210706-Bemmel-Duivelsberg

6-7-2021 Bemmel - Duivelsberg 26km

We staan al vroeg op het perron om de laatste dag te wandelen van het Romeinse limespad. Na vandaag is het af, ons pad van Katwijk naar Berg en Dal. Even na 8 uur stappen we in Bemmel uit de bus.

Eerst door landgoed Doornik. Geen kasteel maar een verdronken dorp na een dijkdoorbraak. Veel natuur en een groentetuin met o.a. artisjokken. Na een tijd staan we op de dijk langs de Waal. We lopen langs het overloopbekken richting Nijmegen. Onderweg een heel groot hoofd om de plek van een Romeinse nederzetting aan te duiden.

P1010472
P1010473

Over de 3de brug over de Waal gaan we de stad in. In een woonwijk vinden we de herinneringen aan een Romeinse tempel en wat winkels. Dan langs de Waalhaven richting Stevenskerk. Op een terras drink ik koffie en Jeanne witte chocomel. Het laatste is geen succes.

P1010474
P1010476

Na de Stevenskerk naar de Waalkade en het Valkhof. Na een uitzichtspunt en een foto van de Waalbrug steken we het Trajanusplein over en gaan een tijdje over een pad met uitzicht over de Ooipolder lopen. Bij een huis raakt Jeanne in gesprek met een man uit Bodegraven.

P1010480

Dan richting Heilig Landstichting. Eerst nog asfalt, daarna bos, daarna boshellingen. Het is op en af. Ik denk, dat er iets in mijn schoen zit. Bij het Afrikamuseum drinken we wat. Dan het laatste stukje naar de finish. Na een tijd klimmen en dalen komen we bij een handwijzer met meerdere LAW's erop. Die van ons staat er niet op.

P1010483
Als toetje nog een paar km naar de bushalte. Bij Jeanne en John eten we Chinees om de wandeling af te sluiten. Aan de achterkant van mijn linkervoet is er een stuk vel af.


210622-Oosterbeek-Bemmel

22-6-2021 Mariëndaal - Bemmel 26km

Om kwart voor 5 sta ik naast mijn bed. Wassen, aankleden en klaarmaken voor de wandeling. Net na 6 uur haal ik Jeanne op, om 6.36u de trein in en tegen half 9 stappen we uit de bus aan de buitenrand van Arnhem. We lopen al snel landgoed Mariëndaal in. Het golft goed en de fietsers moeten stevig trappen.

Na het landgoed lopen we richting station. We steken de vele rails over gaan langs de kunstacademie naar de Mandelabrug. Soms is het best goed zoeken naar de goede trap naar de brug. Aan de overkant verlaten we de brug en staan in het buitengebied aan de rand van Arnhem.

P1010407

Alle drukte is verdwenen. We lopen door een wereld van gras en water. Bij een doorlaatbrug ligt er in het water een herinnering aan een Romeinse wachttoren. We blijven in deze wereld lopen en een 6km verder zien we weer herinneringen aan een Romeinse vestiging. We blijven in het buitengebied. Bij een benzinestation drinken we koffie. Veel meer horeca is er niet.

P1010411
P1010414
P1010418

Dan lopen we naar Elst. Leuk om het weer terug te zien. Nu zonder 4daagse. Bij de kerk zie je de fundamenten van een Romeinse tempel. Dan naar de markt om wat te drinken en te eten. Op een terras in het zonnetje, het kon slechter. Verder op de route liggen er nog meer Romeinse herinneringen op ons pad. Een toren beklimmen.

P1010420
P1010421

Na Elst naar Bemmel. Bij Bemmel verlaten we de A en lopen langs de rand van Bemmel. Bij een bushalte na Bemmel stappen we op de bus, rijden naar Nijmegen en gaan met de trein weer naar Etten-Leur. Een prima dag. En de voorlaatste.

P1010424

210615-Wageningen-Oosterbeek

15-6-2021 Wageningen - Oosterbeek 25km

Net na 6 uur zitten we in de trein. Eerst naar Arnhem en dan met de bus naar het busstation in Wageningen. Er wordt geen regen verwacht en het wordt warm. Net na half 9 kunnen we van start.

Eerst naar hotel De Wereld, de plaats waar de vrede getekend is van de 2de wereldoorlog. Op het terras drinken we koffie en na een foto gaan we wandelen.

P1010373

Eerst naar de Rijn toe en dan oostwaarts. Ons pad klimt en daalt de hele tijd. We kijken uit op het brede dal van de Nederrijn. De uitzichten zijn mooi. Het is regelmatig zoeken naar de route. Verwarrend omdat je deels samenloopt met het Van Rossempad.

P1010374

Dan naar Renkum. Dit is een papierstad. Van Gelder was de naam van een heel grote papierfabriek. Veel mensen in Renkum werkten er. Generaties lang. Dan de uiterwaarden in. Het is al best warm en ook de insecten zijn duidelijk aanwezig. We lopen door tot de A50. Eronderdoor en dan weer de hoogte in. Het gaat op en af.

P1010375
P1010377
P1010380

Dan komen we bij kasteel Doorwerth. Schitterend en strategisch gelegen bij de rivier. Even zoeken om er voorbij te komen en weer opnieuw het bos in. Heveadorp raken we , maar we gaan er niet in.

P1010384
P1010386
P1010389

Oosterbeek nadert. De uiterwaarden slaan we over en we gaan op zoek naar Mari
ëndaal, het eind van vandaag. Bij de bus even wachten en via station Arnhem weer naar huis.

210601-Eck en Wiel - Wageningen

1-6-2021 Eck en Wiel - Wageningen 25km

Tegen 9 uur staan we bij de de muziektent in Eck en Wiel. Het is stil op straat. Een vrouw met een labradoedel en dat was het. Een km verder zijn we het dorp al uit. Dan boven Ingen langs naar de dijken langs de Nederrijn. Het is stil op de dijk. Wel wordt het al best warm.

P1010301P1010303

Achter Lienden lopen we door de polder naar Kesteren. Links en rechts van de dijk wat water en oude boerderijen. Dan weer terug naar de Nederrijn. Net voor de brug naar Rhenen gaan we oostwaarts, Bij gebrek aan een bank doen we een stop in de wegkant. Op wat insectencadeautjes na een mooi moment.

P1010306
P1010309

Dan naar Opheusden. Op weg ernaartoe is een replica van een wachttoren. Er is een groot terras. Met 2 serveersters gaat deze stop lang duren. Daarom lopen we door. We steken met een speciale pont de rivier over. Een boot die de stroming gebruikt om de rivier over te steken.

P1010311
Aan de overkant drinken we wat op een terras en dan naar Wageningen toe. Het is intussen warm geworden. Twee studenten vangen vlinders om onderzoek te doen.

We moeten Wageningen in om bij het busstation te komen. Met de bus en de trein weer naar huis. Onze eerste echt warme dag.

210519-Cothen-Eck en Wiel

19-5-2021 Cothen - Eck en Wiel 20km

Om 6.36u met de trein mee en om 8.30u uitstappen bij de bushalte in Werkhoven. Alles sloot snel aan. Klaarmaken en op pad. Het is droog en een graad of 8. Prima wandelweer.

P1010236

Als snel lopen we weer langs de Rijn. Ditmaal de kromme. Na een km of 5 komen we in Cothen terecht. Het plaatsje verrast ons. Een mooie brink, een oude kerk en harmonie. De vrouw van de dominee legt ons een heleboel uit. Daarna weer verder.

P1010239

Na Cothen is er een terras met koffie. Je hoeft er niet naar te zoeken en de koffie smaakt ook prima. Daarna richting Wijk bij Duurstede. Ik ken er een aantal verhalen van, maar ben er nooit geweest. Eerst naar het centrum. Een schitterend geheel uit lang vervlogen tijden.

P1010244P1010250

Bij de grote kerk krijgen we toelichting van 3 inwoners. Een verhaal over kerken en geloof en een kasteel. Na deze uitleg gaan we op zoek naar het kasteel. Op een noodtrap tegen de buitengevel na is het nog origineel. Na wat foto's weer verder naar de pont.

P1010253

Pontjes zijn leuk en verrassend. Hier een knooppunt van 3 rivieren. Ik snap waarom de Lek lek heet. Over de dijk naar Rijswerk. We gaan het dorp niet in en blijven over de dijk wandelen. Aan het eind van Rijswijk slaat het noodlot toe. Het gaat hard regenen en bliksemen en hagelen. Toch maar even een schuilplek zoeken.

P1010255
We gaan onder een afdakje bij een deur van een dijkhuis staan. Even later gaat de deur open. Een vrouw opent de deur. Ze is gastvrij en nodigt ons uit om een kop koffie te drinken binnen. Het aanbod is aantrekkelijk en we gaan er graag op in. Er ontstaat een gesprek over rouwverwerking en pensioen en voorbij werk. Intussen drinken we koffie met een beschuit met aardbeien. De hond probeert mijn pet te veroveren. Na een uur is de hagel en bliksem voorbij. We bedanken en gaan verder.

We gaan de Rijndijk op naar Maurik. Het water links en de boerderijen rechts. Net voor Maurik drinken we in een theetuin chocomel en eten ons brood op. Het smaakt prima.

Er is een legeroefening met helikopters. We zien er geen. Verder naar Eck en Wiel. Bij de muziektent moeten we een hele tijd wachten op de bus naar Tiel.

P1010259

Als we in de bus zitten komen er een heleboel helikopters over. Het leger stelt ons niet teleur. Via Geldermalsen en Den Bosch weer naar Etten-Leur. In Tilburg stapt een oud-leerling in. Een leuk gesprek. Jeanne afzetten en naar huis.

Het is een speciale dag geworden door de vele ontmoetingen. Ik heb een onverwacht leuke dag gehad.