210331-Meijel-Roermond

31-03-2021 Meijel - Roermond 30km

Vandaag de slotetappe van het Hertogenpad. De verwachtingen zijn hoog gespannen. We komen door het Leudal. Dat is beschreven in het boek Wandellust van Twan Huys. En het feit, dat er weer een wandeling op zit.

Liza haalt me om 5.15u op en net na half 6 vertrekt de trein naar Roermond. In Roermond de schoollinea naar Roggelse brug onder Meijel. Veel scholieren zitten er niet in. Tegen half 9 staan we bij de start.

IMG_0532IMG_0534
IMG_0536

Al snel lopen we de bossen bij Weijenhout in. Lekker stappen over mooie paden in de lommerd. Na een groot bungalowpark lopen we een ruim uur naar de ingang van het Leudal. Het dal is uitgesleten door een brede beek die door het Leudal meandert. Het is er zo ontzettend mooi. Ik word er bijna emotioneel van. Halverwege het dal ligt een watermolen. Er is geen koffie te koop. Even rondkijken en weer verder. We lopen langs een brasserie en een museum. Woensdag is hun sluitingsdag.

Intussen is het warm geworden, zo'n 24 graden. Verder het bos door. De Napoleonweg over en dan naar Horn. In plaats van rond het dorp lopen we door het dorp. Bij een Aldi kopen we wat te drinken en een appelflap. Naast het kasteel wordt alles geconsumeerd.

IMG_0539IMG_0540

En dan op pad voor de laatste 6km. Eerst naar de Maasdijk en dan de brug over de Maas over. Het blijft duren. toch wordt Roermond telkens wat groter. En dan staan we in de stad. Eerst een ijsje als cadeautje. Op de Markt vragen we een jonge vrouw een foto te maken op het bordes voor het stadhuis. Het zit er op. Onze route is volbracht. Het voelt prima.

IMG_0545
Via de basiliek - daar wordt the Passion opgevoerd - lopen we naar het station. Tijdens de terugreis is het rustig. In Den Bosch een lekkere tonijnsalade en koffie. We kregen trek.

Als Liza met op de Zandspui afzet, voel ik me blij. Alweer een route af.

210324-Neerkant-Meijel

24-3 Neerkant - Meijel 24km

Het is weer vroeg vandaag. Om half 7 in de trein. Via Weert met de bus naar Neerkant, de start van vandaag. Het is nog fris, maar het zal toch een mooie en warme dag worden. Na het tevoorschijn halen van het wandelboek gaan we op pad.

IMG_0493IMG_0494

De eerste 5km gaan over asfaltwegen in een landbouwgebied. Grote mestbedrijven aan de rand van een natuurgebied. De tegenstelling is groot. Niet echt spetterend dus. Er lopen twee paden door de Peel. We weten nog niet welk pad het wordt. Bij de ingang van de Peel is de keuze snel gemaakt. Vanwege het broedvogelseizoen moeten er grotendeels omheen. Weer 7km asfalt. Langs de weg een monument voor een neergestorte bommenwerper.

IMG_0496
IMG_0497
IMG_0498
IMG_0501

Dan naar links en we lopen door een stuk van de Peel. Een stuk schitterende natuur. Over zandpaden, langs vennen, over knuppelbruggetjes. De Peel is schitterend. We krijgen uitleg van 3 mannen die eruit zien of ze hier thuis horen. Dan komen we bij een gesloten bezoekerscentrum met een open coffee to go. In het zonnetje op een terras een heerlijke chocomel drinken.

IMG_0503

We blijven in de buurt van het natuurgebied wandelen. Soms er langs, soms er in. We lopen richting Meijel en komen bij toren Belfort de Vossenberg. We klimmen erin en zien de Peel vanaf een hoogte van 25 meter. We hebben een filmpje gemaakt.

IMG_0507

Dan naar Meijel. We lopen de plaats in en een ijswinkel zomaar voorbij lopen lukt niet. Het wordt pistache-ijs. Daarna gaan we op zoek naar een bus. Via Weert terug naar Etten-Leur. Komende zaterdag sluiten we dit pad af.

210320-Deurne-Neerkant

20-3 Deurne - Neerkant 23km

Zoals gewoonlijk is het vroeg als we op weg gaan naar de start van vandaag. In de trein is het rustig. We hebben een treindeel voor ons twee.Net na 8 uur stappen we uit bus bij Kraaienhut. Kaarten, boekjes en kleding in orde maken en dan op pad.

Na een 500 meter naar rechts. We lopen langs een defensiekanaal. In WO 2 gebruikt als stelling tegen de Duitse invallers. In de 9 bunkers hebben ze overwinterplaats voor vleermuizen proberen te maken. Rond 10 uur zijn we in Griendtsveen, een klein dorp in de Peel. We drinken koffie en eten wat. Achter de kerk ligt het graf van Toon Kortooms. Ik heb meerdere boeken van hem gelezen.

P1010078
P1010080
P1010082P1010085
P1010084
Na de koffie verlaten we het dorp en gaan de natuur in. Links en rechts ontvouwt zich de Peel. Een schitterend landschap. Veel vogels op het water en tussen het riet. We raken onder de indruk van deze wereld. Een heel stuk verder komen we bij een oude boerderij. Ik denk, dat er koffie to go is. Nee dus. Het is een zorgboerderij. Een paar bekertjes koffie hebben ze wel voor een paar wandelaars. Betalen mag ik niet.

P1010089
P1010091

Een stuk verder verlaten we de Peel. Na de laatste restjes bos, gaan we het platteland op. Asfaltwegen tussen grasland. Op de hoek van de Oude Peelstraat staat een monument om te herinneren aan de vondst van een Romeinse legerhelm.

P1010093
Dan rechtsaf richting Liessel. Een fietspad langs een N-weg moeten we een klein uur volgen. Saai. Dan naar links en onder de A67 door. Het stuk naar de bus blijft duren. Als we bijna bij de halte zijn, zien we de bus voorbij rijden. Gemist. Een uur wachten.

We lopen naar een boerderij met een boerderijwinkel. Ze hebben koffie en een aspergebonbon. De koffie drinken we op een bank in de zon. Zo is wachten niet erg. Dan naar de bus en weer naar Etten-Leur. Een mooie dag met mooi weer.

210303-Handel-Deurne

3-3      Handel            -           Kraaienhut      24km
 
Na een reis van ruim 2 uur met trein en bus en bus staan we net na half 9 bij de kerk van Handel. Het is fris. Het weer moet prima worden vandaag. Ik heb vanmorgen al zonnebrand op de bol gesmeerd. Veel dorpen zullen we vandaag niet tegenkomen. Wel bos en heide.
Even later lopen we oostwaarts het dorp  uit. Bossen en recreatieterreinen. Veel leven is er nog niet. Bij Cleefswit gaan we het bos in. Begin 19de eeuw werd er moeras drooggelegd om gezinnen een goed bestaan te geven. Succes had het project niet. De grond is met bomen volgeplant.
IMG_0431

IMG_0432
IMG_0433

Na Cleefswit komt Natuurdomein Stippelberg. Een privé domein van 1000 ha ingericht voor de jacht. Ook dit domein is naar Natuurmonumenten gegaan. In het centrum het landhuis. Na 10 km zijn we dit bos uit. Eerst nog een stukje Bakelse heide. Daarna gaan we de wereld van de grote varkens- en kippenmesterijen in. Veel gras en bij een grote boerderij een aantal voertorens. We tellen 9 grote boerderijen binnen kijkafstand. 

IMG_0435

IMG_0437

IMG_0438

Het laatste stuk gaat over de Deurnese heide. De heide is nat. Dit is geen gebied om in de muggentijd doorheen te wandelen. Daarna naar de weg van Deurne naar Venray, want daar is de bushalte. We staan 10 meter van de Limburgse grens. Limburg staat de volgende keer op het menu.

 
Via Deurne en Den Bosch hebben we een vlotte thuisreis. Om half 5 staan we weer in Etten-Leur.

210227-Uden-Handel

27-2 Uden - Handel/Gemert 30km

Vandaag met een vrije reisdag op pad. De reis wordt minutenwerk. In Oss hebben we 3 minuten nodig voor een overstap op de bus naar Uden. De trein is een minuut te laat en daarom besluiten we om door te rijden naar Nijmegen.

Daar stappen we – na een gesprek met een praatpaal – in de bus naar Uden. Op de Hoevense weg stappen we uit. Het is 9 uur als we op pad gaan. Het is 1 graad. Ik ben dan ook blij met mijn jas.

IMG_0402

Eerst Uden proberen uit te komen. Dan gaan we de Belgenlaan in. In de eerste wereldoorlog was hier een dorp met 14000 Belgische vluchtelingen. Bij het monument een foto en verder. Na wat kilometers landweg komen we bij vliegbasis Volkel. Er beweegt niets zichtbaars. We lopen er omheen. Het is meer dan 6km.

IMG_0403
IMG_0404

We komen langs Attero, een recycler. Grote buizen en banden bijna 5 meter boven de weg. Indrukwekkend. De mensen in deze streek zijn er blij mee, want het is een grote werkgever. We lopen door een wereld met veel heel grote varkens- en kippenmesterijen. Geen inspirerend landschap. Percelen van 500 bij 500 meter gras met in een hoek een heel groot bedrijf.

We maken een stop in Odiliapeel. Een kersencarr
é bij de COOP. We krijgen er een verse koffie bij. Terwijl we zitten te eten op de rand van een bloembak, worden we door meerdere mensen aangesproken. Zowel geestelijk als lichamelijk gesterkt gaan we weer op pad. De zon schijnt en het is al 8x zo warm als bij de start.

IMG_0405
IMG_0409

Net voor Venhorst lopen we door Voskuilenheuvel, een schitterend natuurgebied. De beschrijving van Venhorst is niet uitnodigend genoeg om van de route af te gaan. Dan verder naar Handel. Voor Handel lopen we langs psychiatrisch ziekenhuis Huize Padua. Meerdere herinneringen komen bovendrijven.

IMG_0411
Dan naar Handel. Een mooi dorp en kerk. We steken er een kaarsje op en gaan op zoek naar de bus. En die rijdt niet. Ik kreeg dan ook geen terugreis gepland vanuit Handel. In het weekend is daar geen OV.

De oplossing ligt in Gemert. We stappen een ruime extra 3 km en komen bij de halte aan de westrand van Gemert. Daar de bus in naar Eindhoven en met de trein naar huis. Ik heb honger en ben ook aan een rustige avond toe. De temperatuur is 10x zo hoog als vanochtend.