210127-Beek-Kleve

27-1-2021 Beek - Kleve 27km

Voor half 7 checken we in op station Etten-Leur. De reis naar Nijmegen gaat zoals gepland. De bus is er ook volgens dienstregeling. In Beek stappen we echter te laat uit. Dan weer terug naar Beek. Tegen half 10 gaan we van start.

IMG_0247
P1000358
Al snel zitten we op de route. Via steile trappen en modderpaadjes gaat het op en af. Schitterende uitzichten en goed uitkijken. Opschieten doet het niet.

Na al dat geklim lopen we Duitsland in. Wyler is een klein dorp. Je loopt erin en na een tijdje weer eruit. Welk valt het op, dat we regelmatig Nederlands horen. We vervolgen onze weg naar Kranenburg. Dat is een grotere plaats. Tot onze blijdschap is er een bakker met koffie. Ook hier is 30% van de bevolking Nederlands.

IMG_0249
IMG_0251
IMG_0252

We lopen langs een oud station met Draisines. Na Kranenburg gaan we het bos in. Een groot NaturSchutzGebiet. We blijven er een redelijk tijd in rondlopen. De sneeuw is hier blijven liggen. We zien bijna niemand.

IMG_0253
IMG_0254

Dan gaan we aan de rand van Kleve lopen. Af en toe vangen we een glimp op van de binnenstad. Een paar km voor het einde verlaten we de route en wandelen door de binnenstad van Kleve. Anders ben je er geweest, maar heb je er niet eens een beeld van.

We lopen door de hoofdstraat. Veel winkels zijn dicht. Eerst wat foto's en het goede gevoel koesteren van een afgerond pad.

IMG_0255
IMG_0258

Dan op weg naar het Bahnhof. We zoeken de SB58 op die ons naar Nijmegen brengt. Daar de trein naar Etten-Leur in. Het fijne gevoel is gebleven en is er nog als ik op tijd in bed stap.

210120-Zetten-Beek

20-1-2021 Zetten-Andelst - Beek 26km

Net voor half 7 checken we in bij NS. Tot Den Bosch gaat de reis zoals gepland. Dan door werkzaamheden bussen tussen Den Bosch en Oss. Dat kost een uur. Creativiteit beloont zich. Via Geldermalsen en Tiel gaan we naar Zetten-Andelst. Het wordt vandaag een droge dag met temperaturen rond de 10 graden. En dat in januari.

IMG_0217

IMG_0224

Eerst naar Herveld. Mooie boerderijen en een mooie molen. Verder naar Slijk-Ewijk. Vanaf de Waaldijk een foto van een mooi kerkje.

IMG_0225

Het is druk op de Waal. En Nijmegen op de achtergrond. Veel herkennen van de 4daagse. Bij Oosterhout vertelt een infopaneel het verhaal van Market garden. In Oosterhout van de Waal weg. Van Oosterhout naar Nijmegen-noord. Gelukkig even gewoon naar het toilet bij een huisartsenpraktijk. Een opluchting.We eten wat op een bank voor de huisarts. En koffie natuurlijk.

IMG_0229
IMG_0231

Dan weer naar de Waal met uitzicht op Nijmegen. De spoorbrug over en dan de Waalkade op. Koffie is er niet. Van de Waalkade naar het Valkhof. Verder langs de rivier oostwaarts. We komen in een onbekend stuk Nijmegen. Regelmatig een pittige klim en het uitzicht op mooie huizen. Dan verder naar Beek.

IMG_0232

IMG_0235

IMG_0237

We zijn net te laat bij de bushalte. Als ik mijn hand opsteek, stopt de bus toch. Gelukkig. Met de sprinter naar Den Bosch en dan met de intercity naar Etten-Leur. Nog 1 etappe en dan zit het Rivierenpad er weer op.

210116-Wamel-Zetten-Andelst

16-1-2021 Wamel - Zetten 25km

Net na 6 uur komt Liza me ophalen. We rijden naar het station en nemen een vrije reisdag. Het blijkt nodig te zijn. Het is koud. Zo rond het vriespunt. Ik heb me goed voorbereid op de koud. Een warme muts, een icebreaker en handschoenen.

Om 8.10u zet de bus ons af in Wamel. We zijn de enige passagiers. Na ons is de bus leeg. We lopen Wamel in en hopen op koffie bij de Spar. De bedrijfsleider maakt koffie voor ons en er volgt een leuk gesprek. Net na half 9 gaan we op pad.

IMG_0186

We lopen Wamel uit richting de Prins-Willem-Alexanderbrug. Een 1,5 km lange brug. Na de brug lopen we op de Waalbandijk richting Ijzendoorn. Daarna naar Ochten. Er is geen koffie. We lopen door de uiterwaarden naar Appelenberg. Er staat veel water op de pad en een klein stukje is zelfs blubberig.

IMG_0187

We lopen door naar Dodewaard. In Dodewaard gaan we op zoek naar koffie. Het wordt een frietje met een frikadel. Wat warms in je maag, want het is nog steeds koud.

IMG_0188
IMG_0189
IMG_0190

Na de friet lopen we Dodewaard uit en bij Hien gaan we naar links, van de Waal weg. Eerst een stuk naar de A15 en dan erover. We lopen langs het station van Dodewaard.

IMG_0193

Een ruime 2km zien we, dat we misschien de trein van 2 uur zouden kunnen halen. De trein rijdt net voor onze neus weg. Eerst een koffie, dan een short walk richting Zetten, dan weer naar het station. Het is nog steeds koud.

IMG_0194

We gaan de trein in naar Tiel, dan Geldermalsen, dan Den Bosch en dan Etten-Leur. Intussen sneeuwt het. Misschien morgen 20 cm sneeuw. Een wens? Als ik thuis afgezet wordt door Liza, ben ik blij, dat ik thuis ben.

210113-Geldermalsen-Wamel

13-1-2021 Tricht - Wamel 25km

Liza haalt me op en om 7.06u stappen we in de trein naar Den Bosch. Na een Starbucks weer te trein in naar Tricht. Net voor half 9 gaan we op pad. Het is fris maar droog.

IMG_0156

IMG_0161

IMG_0163

Langs beken en weteringen lopen we via de Hennisdijk richting Buren. Het landschap is leeg. Net voor Buren een mooie kerk en boerderij. En een vrijerslaantje. Buren is klein, maar wel fotogeniek. We verlaten Buren en gaan richting Erichem, een dorp onder de rook van Buren. Na Erichem eten we op een strobaal. Het is koud. Gelukkig is de koffie warm.

IMG_0172

IMG_0165

Het volgende hoogtepunt is kasteel Soelen bij Zoelen. Daarna naar Tiel. Na de A15 lopen we de bebouwde kom in. Bij een viskraam kopen we een portie kibbeling. Die smaakt best. Een facetimegesprek met Hamburg geeft een goed gevoel.

IMG_0173

IMG_0179

IMG_0180

Door Tiel naar de Waaldijk. De Linge is voorbij. Met de veerpont de rivier over en dan nog een ruime 2km naar de bushalte van Wamel. We zijn er ruim op tijd.

Met de bus naar Den Bosch en dan naar Etten-Leur. Een schitterende dag.

210109-Leerdam-Geldermalsen

9-1-21 Leerdam - Geldermalsen 22km

De reis naar Leerdam gaat ook dit keer weer met de auto. Een erg vroege trein is er niet. Eerst ruiten krabben, want het heeft gevroren. Om half 8 haal ik Liza op en dan naar Geldermalsen. De auto op de P&R. Om 8.39u vertrekt de trein naar Leerdam. Niet dus. De eerste trein vertrekt pas op 9.09u. Om half 10 staan we op station Leerdam en gaan we op pad.

IMG_0119

Na een stukje Leerdam-Centrum komen we aan de Linge, steken de rivier over en gaan richting Asperen. Het is koud en ik heb mijn handschoenen aan en de muts op. Witte rijp op de velden en rietkragen langs de rivier toveren een sprookjeslandschap tevoorschijn. Eerst Asperen, een klein stadje achter de dijk langs de Linge. Een erg grote kerk domineert het centrum. We verlaten Asperen en lopen naar het fort. Een herinnering aan de vele oorlogen die er in de Betuwe uitgevochten zijn.

IMG_0122
IMG_0123

Na Asperen komt Acquoy. Een kerk die verwant is aan de toren van Pisa. Op het kerkhofje onder de toren ligt het graf van Cornelia Pisa. Toeval?

IMG_0125
IMG_0127

Na Acquoy komt Rhenoy en daarna Rumpt. We blijven in het zicht van de Linge. Een Lingedijk met mooie boerderijen. Het kon veel slechter.

IMG_0129


We beginnen zin in koffie te krijgen en die vinden we bij een cafetaria in Beesd. We raken in gesprek met de uitbaters. Ze wonen in Etten-Leur en hebben een caf
étaria gehad in Sprundel. De wereld is klein. Op een stoepje eten we ons brood op en kunnen weer verder.

IMG_0130IMG_0133
IMG_0134

Eerst onder de A2 door en dan over de Appeldijk langs Mari
ënwaerdt. Een heel mooi landschap met natuurlijk een molen. Langs een stoomgemaal verder naar Tricht en dan naar de auto. Een uur later zet ik Liza af in Sprundel en dan naar huis om daarna uit te gaan eten.