naar ons slaapadres. Onze gastheer en gastvrouw zijn hartelijk. Een pilsje bij ontvangst, een eigen kamer en een heerlijk ontbijt 's morgens. We gaan eten in het centrum en daarna naar bed.

P1030883-squashedP1030885-squashedP1030890-squashedP1030892-squashed


1 juni 2019 Beilen - Westerbork 19km

We verlaten Beilen en lopen naar Hooghalen. We drinken net na Oranjekanaal. Dan naar Hoohalen. Het is warm geworden en de zon schijnt. In Hooghalen gaan we het spoor over en lopen naar herinneringscentrum Westberbork. Daar krijgen we een oorkonde en een speldje en wordt mijn wandelboekje afgestempeld. De rugzakken kunnen we parkeren en we lopen door het bos naar het kamp. We nemen de tijd om het te bezichtigen. Dan met een pendelbus terug naar het herinneringscentrum. We eten er wat en nemen onze rugzak weer mee. 3 km later zijn we weer in Hooghalen. Met de bus naar Beilen en met de trein naar Zwolle en dan met de auto naar Etten-Leur. Om half 6 stapt Greetje uit de auto en dan is het Westerborkpad voorbij.

Het was een ingrijpend themapad.
P1030893-squashedP1030898-squashedP1030899-squashedP1030900-squashedP1030903-squashedP1030904-squashed