Rijen-Breda

2-1 Rijen - Breda 20km

Op de eerste wandeldag van het nieuwe jaar gaan we de laatste etappe van het Nassaupad lopen. Omdat ik de uitslag van mijn coronatest nog niet heb, rijd ik met de auto naar Rijen. Bij het station is het P&R. Klaarmaken voor de wandeling. En een muts op en handschoenen aan, want het is 4 graden.

IMG_0086

Eerst op zoek naar het eerste knooppunt. Het zit midden in het centrum bij de kerk. We lopen Rijen uit richting boswachterij Dorst. Net voor we het dos ingaan, krijg ik een bericht van de GGD. Mijn coronatest is negatief. Ondanks dat ik het bijna zeker weet, is het toch een opluchting.

IMG_0088IMG_0087

We gaan het bos is en komen langs een vleermuizenbunker. Niet elke gebiedskenner is positief over de bunker. Langs een aantal plassen in het bos. Restanten van afgravingen van steenfabriek de Vijf Eiken. Verder door het bos tot de A27. We moeten een heel stuk langs de gaas naar het viaduct over de A27. Bij een benzinestation nemen we een cappuccino en eten onze boterhammen.

IMG_0090
IMG_0092
We lopen in het bos tussen Oosterhout en Teteringen in. Het is druk met mountainbikers. Dan gaan we langs een golfbaan en een klooster waar een bejaardentehuis in zit. We lopen langs de noordrand van Teteringen en komen langs Snoeren, een grote schoenenzaak. We zijn nieuwsgierig en lopen binnen.

IMG_0094

Na ons bezoek weer verder richting Breda-Noord. We komen langs 2 turfpalen. Door de wijk naar het station en na een koffie weer naar Rijen. Met de auto naar Sprundel. Het Nassaupad zit erop. Een prima wandelintermezzo in coronagolf 2.

Riel-Rijen

31-12 Riel - Rijen 21km

Op de laatste dag van het jaar gaan we een etappe van het Nassaupad lopen. Net na half 8 in de trein naar Tilburg en dan met de bus naar Riel. Net na half 9 staan we bij de bushalte. Klaarmaken voor de wandeling. En een muts op en handschoenen aan, want het is fris.

Eerst op zoek naar het eerste knooppunt. Het zit midden in het centrum bij de kerk. We lopen Riel uit en lopen langs een beek. Een stukje verder lopen we weer op het Bels lijntje. Overblijfsel van de oude spoorverbinding tussen Tilburg en Turnhout. We gaan over de A58 en lopen het bos in. Daar blijven we een hele tijd. In de buurt van de universiteit gaan we westwaarts via de Oude Warande naar de Reeshof.
IMG_0080

De Reeshof is een woonwijk van Tilburg, maar wel een heel grote woonwijk. Het heeft ook een eigen station. Tegenover het station kunnen we koffie kopen. Op een keramieken bank drinken we koffie en eten een boterham. Als we het spoor verlaten gaan we dwars door de Reeshof langs de Donge lopen. Zo lopen we de wijk uit tot bijna het kanaal van Dongen.

IMG_0081

Onder een viaduct door. We zien de kerk van Rijen al voor ons; het einddoel van vandaag. Door het buitengebied komen we in Rijen aan. Er staan veel grote huizen uit de eerste helft van de 20
ste eeuw. In Rijen werd goed verdiend in de leerindustrie.

IMG_0083
IMG_0084

Op het station hoeven we amper te wachten. We stappen de trein in en 22min later zijn we in Etten-Leur. Nog een etappe en het Nassaupad is op.

Baarle-Riel

9-12 Baarle-Nassau - Riel 22km

Vandaag weer een etappe Nassaupad. Net na half 8 in de trein en dan met de bus naar Baarle-Nassau. Net voor half 9 staan we bij de bushalte. Klaarmaken voor de wandeling. En een muts op en handschoenen aan, want het is koud. Het vriest licht.

Eerst op zoek naar het eerste knooppunt. Het zit midden in het centrum bij de kerk. Dan naar links en via een lange straat de plaats uit. We zijn dan al 3 vuurwerkzaken gepasseerd. Een vuurwerkverbod is niet zo vanzelfsprekend.
P1000312P1000314
Een stukje verder treffen we een Mariagrot en een kruisweg. We zijn de enige bezoekers. We lopen verder oostwaarts en laten Baarle achter ons. Door een agrarische omgeving lopen we over zandpaden en asfalt richting Alphen. De wereld is leeg. We maken enkele foto's van de knoppen van wilgenkatjes.

P1000325

In Alphen een stop bij een gesloten cafe. Het is stervenskoud als we ons brood opeten. De koffie in de beker moet onze handen opwarmen. Over het Bels lijntje weer verder. Dan gaan we de bossen in van het Ooievaartsnest. Oude bossen met beuken en eiken en Vlaamse schuren. We lopen een stukje verkeerd en komen daardoor in gesprek met een bewoner van een boerderij. Na enkele smalle bruggetjes komen we bij een vogelkijkhut. Door deze wereld lopen is genieten.

P1000316P1000321

Dan de Regte heide op. De omgeving van de grafheuvels. We lopen langs een aantal ervan. Restanten van 2800 tot 4500 jaar geleden. Het is indrukwekkend. Na een wandeling over de heide en meerdere foto’s, verlaten we de heide en gaan langs een beek lopen. Tot slot komen we aan in het centrum. We moeten even wachten op de bus en drinken eerst nog een takelway-koffie.

P1000329P1000328

Met de bus naar Tilburg en de trein naar Etten-Leur. Liza zet me thuis af.

Gilze - Baarle

2-12 Gilze - Baarle-Nassau 19km

Rond 7.15u haalt Liza me op en rijden we naar het station. Via Breda en Rijen naar Gilze. Tegen half 9 gaan we weer etappe lopen van het Nassaupad. De afstand is vandaag 19km. Het is fris en droog en dat zal het heel de wandeling blijven.

In Gilze eerst op zoek naar koffie. In het gemeenschapshuis willen ze koffie maken. Buiten drinken we die op. En dan op pad.

We staan zo buiten het dorp. Het eerste doel is de voormalige steenfabriek. De steenbakkerij heeft zijn sporen in het landschap nagelaten. De fabriek is niet meer in gebruik.

P1000302
P1000304
P1000306

De route gaat over landwegen en bospaden. In het bos een Willibrorduskapel. Historie van de bovenste plank. Soms herkenbaar door eerdere wandelingen. Ongeveer op de helft belanden we in Alphen. Het dorpsplein is een plaatje. En een eerbetoon aan pastoor Binck.


P1000305
Pastoor Binck is geboren op de Leur en stimuleerde de archeologie en richtte Brabants Heem op.

P1000309

Verder richting Ulecoten. De heide is mooi. Dan langs enkele beken richting Baarle. Of het Nassau of Hertog is, weet je vaak niet.

En dan naar de bus. Bij de halte op het St.Jansplein komt de bus snel en dan naar Breda. In Breda valt de trein van 13.45u uit door een botsing met een persoon. We drinken een koffie en hebben de trein van 14.15u. Liza zet me thuis af.

Galder-Gilze

25-11 Galder - Gilze 27km

Liza haalt me op en dan naar het station. Eerst Breda en dan Galder. Net voor België stappen we uit. Rugzak en papieren in orde maken en dan op pad. Het is fris en 8 uur. Na 30m linksaf en dan richting de Mark. Na de brug rechtsaf naar de kapel van Sint Isidoor. Een verrassing.

P1000275
P1000276

Over landwegen slingeren we richting Strijbeek. Dan de natuur in. Vennen en heide en bospaden. Een plezier om te lopen. Om 10 uur komen we aan in Chaam.

P1000277
P1000278

Het eerste stuk is rommelig. Na een paar km gaan we de natuur weer in. Na Dassemus gaan we een schitterend stuk lopen. Langs wilgenlanen en graspaden. Gelukkig staat er dan een bank. De koffie smaakt best en mijn boterhammen ook. Na telefoontje met Loek Storm weer verder.

P1000279
P1000281
P1000282

Dan het bos in. Een boswachter stopt en is benieuwd naar ons wandelen. Ook bij Staatsbosbeheer zijn er vrijwilligers. Verder het bos in. De paden en km’s rijgen zich aaneen. Het loopt heerlijk. Dan stoppen er twee fietsers. Ad en Tineke. Een gezellig gesprek. Na een tijdje weer verder.

P1000283
P1000284

Dan de laatste 7 km’s naar Gilze. Een aantal keer word ik gebeld. Ook onderweg weten ze me te vinden. In Gilze komt de bus na een paar minuten aanrijden. Naar Tilburg en naar E-L.

Het was een heerlijke wandeling met prima weer.